Gotička arhitektura, Hogwarts, kišoviti dani, police prepune knjiga, dugi vuneni kaputi, neprolazna dela viktorijanske književnosti, pesnici francuske moderne… Ko ne bi mogao da voli dark academia estetiku? Ovaj stilski pravac objedinjuje različite umetnosti i uticaje uplovio je i u svet uređenja naših domova. Šta podrazumeva dark academia dizajn enterijera?

Istraživanje kompanije Bathroom Deal otkrilo je da je tokom prošlog meseca došlo do porasta od preko 20% u Google pretragama za dark academia, pri čemu je termin pretraživan oko 60.000 puta svakog meseca. I dok je moda već u potpunosti prihvatila ovaj trend, sada je red na dizajn enterijera. Dakle, ako želite da osvežite svoj prostor za predstojeće hladnije mesece, dašak dark academia estetike mogao bi biti zanimljiv izbor.

Ovu estetiku tradicionalno karakterišu duboke, zagasite i mračne boje. Dark academia dizajn enterijera zahteva malo smelosti, na primer, nanošenje ovih nijansi na zidove upečatljivom raznobojnom tapetom.

Kako da primenite dark academia dizajn enterijera u svom domu?

Zidovi su najbolji način za inkorporiranje dark academia dizajna enterijera. Definitivno ćete želeti da obojite svoj prostor u tamniju nijansu, recimo, u boje šljive, bordo, ugljen-sive, orah-smeđe i, naravno, crne. Takođe možete prigušiti osvetljenje prostorije i koristiti samo lampe ili ukrasne elemente.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mailis Luhta (@varjotveen)

Pored hladne, sofisticirane atmosfere, tamnija, slabo osvetljena soba može da stvori prostor pogodan za spavanje, čineći ovu estetiku idealnom za spavaću sobu ili kupatilo. Tamne boje stvaraju jedinstveni ambijent koji vam zapravo može pomoći da se opustite nakon dugog dana. Veza između tame i noći može doprineti zdravijoj večernjoj rutini, stvarajući atmosferu za miran noćni san.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by • | (@l_reads)

Što se tiče nameštaja, bogato tamno drvo i koža, antikno zlato i bakar, kao i komadi u baroknom stilu, mogu vam pomoći da unesete dark academia estetiku u svoj životni prostor. Ako vam ovo deluje previše gotički za vaš ukus, uvek možete da iskoristite ovaj trend na suptilnije načine.

Na primer, postavljanje umetničkih dela ili fotografija u starinski i ukrašeni ram je takođe način da dobijete dark academia vibe. Mešanje i usklađivanje jastuka i ćebadi od luksuznijih tkanina (somot, karirana vuna, kašmir) takođe će lako oživeti dark academia stil.

Hladnija sezona se lepo uklapa u sumornu i sablasnu estetiku kao što je dark academia, ali šta ako želite da taj stil uređenja doma funkcioniše cele godine?

U tom slučaju, veoma je važno odabrati boju zida koja ne izgleda previše sezonski i ne vezuje se samo za jedno godišnje doma. Takođe, oživljavanje prostora ličnim detaljima, knjigama i drugim suvenirima, učiniće da se u prostoru osećate vedrije i prijatnije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by olive morris (@olivemmorris)

To ne znači da morate da budete neutralni, ali definitivno ne želite da se vam prostor izgleda kao velika dekoracija za Noć veštica, tako da je balansiranje između gotičkog dark academia stila, sa elementima koji i dalje izgledaju svakodnevno i uobičajeno, veoma važno za optimalan izgled. Neka vas inspirišu ideje sa Instagrama koje smo pronašli:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by (@ladyvampmanor)

Pročitajte i ovo: Cozy season: Trikovi u dekoraciji za ušuškanu atmosferu doma

Naslovna fotografija: instagram.com/darka_cademiaaesthetic

Božica Luković

Comments