Svi doživljavamo variranje u svom raspoloženju za intimnost i seksualno uzbuđenje nije uvek isto, kao što ni orgazmi nemaju uvek isti intenzitet. Međutim, poremećaj ženskog seksualnog uzbuđenja, koji se naziva i poremećaj seksualnog interesovanja ispoljava se kroz potpunu nezainteresovanost ili značajno smanjeno interesovanje za seks. Kao rezultat toga, ženama postaje teško da reaguju na seksualnu stimulaciju.

Poremećaj seksualnog uzbuđenja pogađa žene u različitom stepenu i može nastupiti zbog različitih uzroka. Faktori koji doprinose tome uključuju uzimanje određenih lekova, godine, negativna iskustva, hronične bolesti, kao i prirodne hormonske fluktuacije.


Kada je reč o seksualnoj disfunkciji, obično se govori o problemima koje imaju muškarci, sa održavanjem erekcije i preranom ejakulacijom. Žensko seksualno uzuđenje i problemi koji se javljaju u postizanju ne samo orgazma, već i odgovarajućeg raspoloženja za seks, novija je tema. Istraživanja u toj oblasti su bila sporija, jer je ženska seksualnost u mnogim kulturama i religijama bila tabu i nije se pominjala ni u kontekstu ženskog zadovoljstva, ni u kontekstu problema.

Kada je seksualno uzbuđenje problematično

Klinička ispitivanja prepoznaju seksualno uzbuđenje u tri kategorije, koje se koriste da bi se utvrdilo da li postoji poremećaj uzbuđenja.

Subjektivan osećaj – kada se žena ne oseća uzbuđeno, čak ni nakon genitalne ili negenitalne stimulacije. U ovoj kategoriji postoji fizički genitalni odgovor, međutim, osećanje uzbuđenja i raspoloženja za seks ne postoji.

Genitalno uzbuđenje – ovo zapravo znači da se neko ne može uzbuditi zbog fizičke genitalne stimulacije. Umesto toga, seksualno uzbuđenje se javlja kao odgovor na negenitalnu stimulaciju, kao što je gledanje erotskih sadržaja. Ova vrsta poremećaja uzbuđenja najčešće se sreće kod žena koje su prošle menopauzu i obično je posledica smanjene osetljivosti genitalija.

Kombinovana kategorija označava prisustvo obe prethodne – subjektivni osećaj, odnosno, nedostatak mentalnog raspoloženja i uzbuđenja, u kombinaciji sa nedostatkom odgovora na fizičku stimulaciju.

Dijagnostikovanje poremećaja seksualnog uzbuđenja

Prema lekarima, potrebno je da potražite stručnu pomoć ukoliko imate odsustvo, ili ozbiljno smanjenje u više od tri stavke vezane za seksualno uzbuđenje i raspoloženje:

Smanjeno interesovanje za seks, erotske fantazije, iniciranje seksa i odgovor na inicijativu partnera, smanjeno seksualno uzbuđenje i zadovoljstvo u 75% seksualne aktivnosti, interesovanje ili uzbuđenje kao odgovor na erotske stimulanse (pisane, verbalne, vizuelne), smanjenu genitalnu osetljivost u većini slučajeva (75% seksualne aktivnosti).

Pročitajte i ovo: Javlja se u snu? Ovo su iznenađujuće naučne činjenice o ženskom orgazmu

Uzroci koji remete žensko seksualno uzbuđenje

Medicinska istraživanja su pokazala da seksualno uzbuđenje često može biti poremećeno zbog promena u hormonskom statusu. To je posebno primetno u fazi pre i za vreme menstruacije, u trudnoći i menopauzi.

Drugi fizički fakotri mogu uključivati određene lekove, koji doprinose poremećaju seksualnog raspoloženja, kao što su beta-blokatori ili antidepresivi, kao i hronične bolesti poput dijabetesa i multiple skleroze. Ove bolesti mogu izazvati oštećenje autonomnih ili somatskih nerava, odnosno, može doži do gubitka ili smanjenja osećaja u genitalnom području.

Poremećaj seksualnog uzbuđenja takođe može biti uzrokovan psihološkim faktorima kao što su depresija, anksioznost, stres, nisko samopoštovanje i negativna slika o telu. Pored toga, negativna ili traumatična seksualna iskustva, takođe mogu inhibirati seksualno uzbuđenje.

Tretman poremećaja seksualnog uzbuđenja

Lekari su otkrili da kombinacija različitih pristupa i tretmana daje najbolje rezultate u lečenju poremećaja seksualnog uzbuđenja.

Obrazovanje – upoznavanje sa svojim telom i njegovim funkcijama, koje nije fokusirano samo na tehnike stimulacije, već i na važnost izgradnje poverenja i emocionalne povezanosti i intimnosti sa partnerom.

Psihoterapija – kognitivno bihejvioralna terapija pokazuje dobre rezultate u tretmanu poremećaja uzbuđenja. Važno je da prepoznavanje obrazaca razmišljanja koji mogu otežati osobi da doživi seksualno uzbuđenje. Od koristi je i partnerska terapija i rad sa seksualnim terapeutom.

Hormonska terapija – lečenje poremećaja seksualnog uzbuđenja kod žena često može biti podržano regulisanjem nivoa hormona, naročito kada je u pitanju nizak estrogen ili testosteron, što može izazvati smanjenje uzbuđenja i želje za seksom.

Važno je napomenuti da je potrebno da posetite ginekologa ako osećate bol tokom seksualnog odnosa, kako bi se procenili mogući fizički uzroci.

Komunikacija sa partnerom

Tokom terapije, edukacije i lečenja, veoma je važno uspostaviti i održavati otvorenu liniju komunikacije sa partnerom – žensko smanjeno ili nepostojeće seksualno uzbuđenje i njega pogađa i uključuje. Zdrav odnos i razumevanje mogu biti glavni fakotr u izlečenju.

Istraživanja su pokazala da je motivacija da se zadovolji partner povećala pozitivne ishode seksualnih susreta i to je još jedan razlog zašto bi trebalo da potražite pomoć seksualnog terapeuta, koji može pomoći paru da postavi i dostigne zajedničke ciljeve.

Suočavanje sa poremećajem ženskog seksualnog uzbuđenja može biti obeshrabrujuće i delovati beznadežno, ali važno je da nastupite sa svih „frontova“ (psihologija, edukacija, hormoni, terapije, učešće partnera), da biste pronašli pravi način lečenja – vaša sreća i zadovoljstvo su vredni tog napora.

Pročitajte i ovo: Kako da poboljšate seksualnu kompatibilnost kad nije spontano uspostavljena u vezi

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Comments