Trajna se zaista vratila – iz dubine osamdesetih, gde je bila smeštena među naramenicama, mullet frizurom i plavoj maskari. Ako ste i vi jedna od onih osoba koja su godine provele peglajući svoje prirodne talase, verovatno niste očekivali da ćete ikad videti ovakav tekst. Pa ipak, kada gledamo fotografije Belle Hadid, kako se veselo smeška u Las Vegasu sa punom glavom prelepih lokni, naizgled bez ikakve brige u životu, čudno je da se ne osećate barem malo uzbuđeno, zar ne? Stilizovana sa bočnim razdeljkom, kraćim slojevima koji daju dubinu, Bella Hadid predstavlja uverljiv slučaj za najneočekivaniji trend kose 2023. godine.

Naravno, Hadid nije jedina koja se odlučila da eksperimentiše sa pravim throwbackom iz osamdesetih. Prošlog meseca smo mogli videti i Katie Holmes, koja se u Njujorku pojavila sa labavim loknama, dodajući malo retro glamura opuštenom izgledu. A pre toga, tu je bila i Emily Ratajkowski, koja je viđena sa velikim skakutavim loknama koje su odale pravi ’80s vibe.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bella 🦋 (@bellahadid)

Pročitajte i ovo: Želite sjajnu kosu? Predstavljamo vam potpuno prirodan način za njen brži rast i oporavak

Zašto se trajna vratila?

Pa, pored toga što ju je Bella Hadid vratila u modu, odgovor može biti i tehničke prirode. Hemikalije koje se koriste za pravljenje trajne su uvelikoj meri evoluirale. Od njih kosa nakon tretmana ostaje mekana i sjajna, a ne krhka i izlomljena, kao što je to bilo ranije, a takođe su se pojavile i brojne napredne tehnike. Moderna trajna se više odnosi na opuštenije talase, a akcenat je na volumenu i teksturi, što je čini mnogo drugačijom od one na koju smo navikli iz osamdesetih, tj. od veoma uskih lokni.

Moramo se malo vratiti i unazad, jer se čini kao da se estetika osamdesetih pogotovo vratila zahvaljujući seriji Stranger Things, a zajedno sa njom i trajna – samo se setite Nancy Wheeler i njene frizure. Takođe, trajna je tip frizure koji je univerzalan za oba pola, što je još više čini popularnim izborom u današnje vreme.

Koji sve tipovi trajne postoje?

Odlična stvar kod trajne je to što je višestruka, ako želite da je koristite kao osnovu kako biste lakše održavali svoje frizure – onda je idealna. Ako ste oduvek hteli da isprobate kovrdžavu frizuru, probajte trajnu ili body wave tip talasa. Ukoliko želite savršenu teksturu bez mnogo napora, onda probajte sa čuvenom beach waves frizurom. U nastavku smo izdvojili različite tipove trajne, tako da vas ostavljamo da odlučite koja je najbolja za vas!

Spiralna trajna

Spiralne trajne su najtradicionalniji tip ove frizure – to su čvrste kovrdže, stvorene vertikalnim postavljanjem kose na šipku za trajnu, kako bi se stvorile obimne kovrdže. Međutim, imate neprijatelja kada je u pitanju ovaj tip trajne, a to je skupljanje – očekujte da će kosa izgledati nekoliko centimetara kraće nego inače.

Body wave trajna

Ovaj tip trajne se dobija tako što se kosa postavlja na veći štap, stvarajući labave talase. Ovo je odlično za sve koji žele da njihova kosa ima vidljiv oblik, ali da se i pokreće, a može služiti i kao teksturisana podloga koja će duže zadržati različite frizure.

Beach wave trajna

Beach wave trajna je odlična za sve koji žele da koriste manje vrućih alata na svojoj kosi ili koji žele lagani, mladalački stil. Ovo je odlična “ulazna tačka” u svet trajne za one koji ne žele da joj se posvete u potpunosti, ali žele talase.

Parcijalna trajna

Parcijalna trajna je idealna opcija za one koji već imaju delimično talasastu kosu. Ovaj tip frizure uključuje različite veličine štapova za uvijanje kose, kako bi se frizura uskladila sa već postojećom teksturom.

I, kao što i sam naziv kaže, umetnost trajne je u tome što ne morate stalno da je radite. Stilisti sugerišu da kraća kosa može da dobije uslugu trajne obrade na oko 3-4 meseca, a duža kosa može dobiti trajnu na oko 9 meseci – jednom godišnje. Zaista zavisi samo od specijaliste i kakav trajni hemijski rastvor se koristi – kako bi se sprečila dalja oštećenja.

Pročitajte i ovo: Šta da radite ako vam je kosa oštećena od sunca?

Naslovna fotografija: instagram.com/bellahadid

Nenad Grubanoski

Comments