Zdrav i stabilan život uključuje zadovoljavajući seks, koji je blagotvoran za vaš um i vaše telo, a zadovoljavajući seks uključuje vrhunski užitak – orgazam. Međutim, izostanak orgazma se dešava češće nego postignuće i ako i vas pogađa, niste sami u tome. Seksualna disfunkcija je kod oko 40 odsto žena koje retko ili nikada ne postižu orgazam urođena, ali ostatak seksualnih problema povezan je sa libidom (smanjeno interesovanje za seks), ali i sa nemogućnošću doslednog doživljavanja orgazma, čak i kada je seksualna želja snažna i aktivna. Postoji mnogo faktora koji utiču na izostanak orgazma i uslova koje treba da ispunimo da bismo ostvarili zadovoljstvo.

Orgazam obično ne dolazi lako

Da bi se od osećanja uzbuđenja i prijatnosti došlo do kulminacije, često treba da se pređe prilično dug i kompleksan put. Potrebno je da mentalno i emotivno budemo u odgovarajućem raspoloženju – vaš um mora biti fokusiran, nervi osetljivi, i krv treba da dotiče na sva prava mesta. Različiti mentalni, emocionalni i fizički aspekti seksa mogu uzrokovati izostanak orgazma. Najmanji procenat žena (oko 10 odsto) lako doživljava vrhunac prilikom penetracije, bez dodatne stimulacije prilikom predigre, za vreme ili nakon vaginalnog odnosa. Važno je da to znate, jer to znači da je i dalje sve u redu sa vama, iako ne postižete orgazam onako kako očekujete ili mislite da treba, već vam je potrebno više vremena i više određene stimulacije.

Uobičajeni (nefizički) razlozi za izostanak orgazma

Mnogim ženama koje muči izostanak orgazma, određena medicinska stanja i faktori načina života stoje na putu. Uobičajeni razlozi su upotreba određenih lekova (antidepresiva i selektivnih inhibitora preuzimanja serotonina), hormonski deficit, medicinska stanja kao što je dijabetes ili hipertenzija, poremećaji spavanja, ali i faktori životnog stila, kao što je nedostatak vežbanja, prekomerno pušenje i konzumiranje alkohola…

Ako upotreba lekova, hormonske promene ili zdravstveno stanje utiče na vaš seksualni život i uzrokuje izostanak orgazma, lekar može da pomogne – lekovi se mogu promeniti i prilagoditi, a hormonski balans se može ispitati i nadoknaditi deficit. Ne oklevajte da se požalite svom lekaru na smetnje koje imate, izostanak orgazma nije ni mali, ni redak problem i lekar neće smatrati da je to nevažno.

Pročitajte i ovo: Zašto izostaje orgazam

Fizički razlozi za izostanak orgazma

Ako hormoni i medicinska stanja nisu uzrok izostanka orgazma, drugi najčešći uzok je fizičke prirode i tiče se poznavanja sopstvenog tela i stimulacije koja vam je potrebna za vrhunski užitak. Ukoliko je prilikom masturbacije orgazam redovan, a izostanak orgazma se javlja u partnerskom seksu – uzrok je upravo nedovoljna i nepravilna stimulacija. Partner ne može znati šta vama prija, kakva vrsta stimulacije vam je potrebna (i koliko dugo), da biste doživeli orgazam, ali možete ga uputiti. Međutim, da biste ga uputili, potrebno je da vi sami to znate – a ako ne znate, onda možete zajedno istraživati. I ne radi se samo o stimulaciji klitorisa, već o dodirima, milovanju i ljubljenju lica, usana, vrata, grudi i svih osetljivih područja vašeg tela, kako biste došli do tačke kada vas stimulacija klitorisa lako može dovesti do orgazma.

Vagina možda nije vaše najosetljivije područje i izostanak orgazma se dešava prilikom penetrativnog seksa, ali zato ste opremljeni klitorisom čija je jedina funkcija da vam pruži vrhunsko zadovoljstvo – ne ustežite se da istražite načine koji vam najviše odgovaraju i da uključite partnera u aktivnu igru pronalaženja izgubljenog blaga (orgazma).

Klitoris je vaš centar zadovoljstva, a njegovo tkivo se proteže i unutar vagine i možete otkriti kako ga možete stimulisati kroz vaginalni odnos – neki položaji su za vas bolji od drugih, a ako penetracija ne pruža dovoljno stimulacije, ruke uvek mogu da se uključe (i to vrlo efikasno).

Istražite osetljivost svoje vagina – prstima, ili seksualnom igračkom, pre nego što se upustite u penetrativni seks. Možete pronaći čuvenu G-tačku, koja se u novije vreme ne definiše kao tačka, već kao osetljivo podrčje na prednjem zidu vagine, na dubini od nekoliko centimetara, koje penis unutar vagine (zbog položaja, kao i zbog anatomije) može promašiti, ali prstima (ili igračkama) ga je lako locirati.

Drugi uzroci i tretman

Ako ste isključili medicinske uzroke, temeljno se bavili istraživanjem erogenih zona i stimulacijom klitorisa, a vaše napore i dalje prati izostanak orgazma, nemojte tražiti krivca. Niko nije kriv, ni vi, ni vaš partner. I imate još opcija koje možete isprobati. Postoje lekovi koji su se pokazali delotvorni kod žena sa anorgazmijom, koje vam može prepisati lekar, a možete isprobati i lokalna sredstva za stimulaciju, kao što su masti i kreme za lokalnu upotrebu, koje povećavaju protok krvi i osetljivost klitorisa. Takođe, postoje i aparati koji stimulišu mišiće karlice i pružaju direktnu stimulaciju klitorisa, ili koriste blagi vakuum za povećanje dotoka krvi i mogu se koristiti prilikom masturbacije ili tokom seksa.

Izostanak orgazma nije jedini seksualni problem – tu je nizak libido, bolan seks, poteškoće u postizanju uzbuđenja i sva ta pitanja su stvarna i važna. Seksualna disfunkcija može izazvati stres i uticati na partnerski odnos, kao i na ukupno zdravlje i blagostanje. To je pravi problem – za koji postoje prava rešenja. Nemojte oklevati da ih potražite!

Pročitajte i ovo: Šta znaju žene koje uvek dostižu orgazam

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovepresets

Brankica Milošević

Comments