Otpustite prošlost, da biste oslobodili mentalni i emocionalni prostor za nove pozitivne događaje, koje možete privući u svoj život. Potrebno je „samo“ otpuštanje da biste krenuli dalje. A šta kada vas upravo otpuštanje koči, jer se silno trudite da otpustite i to što ne uspevate doživljavate kao još jedan teret – koji ne možete jednostavno da spustite sa svojih ramena i da ga otpustite?

Možda se već ježite od psiholoških fraza koje promovišu lični rast (a promovisanje ličnog rasta je jedna od njih) i tehnika koje pokušavate da praktikujete. Motivacioni citati i afirmacije koje ste polepili svuda oko sebe da vas podsećaju da širite perspektivu i razvijate pozitivan majndset (još jedna mrska fraza) gledaju u vas optužujuće i zbog njih se osećate još gore. Pun izlog parola – a prazni rafovi, kao u najgorem scenariju socijal-realizma.


Razmišljate i preispitujete se, mantrate i meditirate i na kraju se vraćate na „znam da ovo treba da otpustim, ali ne mogu, ne ide mi“. Šta da radite?

Pa, otpustite otpuštanje.

Da, zvuči ironično. Imate problema sa otpuštanjem, a da biste to rešili, treba samo da otpustite otpuštanje. Šta to uopšte znači?

U psihologiji je poznat pojam „ironičnog odskoka“, kojim se opisuje napor da nešto otpustite, zbog koga vam se kao bumerang vraća ono čega pokušavate da se oslobodite. I to je pitanje fokusa – kad ste previše fokusirani na nešto i gurate „na mišiće“, nastojeći da uradite ono što treba da uradite, to je sizifoski posao. Gurate kamenčinu uzbrdo i u trenutku kad izgubite snagu, ona se prekotrlja preko vas skroz do podnožja. Zakon gravitacije. Onda, kao dobar (m)učenik, počete ponovo, jer pozitivan majndset nalaže da ne odustajete i da se, kad padnete, odmah podignete i poduhvatite posla.

Ali dok ste usmereni na „rintanje“ i praktikovanje svih mogućih tehnika u naporu da nešto otpustite i nastojeći da ostanete dosledni, ništa nećete uraditi. Otpuštanje nije proces, nego rezultat prethodnih procesa, plod svega što ste radili i postigli na nivou osvešćivanja, priznanja i prihvatanja.

Pročitaje i ovo: Strategija za otpuštanje kontrole – na osnovu najgoreg scenarija

Dokle god se trudite da otpustite, bavite se radom na sebi na nivou ambicije. Hoćete da uspete u nečemu. Priznanje i prihvatanje međutim, ne rade na taj način – to nije postignuće, nego proboj, koji možete napraviti u stanju mirovanja, a ne u stanju napetosti i težnje. Lični rast se ne odvija u skladu sa vašim ambicijama i htenjima, već se dešava kad sazrite – kao plod koji otpadne sa drveta. Kad prestanete da nastojite, težite, pokušavate, kad date sebi prostora i vremena za sazrevanje, otpuštanje dolazi samo, ne morate da ga izazivate, gurate i vučete.

Niko vam ne može reći kako to da uradite, jer to nije nešto što vi radite – to se dešava, kao rezultat svih prethodnih dešavanja i porasta nivoa vaše svesnosti i samospoznaje.


Jednostavnije rečeno, prestanite da se trudite da otpustite i da krivite sebe što ste neuspešni u tome – dignite ruke. Ne ide, vam, u redu. Verovano još niste spremni. Šta to znači? Nastavite da se osvešćujete. Da posmatrate i upoznajete sebe, da se povezujete sa svojim bićem, da živite život u sadašnjosti. Obratite pažnju na ono što se dešava, umesto na ono što želite da se desi. Prebacite fokus na ono što imate, umete i možete, umesto da nastojite da dosegnete ono što vam još nije dostupno. Kada date sebi prostora i vremena za sazrevanje, život ume da krene dalje dalje, sa nezaustavljivom silinom. Zapravo, život stalno ide dalje, samo vi propuštate da to primetite, dok ste zauzeti svojim ambicijama i težnjama.

Bavite se malim stvarima sadašnjosti – razmislite o stvarima koje ste već otpustili i prevazišli. Kako ste to uradili? Bili ste spremni. Prihvatajte male stvari u životu, koje ne možete da promenite – gužvu u saobraćaju, kišu koja vam je pokvarila izlet i stotinu drugih sitnica koje vas frustriraju i nerviraju i sa kojima ne možete ništa drugo konstruktivno da uradite, osim da ih prihvatite.

I to je prilično sve. I ne postoji velika prekretnica i nagrada kojom označavate završavanje jednog kruga i širenje perspektive, to se dešava tako što primetite da se sve češće osećate dobro zbog sebe i da vas manje i ređe trigeruju stvari koje su vas ranije izbezumljivale. Otpuštanje se odmotava kao klupko, koje pratite nastavljajući dalje.

Pročitajte i ovo: Meditacija za otpuštanje ograničavajućih uverenja

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments