Hot topics

5 Gum i WANNABE MAGAZINE vas pozivaju da nam ispričate kako ste ostvarili svoj najveći san!

Kako da iskoristiš period samoizolacije da najzad dođeš do željene figure

Kako da pomogneš sebi kada se osećaš loše

Jedini trend koji treba da pratimo ove godine

4 znaka Zodijaka koji će procvetati tokom 2020. godine

8 efikasnih načina da prevaziđeš kreativne blokade na poslu

Minimalisti, ovo će biti vaši omiljeni prolećni trendovi!

Detoks plan ishrane za sve nas koje nikada nemamo vremena!

5 #wellness rezolucija kojih ćeš želeti da se pridržavaš ove godine

Makeup trendovi koji će dominirati u 2020.

1/2

Veliki deo stresa pravimo sami sebi, nastojeći da kontrolišemo stvari koje nisu pod našim uticajem. Jedan od većih savremenih problema – stres – povezan je sa još jednim – kontrolom. Podstaknuti smo da radimo na sebi, upravljamo svojim mislima, emocijama, ponašanjem, svojim vremenom i svojim životom, gradimo strukture i oslanjamo se na rutinu, kako bismo imali osećaj stabilnosti i bezbednosti, osećaj da kontrolišemo sebe i svoj život. Dovoljan je jedan neočekivan događaj, nešto što nam poremeti rutinu i dnevni raspored, pa da shvatimo da možemo samo da se prilagođavamo u hodu i da je kontrola privid. Iako to znamo, ipak nastojimo da održimo taj privid. I tako se vrtimo u krug – pokušavamo da kontrolišemo, ne uspevamo, pretvaramo se da imamo kontrolu, stresiramo se i frustriramo dvostruko. Duhovni učitelji savetuju da pokušmo da otpustimo težnju za promenom nepromenljivog, da više radimo na prihvatanju i da bolje razlikujemo ono što možemo da učinimo, od onog na šta nemamo nikakav uticaj.

Naša potreba za kontrolom nastaje iz straha – uglavnom svi zaziremo od novog i neisprobanog, pa je dobro da razmislite prvo o tome kakvu štetu vam pričinjava nepreduzimanje ničega i povlačenje u poslovnom, finansijskom i emotivnom smislu. Mi ne znamo kakvi će biti ishodi i to nas plaši i kontrola tada postaje destrukitvna, a mi se osećamo anksiozno. Kroz ova tri koraka možete preventivno delovati, razotkriti svoje strahove i osmisliti delovanje.

Odredite šta vas najviše plaši

Zamislite najgori scenario i ishod koga se najviše plašite – razradite to do detalja i zapišite na papir. Napravite takav scenario za narednih šest meseci, za godinu i tri godine vašeg života. Zatim se zapitajte da li je bolje da ostanete na onome na čemu ste, ili da smognete snagu i hrabrost da nešto učinite.

Editors choice