Svi imamo neku ideju o tome šta je šesto čulo, jer poznajemo taj osećaj, taj suptilni signal unutrašnjeg glasa, koji se obično javlja kao znak upozorenja.

Nikada ne treba zanemariti taj osećaj da nešto nije u redu – i to ste sigurno shvatili na teži način. Verovatno ste više puta izgovarali rečenice „trebalo je da poslušam sebe“ ili „lepo sam znala da ne treba to da radim“ – i koliko vam je to pomoglo da sledeći put uvažite svoje šesto čulo?

Šta je šesto čulo

Albert Einstein je to nazivao svetim darom, Steve Jobs višim oblikom inteligencije, sportisti ga smatraju instinktom, energetičari vibracijom, psiholozi intuicijom, dok ga većina ljudi zove osećajem. Sve se to odnosi na šesto čulo – možda najadekvatniji naziv za taj osećaj koji ne može sasvim da se opiše, ali može da se osvesti i kultiviše.

U savremenom svetu oslanjamo se na obilje informacija koje nam je neprekidno dostupno – o svemu i bilo čemu. Od izbora mesta na koje ćemo otići na ručak, preko filma koji ćemo gledati, do škole ili kursa koji ćemo upisati – o svemu se možemo informisati na više načina i uporediti ono što se nudi sa utiscima i zapažanjima onih koji su isprobali to što se nudi. Na kraju, biramo restoran, film i školu koja ima više zvezdica – koje je ubedljiva većina ocenila pozitivno.

U svetu u kome činjenice cenimo kao stabilne i validne, dok emocije shvatamo kao destabilizujući faktor, ipak ne možemo u potpunosti da zanemarimo osećaj u stomaku i oslonimo se na rezon. To je drevni koncept – instinkti nisu neka mistična moć koja se nalazi samo u životinjskom carstvu, svi smo rođeni sa instinktima koji nam pomažu da preživimo, a naš limbički sistem čuva genetske informacije s početka evolucije.

Kako god ga opisivali i nazivali, šesto čulo je unutrašnje vođstvo koje nedvosmisleno zna šta je dobro za nas i koje ne možemo logično objasniti.

Kako dakle, da donosite odluke? Da li treba da verujete svom osećaju ili da se držite razuma i logike?

Osećaj, razum i odluke

Postoje naučno opravdani razlozi da verujete svojim osećanjima, percepciji, intuiciji. Emocije i intuicija su procene onoga što ste iskusili ili o čemu ste razmišljali, u izvesnom smislu, one su alat obrade informacija. Pojedine odluke zahtevaju racionalne informacije i analizu, ali postoje trenuci kad imate nedovoljno informacija koje možete proveriti, i tada intucija ima ogromnu vrednost. U suštini, da biste doneli ispravne odluke, potrebna su vam oba alata – i razum i logika i šesto čulo i osećaj.

Vaše šesto čulo je vaše autentično JA, to je ono što privlači druge i što vas izdvaja iz gomile. Kada verujete svojoj intuiciji, verujete sebi.

Iako intuicija može biti moćan alat za donošenje odluka, istraživanja su pokazala da se najbolje odluke ne zasnivaju ni isključivo na osećaju, ni na analitici, već na kombinaciji to dvoje.

Život je put apstrakcija i mnogo toga ne možete dokučiti rezonovanjem i povezivanjem, zato je potrebno i mudro da slušate svoje šesto čulo i ne dozvolite da buka mišljenja svih oko vas zagluši vaš unutrašnji glas. Kako to da postignete?

Pročitajte i ovo: Šapat intuicije koji ne smeš da ignorišeš

Kako da unapredite šesto čulo

Utišajte svoj um

Da biste čuli sebe, da biste razlikovali svoj unutrašnji glas od misaonog toka, emocija i senzacija, potrebno je da utišate svoj um. Šesto čulo se budi u tišini i smirenosti, odnosno, tada možete jasno da ga identifikujete.

Postoje mnoge tehnike za utišavanje uma, a mnogi veruju da je šetnja u prirodi najbolji način za izlazak iz svesnog uma i ulazak u intuitivnije, čulno stanje. Povezivanje sa prirodom, stvara osećaj da smo deo nečega većeg od nas i podstiče usklađenost sa svetom oko sebe. A kada ste usklađeni, manje ste usredsređeni na svesni i racionalni um.

Dok hodate šumskom stazom, usmerite pažnju ka spolja – na sve što vidite, čujete, njušite, dodirujete. Pokušajte da pokupite i najtananije signale – zvuke, male promene u pejzažu, oblike biljaka, treperenje lišća, prelivanje boja, svaku promenu temperature, svaki dašak vetra. Obratite pažnju na to kako reagujete na te percepcije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Praksa meditacije

Deo usklađivanja sa svetom oko sebe jeste utišavanje uma putem meditacije – naučite da mirno posmatrate sebe, slike, senzacije, pomisli koje vam prolaze kroz um u smirenosti vašeg tela.

Sedite ili lezite udobno i opušteno, usredsredite se na lagano i duboko udisanje, izdisanje i pauze između udaha i izdaha. Kada se pojavi neka misao, samo je primetite i otpustite, vratite se disanju. Slušajte sebe kako dišete, dok istovremeno osećate svoje disanje. Zatim obratite pažnju na kucanje svog srca. Primetite kako vam je disanje usklađeno sa sistolama i dijastolama, osetite pulsiranje u vratu, rukama, nogama, osećajte, slušajte i pratite ritam svog srca. Provedite najpre samo nekoliko minuta u stanju mirovanja i osluškivanja svog tela, pa postepeno povećavajte vreme na 10, 15, 20 minuta.

Intuicija i šesto čulo

Intuicija je onaj osećaj u stomaku, kada nešto znate, a ne znate kako znate i nemate objašnjenja za to. Svaki put kad poslušate taj osećaj, dobićete potvrdu – shvatićete zašto vam je šesto čulo signaliziralo da krenete baš na tu stranu, da stavite u torbu pre nego što izađete iz kuće nešto što razumno procenjujete da vam uopšte neće biti potrebno, da stanete i sačekate na tom mestu… Isto tako, svaki put kad se oglušite o svoj osećaj, dobićete potvrdu – da je trebalo da ga poslušate i da ste mogli da izbegnete grešku koju ste napravili i neprijatnost koju ste doživeli.

Vaše šesto čulo vam šalje jednostavan, kratak i jasan signal: stani, skreni tu, uzmi to, čekaj, ćuti, požuri, učini nešto… I svi primamo ove signale stalno, kada su u pitanju male stvari, kao i kada se radi o važnim životnim odlukama, opasnostima i kompleksnim situacijama. Unutrašnji vodič je dovoljno jasan i glasan, ako smo spremni da ga čujemo, ali on nas ne nagovara. Ako želimo da ga ignorišemo i uradimo suprotno, osećaj ostaje uključen i prisutan, ali postaje slab, jer ga naša aktivnost, razmišljanje i osećanja guraju u pozadinu. I kad završimo akciju kojom smo ignorisali svoje šesto čulo, spoznaja je snažna i nedvosmislena. Tačno znamo da nije trebalo da odbacimo intuiciju i da smo pogrešili.

Oslanjajući se na to iskustvo, odlučite da uvažite unutrašnji glas svaki put kad imate osećaj. Zamislite kako utišavate um (okrenite veliko okruglo „volume“ dugme) dok istovremeno podižete potenciometre za basove i oštrinu – zastanite mentalno i oslušnite ono što vam šesto čulo poručuje. A zatim postupite kako vam nalaže, svesno i namerno.

Što više vežbate, sve će vam lakše ići da se prebacite sa frekvencije uma na frekvenciju osećaja, da čujete i razaznate šta vam poručuje unutrašnji glas. Negujte i kultivišite svoje šesto čulo, za sopstvenu dobrobit u svim oblastima života.

Pročitajte i ovo: 10 načina da razvijete i osnažite svoju intuiciju

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments