Privremeno razdvajanje ili pauza u vezi dešava se kad jedan partner zatraži predah i vreme za sebe, iz bilo kojih razloga. To može biti dobar način da se izbegnu ishitrene odluke i da se par reorganizuje i popravi odnos, ali potrebno je postaviti vremensko ograničenje i uspostaviti osnovna pravila, da bi pauza u vezi funkcionisala.

Razlozi za uzimanje pauze mogu biti različiti, ali cilj je da se vratite u vezu sa obnovljenim osećanjem posvećenosti, a ne da napravite uvod u „bezbolan“ raskid. Ipak, dilema postoji – da li pauza u vezi može pomoći da se odnos restruktuira i opstane na duge staze, ili će potpuno prekinuti vašu vezu?

Za svaki par stvari stoje drugačije – za neke parove dinamika napred-nazad može biti uobičajena situacija koja se ponavlja, a za druge se privremeni prekid može pretvoriti u trajni razlaz.

Pauze su ponekad potrebne, ali ponekad mogu biti znak nestabilnosti odnosa, a ovaj obrazac raskida i ponovnog spajanja koji stručnjaci nazivaju fenomenom odliva odnosa, češći je među mladima.


U jednom istraživanju skoro polovina učesnika je izjavila da su raskinuli, a zatim se pomirili sa partnerom. Za mnoge mlade parove, pauza u vezi, da bi proveli vreme sami, omogućava da ulažu u samootkrivanje i slede lične ciljeve. Oni smatraju da će, kada budu spremni, moći da obnove vezu, sa novim iskustvima i veštinama koje će doprineti partnerstvu.

Odmor u određenim slučajevima može biti od koristi, ali pojedini istraživači upozoravaju da ova vrsta obrasca u odnosu može imati negativan uticaj na pravac i ishod budućih veza. Ako postanete skloni raskidu, a zatim pomirenju, to bi moglo povećati verovatnoću da ćete u novim vezama težiti da ponovite tu dinamiku.

Pauza u vezi nosi izazove i rizike, ali može biti korisna strategija kada se koristi sa odgovarajućom pažnjom i planiranjem.

Razlozi zbog kojih može nastati pauza u vezi

Pauza u vezi zbog preispitivanja

Ponekad veze prate linearnu putanju koja počinje sa zabavljanjem i nastavlja se stabilnim putem ka trajnoj vezi – ili dolazi do raskida. Nije neuobičajeno da veze idu manje stabilnim putem, koji se odvija dinamikom udaljavanja i zbližavanja, ili sa nizom kratkih pauza.

Veza koja ne prati linearan put nije obavezno osuđena na propast. Odmor u pravo vreme i iz pravih razloga može biti prava stvar za lično osnaživanje i produbljivanje posvećenosti u nastavku veze.

Nekome može biti potrebna pauza u vezi kada oseća da mora da se usredsredi na sopstvne potrebe i rešavanje svojih problema. Ponekad postoje trenuci kada se morate odvojiti od partnera, da biste više bili u kontaktu sa sobom, naročito ako razmišljate o velikoj promeni u intimi i posvećenosti, o prelasku na sledeći nivo ili o mogućem raskidu.

Ako jedno ili oboje niste sigurni kuda želite da vodite vezu, pauza bi mogla biti način da steknete novu perspektivu. Razdvojeno vreme daje vam prostor da razmislite o tome šta želite pojedinačno i zajedno, odnosno, da utvrdite da li je ta veza deo vaše vizije budućnosti.

Pročitajte i ovo: Pauza kao dobar ventil i rešenje za naboj u vezi

Pauza kada ste u sukobu

Ako vam se čini da se stalno svađate i ne možete da pronađete rešenja, dobra ideja je da se privremeno povučete. Pauza u vezi može biti od pomoći kada par ne može da prekine destruktivnu dinamiku. Promena navika u interakciji zahteva da sprečite ili zaustavite svoja uobičajena ponašanja, a da biste to uradili, može biti korisno da se udaljite od partnera i obavite podešavanja.

