Uređenje male terase ili verande može biti izazov, ali ipak svi želimo savršeni kutak u kojem ćemo uživati dok god traje lepo vreme. Proleće i leto su idealno vreme za magične trenutke na otvorenom – sa prijateljima i porodicom, a ne postoji bolje mesto za to od očaravajuće baštenske ili balkonske oaze u kojoj će vaši gosti želeti da provode sate i sate.

Kada osmišljavate stil uređenja svog balkona, pre svega treba da uzmete u obzir kvadraturu. Mali prostori imaju drugačija pravila proporcija od velikih, pa je ključno istražiti šta neće zagušiti izgled ambijenta.

Takođe, zbog biljki treba voditi računa kakva je svetlost na terasi, jer mnoge ne vole direktno svetlo ili previše senke. Na taj način odabraćete vrste biljaka koje će lepo napredovati. Kad padne veče, osvetljenje će biti presudno za atmosferu vaše terase ili verande.

Sve ostalo je stvar ličnog ukusa i maštovitosti – kakav nameštaj ćete izabrati, vaze i sav propratni dekor. Dobro je da napravite plan i uređujete terasu ili verandu korak po korak. Na taj način ćete znati šta odgovara prostoru, a šta bi ipak trebalo izmeniti.

Bez obzira da li imate malu terasu ili verandu u dvorištu, vredi pogledati kreativne ideje za dekor ovog dela doma. Ovi predlozi će vaš mali otvoreni prostor učiniti jednim od najudobnijih i opuštajućih kutaka za maksimalno uživanje.

Uređenje male terase ili verande – kreirajte svoj idealni letnji kutak

Izaberite udobni nameštaj

Kako zbog toplije temperature većinu vremena provodimo napolju, udoban balkonski ili baštenski nameštaj je presudan. Kad imate savršeno mesto da se zavalite i uživate u svom balkonu ili dvorištu, nikada nećete želeti da uđete unutra.

Drveni nameštaj je uvek lep izbor, ali morate pažljivo birati vrste drveta. Četinari se naširoko koriste za unutrašnji nameštaj, ali dobro ne podnose spoljne uslove. S druge strane, tvrdo drvo je mnogo jače, otporno je na vremenske prilike i može trajati decenijama ako se pravilno održava. Metal je obično najjači i najtrajniji materijal za baštenski nameštaj. Takođe je odličan izbor kada se koristi u kombinaciji sa drugim materijalima koji imaju svoje funkcionalne i estetske prednosti.

Iskoristite vertikalni prostor male terase

Ako je vaša terasa ili veranda mala, obratite pažnju na vertikalni prostor – zidove ili ogradu. Upravo na ove delove treba staviti fokus, tako što ćemo ključne detalje našeg dekora istaknuti na tim mestima. Recimo, neka saksije budu pričvršćene za zid ili dodajte viseće ormariće. Stepenasto zelenilo na zidovima vaše terase daće joj ušuškanu atmosferu, a estetski će izgledati perfektno. Ljuljaška je još jedan atraktivan detalj koji će prostoru dati novu dimenziju.

Zelenilo je najvažnije

Biljke su ultimativni dekor za terasu ili dvorište – bez zelenila ne možete dobiti svoju mirnu oazu. Zato treba imati što više biljaka u zanimljivim saksijama, istaknute na pažljivo odabranim mestima. Ukoliko je vaša terasa ili veranda osunčana, izaberite biljke koje dobro podnose vrućinu. Na primer, begonije su lake za uzgoj i stalno cvetaju. Petunije su takođe savršene za sunčane balkone jer uspevaju na jakoj svetlosti, a dolaze u raznim varijacijama.

Ako vam je terasa ili veranda u senci, birajte vrste biljaka kojima pogoduju takvi uslovi. Recimo, lobelija obožava hlad, a izgleda sjajno kad se uzgaja u visećoj saksiji, a senovito okruženje godi i jasminu, koji divno miriše.

Osvetljenje je ključno za atmosferu male terase

Svetlost mnogo utiče na izgled svakog prostora, kako unutrašnjeg tako i spoljašnjeg. Tokom dana, ukoliko je vaše dvorište dosta osunčano, možete uložiti u pergolu ili paravan. Osim što lepo izgledaju, takođe stvaraju intimniji prostor. Tende mogu biti šik detalj na svakoj terasi.

A kada padne veče, najmoderniji detalj vaše verande ili terase su viseće lampice. Sigurno ste ih videli na društvenim mrežama, a svi ih obožavaju jer stvaraju bajkovitu, magičnu atmosferu na otvorenom prostoru. Ne zaboravite ni sveće – za romantični, umirujući ambijent.

Dodajte boje i teksture

Kako biste malu terasu ili kutak u dvorištu “oživeli” i učinili vedrijim, okrenite se bojama. Omiljene nijanse unesite kroz detalje koji će prostoru dodati i teksturu. To su, recimo, jastučići, stolnjak, kao i lagana ćebad za hladnije letnje večeri. Napravite zanimljive kontraste boja, a upotrebite i moć dezena, posebno ako volite boho estetiku.

Uz sve ove aspekte uređenja, vaša mala terasa ili veranda ovog leta će postati omiljeno mesto svih vaših prijatelja. Opustite se i uživajte u procesu – to je najvažnije.

Pročitajte i ovo: Ideje za mala kupatila: Iskoristite kompaktan prostor na najbolji način

Naslovna fotografija: Pinterest / Sweety

Božica Luković

Comments