Stručnjaci kažu da kolektivno patimo od „epidemije umora“ – nivo energije nam je stalno nizak, dan za danom jedva privodimo kraju, sa osećanjem da smo potpuno iscrpljeni. Često umorni započinjemo dan i pitamo se kako ćemo izdržati, pokušavajući da podignemo nivo energije kafom i energetskim napicima. Nezdrav način života zahteva da uložimo napor da bismo živeli zdravije, bolje brinuli o sebi i upravljali svojim vremenom, da ne bismo podlegli stresu i sagoreli, ili postali depresivni.

Tipičan način života savremenog čoveka je, praktično, recept za umor. Veći deo dana provodimo u kancelarijama ili radu od kuće, a posle posla nam ostaje premalo vremena (i još manje energije) za druge aktivnosti. Pokušavajući da nateramo sebe da izađemo u šetnju, ili malo vežbamo, obično završimo pred ekranom, gledajući filmove i serije do kasno u noć, što nam garantuje manjak sna i nedovoljan nivo energije da započnemo sutrašnji dan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Kako da podignete svakodnevni nivo energije

Upijte energiju sunčeve svetlosti kad ustanete

Izložite svoje oči dva do pet minuta prirodnoj sunčevoj svetlosti u roku od sat vremena od ustajanja. Ovo je možda najvažnija komponenta povećanja dnevnog nivoa energije, jer mrežnjače sadrže neuroreceptore koji poručuju cirkadijalnom centru vašeg mozga da se probudi i aktivira. Kada jednom uvedete ovu jednostavnu praksu, primetićete da vam nivo energije ujednačen tokom celog dana i da nema naglih padova i osećanja umora pred kraj radnog vremena.

Oprezno sa kofeinom

Kada ne spavate dovoljno, u mozgu se nakuplja jedinjenje zvano adenozin, koje vas čini umornim. Potrebno je od 60 do 90 minuta da se ta supstanca očisti, kada ustanete. Kofein deluje tako što blokira adenozin, ali takođe sprečava i njegovo otpuštanje. Ako, dakle, pijete kafu pre nego što ovo jedinjenje prirodno nestane (a svi to radimo), umor će biti „premošćen“ ali će vas „sačekati na sledećoj krivini“. Rešenje je. naravno. da spavate dovoljno, odnosno, da se budite naspavani. Tada će efekat kafe dodatno podići vaš prirodni jutarnji nivo energije.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti umor na poslu i sačuvati radnu energiju?

Napornije vežbanje za viši nivo energije

Jutarnje vežbanje donosi najveću dozu adrenalina – svaka vrsta kretanja je dobra, ali snažne vežbe od kojih ćete se dobrano zadihati i oznojiti, održavaju vaše mitohondrije u boljem stanju. Veći napor dovodi do proizvodnje dodatnih proteina za mitohondrije, pokazala su istraživanja.

Uzmite energetski obrok

Ciljajte na obrok sa nižim sadržajem ugljenih hidrata – supa, salata, smuti. Ugljeni hidrati za ručak (ili bilo koji drugi obrok) povećavaju nivo šećera u krvi, uzrokujući da on opadne nekoliko sati kasnije, zbog čega osećate pospanost i umor. „Temprijate“ ugljene hidrate koje ćete uneti u poslednjem dnevnom obroku tako da „prorade“ pred spavanje i tokom dana unosite više svežeg povrća i proteina.

Dremka ili šetnja podižu nivo energije

Postoji razlog zašto je siesta popularna u mnogim kulturama – popodnevna dremka od dvadesetak minuta može vam značajno obnoviti energiju. Međutim, na isti način nivo energije će vam podići i petnaestominutna šetnja. Umor koji odjednom osećate je prolazan i možete ga odagnati tako što ćete mu se prepustiti, sklopiti oči i odremati, ili ustati i žustrim korakom prošetati oko bloka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Promenite svoju dnevnu satnicu

Mnogim ljudima unutrašnji sat prirodno kasni – za njih je ustajanje u 7 ujutru brutalno rano. Iskoristite leto, kada su dani dugi, a noći kratke, da podesite svoju satnicu i optimizujete nivo energije na osnovu vaše cirkadijalne predispozicije. Pokušajte to da otkrijete (kada budete imali prilike za to) tako što ćete nekoliko dana otići na spavanje bez podešavanja alarma, da vidite kada ćete se probuditi sami od sebe.

Vaše telo će ceniti vaše pozitivno razmišljanje

Pozitivan način razmišljanja je važan za stanje vašeg uma, za vaše raspoloženje i samouverenost, a kada se osećate stabilno, zadovoljni ste svojim radom i očekujete pozitivne ishode, onda vam je viši i nivo energije i fizički se osećate življe i spremnije da odgovorite na sve dnevne izazove.

Nivo energije i stastvena interesovanja

Nivo energije je povezan i sa vašim strastima, stvarima koje volite da radite, profesionalno ili iz hobija. Ako vas posao ne ispunjava dovoljno, bavite se hobijem koji vas angažuje i zaokuplja i donosi vam iskustvo toka. Veći osećaj svrhe povezan je sa većim zadovoljstvom svojim životom, hrabrošću i nadom, kao i sa višim svakodnevnim nivoom energije.

Pročitajte i ovo: Ovo su razlozi zašto se uvek osećate umorno

Naslovna fotografija: instagram.com/mao.ge

Brankica Milošević

Comments