Provođenje vremena odvojeno od partnera može pomoći da razmislite o svojoj ulozi u sukobu i dati vam vremena da razmislite o drugim perspektivama i omogućiti vam da se smirite i pristupite problemima sa više jasnoće.

Kada to okolnosti zahtevaju

Ponekad je potrebno napraviti pauzu zbog zahteva situacije – na primer, možda je privremena pauza u vezi opcija kada morate da budete fizički odvojeni, zbog posla i drugih okolnosti. Veza na daljinu može biti druga opcija, ali par se zbog svojih specifičnih okolnosti i stavova može odlučiti da napravi pauzu, ili to može zahtevati jedan od partnera.

Koliko često parovi prave pauze

Istraživanja sugerišu da skoro polovina parova prekine i pomiri se sa partnerom, bar jednom u životu, a pauze se ne dešavaju samo među parovima koji se zabavljaju – prave ih i bračni partneri. Jedna desetina bračnih parova napravi pauzu u nekom trenutku braka – ponekad to počne kao odluka da se razvedu, ali se često pretvara u nenamernu pauzu. U vreme odvojenosti, bračni parovi dobijaju (možda prvi put tokom braka) dovoljno vremena za sebe i za razmatranje svoje situacije, da bi utvrdili da mogu i žele da nastave sa odnosom, na bolji i odgovorniji način.

Kako da pauza u vezi bude produktivna

Postavite vremenski okvir

Kada neko od partnera zatraži pauzu, ili se oboje složite da vam je potrebna pauza u vezi, razgovarajte o vremenskom ograničenju. Koliko dugo može da traje pauza u vezi, zavisi od vaše veze i razloga zbog kojih se odvajate. Niko ne može da vam kaže da li je to par meseci, pola godine, godina – ali verovatno sve duže od toga dovodi do konačnog udaljavanja.

Za vreme pauze fokusirajte se na svoja osećanja i potrebe i ostanite povezani sa ljudima koji vam pružaju podršku i razumeju vaše motive da uzmete pauzu ili pristanete na nju.

Ustanovite osnovna pravila za pauzu

Potrebno je da utvrdite šta je prihvatljivo ponašanje tokom pauze u vezi. Da li je u redu izlaziti sa drugim ljudima? Ili imati seks sa drugima?

Da li pauza u vezi znači da ste slobodni, ili ste obavezani čekanjem?

Dok odlučujete o pravilima ponašanja za vreme pauze, imajte na umu minimiziranje štete po vas i po mogući nastavak veze i budite realni u pogledu svojih očekivanja. Partner vam može dati slobodu, ali vi možda niste spremni da je koristite, jer to za vas znači emocionalno odvajanje od partnera. Takođe, vama može biti neprihvatljivo da vaš partner koristi slobodu za vreme pauze da se viđa sa drugim osobama. Budite sigurni u to kako se osećate po pitanju slobode i granica tokom pauze i na šta realno možete da pristanete.

Šta god da odlučite, važno je da ste oboje na istoj strani, da ste uvereni da niste prestali da brinete jedno o drugom i da osećanja još postoje.

Vreme odluke

Kada istekne dogovoreno vreme, porazgovarajte o tome šta ćete dalje preduzeti. Razmenite šta ste shvatili i naučili za vreme pauze i kako bi to moglo da utiče na vašu vezu u budućnosti. Možda ćete sa radošću nastaviti svoj odnos, a možda ćete se složiti da je prekid veze najbolja opcija.

Kakav god ishod bio, do njega u nekom trenutku mora doći – pauza u vezi ne može trajati neograničeno. Ako niste postavili vremenski okvir na početku pauze, možete se naknadno o tome dogovoriti tokom razdvojenog perioda, jer se podrazumeva da tokom pauze ne prekidate komunikaciju, čak ni ako ste je značajno smanjili. Pauza se može prekinuti i ako neko od vas oseća da više nije spreman da toleriše vreme razdvojenosti i želi da zna na čemu je, kako bi nastavio sa svojim životom punim kapacitetom, u kontekstu veze ili van njega.

Pročitajte i ovo: Da li pauza može spasiti vezu?

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Comments