Baš kao i kvalitetan par farmerki, i boja ima transformativnu moć. U stanju je da transformiše čak i najmanje inspirativan prostor u sobu u kojoj ćete želeti da provodite vreme. Zvuči čudno kad razmišljate o tome, ali zamislite jednu jednostavnu nijansu koja će učiniti da soba odiše udobnošću.

Korišćenje boja će vam pomoći da se kućna kancelarija razlikuje od ostalih prostorija u vašem domu. Stvoriće se prostor u kom ćete moći da se fokusirate dok radite, dok ćete u drugim prostorijama naći utočište i mesto za predah.

Nekada se čini da je pravu nijansu zida teško izabrati jer postoji toliko opcija. Ukoliko ste inspiraciju tražili na društvenim mrežama ili u prodavnicama farbi, pazite da se ne razočarate jer je moguće da će boje drugačije izgledati na vašem zidu. Izdvojili smo:

Popularne boje za zid u 2023. (koje će dominirati do kraja godine)

Boje inspirisane prirodom

Kako biste zaista dobili inspiraciju za predstojeću godinu, sve što bi trebalo da uradite je da prošetate parkom ili prirodnim pejzažem. Prirodne nijanse su suptilne i u svaki prostor momentalno unose osećaj svežine. Na primer, zelena je veoma pristupačna jer je rasprostranjena u prirodi i od skoro se smatra novom neutralnom nijansom (više o braon nijansi u drugom delu teksta).

 

Boja breskve

Boja breskve je nova ružičasta, obeleživši tinejdž eru milenijalaca. Boja breskve je ženstvena i klasična nijansa zbog svoje neutralne osnove. Iskoristite je u prostoru gde želite da unesete svežu energiju, na primer, u kuhinji ili kancelariji, pa čak i u spavaćoj sobi.

 

Braon boja

Ukoliko niste sigurni šta ste pročitali, istina je. Braon boju možete da nanesete i na zid. Ipak, pre nego što se opredelite za najpopularniju nijansu devedesetih, dobro se informišite. Ima načina kako da izaberete onu koja će vam se svideti i biti šik. Sada popularne zemljane boje imaju mnogo nijansi koje su pomešane sa roze, crvenom i bojom lavande. Veoma su dinamične, jer ćete imati osećaj da se tokom dana nijansa menja, zavisno od sunčeve svetlosti.

Kao što smo napomenuli, veliko je interesovanje za prirodnim, ali toplim nijansama, a naročito se traži Redend Point. U pitanju je ružičastobraonkasta nijansa sa crvenim, braon i plavim podtonovima. Odlična je za minimaliste i zadivljujuće izgleda u spavaćoj, dnevnoj sobi ili trpezariji.

Skoro pa crn enterijer

Već godinama svetao i prozračan prostor dominira svetom dizajna, a ljubav prema dramatičnim nijansama ne jenjava. Pravu zift-crnu teško je postići i pravilno naneti na zid, te ako želite zidove u tamnoj boji, dinamičan i slojevit izgled, možete se okrenuti sivoj, plavoj, zelenoj ili boji šljive. Tamni tonovi mogu da posluže kao polazna tačka kad se koriste za zid koji je fokusu, a mogu se i jednostavno uklopiti sa ostalim nijansama. Tamnije boje su sve popularnije kad je uređenje prostora u pitanju, naročito tamnoplava i crna.

 

Vatrene i jarke boje

Kao što imamo statement komade odeće ili aksesoare, tako postoje i boje sa kojima se postiže identičan efekat. Vatrene nijanse crvene i narandžaste su smele, ali pristupačne, i imaćete osećaj leta tokom cele godine. Ako niste sigurni koje su u trendu, Raspberry Blush nijansa Benjamina Moorea je proglašena za boju godine i sa njom nema greške. Crvenu smo viđali i na modnim pistama, te ne čudi što se preselila i na trendove u enterijeru. Jarke boje možda nisu idealan izbor za spavaću sobu, ali u dnevnoj sobi i kancelariji će potpuno doći do izražaja.

Teksture

Naš poslednji predlog ne obuhvata boju, već teksturu, ali se i dalje računa. Teksture na zidovima se vraćaju na spisak popularnih tehnika jer prostor čine dinamičnim. Ovakve tehnike su posebno korisne u domovima u kojima je baza betonska jer neće izgledati sterilno i beživotno. Dobra strana je i da su prilagođene DIY projektima.

 

Pročitajte još i: Airbnb kuće sa najlepšim dizajnom: Smeštaji u kom svi žele da provedu odmor

Naslovna fotografija: instagram.com/smpliving

Marija Gavrilović

Comments