Seksualna intimnost uključuje seksualnu aktivnost sa nekim sa kim se osećate povezani. Moguće je imati fizički zadovoljavajući seks bez emocionalne intimnosti i obrnuto, ali seksualna intimnost uključuje i jedno i drugo. Mnogi parovi postaju udaljeni i nezadovoljni kada se izgubi seksualni žar i intimnost, ali to je uobičajeno, naročito u dugim vezama – i postoji mnogo načina da raspalite vatru.

Seksualna intimnost u vezi

Istražite svoje zadovoljstvo

Seksualna intimnost nije povezana samo sa predigrom i snošajem – odvajanje vremena da sami naučite šta volite, može vam pomoći u partnerskom odnosu.

Istražite svoje zadovoljstvo, ne samo kroz masturbaciju, već i kroz otkrivanje onoga što vas uzbuđuje i pokreće. Ako ne znate šta tražite, počnite sa erotskom literaturom, koja vam može dati ideje o stvarima koje želite da isprobate sa svojim partnerom.

Takođe, dodirivanje svog tela (bez dodirivanja genitalija ili orgazma) može vam pomoći da se osećate udobnije u svojoj koži i povezanije sa svojim seksualnim bićem – seksualnu intimnost možete ostvariti i sami sa sobom.

Ubacite seks u svoj raspored

Ako imate raspored i u njemu zakazne odlaske u teretanu, kod frizera ili susret sa prijateljicom, zašto ne biste ubacili i seks?

Mnogi smatraju da seks mora biti spontan, ali ponekad ćete možda morati da ga zakažete – a to može biti podsticajno. Seksualna intimnost se hrani vašim mislima i energijom, a kad znate da vas u određenom trenutku očekuje seksualni susret, razmišljaćete o tome, iščekivati ga, želeti i pripremati se za to.

Pročitajte i ovo: Koju vrstu intimnosti najviše vrednujete u vezi?

Intimnost van kreveta

Kroz emocionalnu intimnost, povećaće se i seksualna intimnost, zato se uključite u aktivnosti koje oboje volite – podelite sa partnerom iskustva i doživljaje u kojima uživate i koja će vas povezati. Ako ste dugo u vezi, sve što preduzmete van uobičajenih aktivnosti (i van kreveta), može biti vrlo osvežavajuće. Osim toga, možete se naći u situacijama u kojima će vam partner delovati seksi (dok ga posmatrate kako savladava novu veštinu, na primer).

Seksualna intimnost kroz peting

Peting je pojam koji je izašao iz mode, a nekada se koristio da označi seksualnu aktivnost bez penetracije, kojom su se obično bavili tinejdžeri i koja se ohrabrivala kao bezbedan način istraživanja seksualnosti. Danas uglavnom govorimo o predigri, jer kad se jednom nađete goli u krevetu, teško da ćete ostati samo na dodirima, naročito ako su vrlo uzbuđujući. Isprobajte „laki peting“, poznatiji kao „vatanje“. Ideja je da izgradite seksualnu napetost, tako što ćete se uzbuditi, ali nećete ići „do kraja“. Ovo široko polje istraživanja vam može probuditi maštu i pružiti priliku da isprobate stvari o kojima fantazirate, gradeći poverenje sa partnerom.

Stavite to u pisanu formu

Seksi poruka partneru, o tome šta biste voleli da radite i kako se osećate uzbuđeno, može biti vrlo podsticajna. Osim toga, pisana forma vam omogućava da lakše izrazite nešto što biste inače oklevali da kažete partneru u razgovoru. Da, seksting – istraživanja pokazuju da se 50% parova bavi sekstingom i da to doživljava kao zabavan način da podignu erotsku temperaturu u vezi.

Seksualna intimnost i seksualna nepovezanost

Osobe za koje je seksualna intimnost deo ličnosti i seksualne kulture, osećaju se fizički i emocionalno bezbedno, same sa sobom, među ljudima i sa partnerom. One novom partneru pristupaju radoznalo, nežno i razigrano, u odnosu su u stanju da jasno saopšte svoje potrebe i želje i da ih ispune, osećaju se dobro u svom telu i neguju intimnost koja ne mora biti fizička.

Seksualno nepovezani ljudi se „bacaju“ u seks, koristeći ga za bekstvo i otupljivanje emocija, kao što bi koristili alkohol i drogu. Takođe, često ili pretežno imaju seks u alkoholisanom stanju. Nepovezanim osobama je teško da odbiju seks, nemaju granice, ili koriste seks za manipulaciju.

Seksualna intimnost se razvija i podstiče emocionalnu intimnost u vezi, mada je možete osećati i sa nekim ko vam je samo povremeni partner u krevetu.

Seksualna intimnost može dovesti do emocionalne intimnosti, ali obrnuto ne važi – emocionalna intimnost se ne pretvori uvek u seksualnu.

U partnerskom odnosu, seksualna intimnost povećava zadovoljstvo vezom, dovodeći do viših nivoa bliskosti i povezanosti, smanjuje stres i povećava opšte blagostanje oba partnera.

Pročitajte i ovo: Evo kako ćete pronaći emocionalnu intimnost, ako želite da budete cenjeni i voljeni

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Comments