Različite duhovne prakse koriste razne tehnike disanja, u cilju usmeravanja energije na određen način koji deluje umirujuće i oslobađajuće na telo i um.

U praksi „preporađanja“ (rebirthing), na primer, koristi se holotropsko disanje, kako bi se oslobodla potisnuta osećanja i osvestili nesvesni sadržaji koji nas sputavaju –  i time pokrenule samoisceljujuće sposobnosti.

U jogi, tehnike disanja se koriste za otvaranje, aktiviranje i pročišćavanje energetskih kanala i takođe pokreće isceljujuće procese. Svesnim disanjem možete povećati koncentraciju, umiriti se, ući u meditaciju, lakše proći kroz bol…

Ono što neprestano naše telo radi automatski dragocen je alat koji možemo na razne načine svesno i namerno koristiti, kako bismo smanjili stres, oslobodili osećanja, usmerili energiju, podstakli duboke uvide i lični rast. A tehnike disanja možete praktikovati bilo gde i pomoći sebi u trenutku kada vas preplavljuju stresna osećanja, regulišući svoj nervni sistem.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Carla Di Pinto (@carla_dipinto)

Tehnike disanja koje treba da isprobate

Duboko disanje za duboko opuštanje

Zauzmite udoban sedeći položaj, ili lezite na leđa, pri izdisaju potpuno ispraznite stomak i grudi. Stavite jednu jednu ruku na grudi, a drugu na stomak, udahnite kroz nos, osećajući kako vam se grudi i stomak pune. Zadržite dah na trenutak, zatim izdahnite kroz usta, tako da potpuno ispraznite grudni koš i stomak. To je opšti koncept, koji tehnike disanja razrađuju na razne načine.

Disanje 4-7-8

Udišite kroz nos brojeći do četiri, zadržite dah brojeći do sedam, potpuno izdahnite na usta i neka izdah traje dok izbrojite do osam. Ovo je odlična tehnika za opuštanje koja vam pomaže da lakše zaspite, ako je praktikujete pred spavanje, ili da se opustite i oslobodite stresa usred napornog radnog dana.

Tehnike disanja – izdisaj duvanjem

Udahnite lagano kroz nos, a zati izdahnite kroz stisnute usne, kao da duvate kroz slamku. Kao i druge tehnike disanja ova pomaže da usporite disanje i na fiziološkom nivou dovodi do opuštanja. Ponavljajte, dok se ne osetite smireno i opušteno.

Naizmenično disanje kroz nos

Ovo spada u tehnike disanja koje se koriste u jogi, ali naizmenično disanje možete izvoditi u bilo kom trenutku. Pritisnite prstom jednu nozdrvu da biste je zatvorili, udahnite kroz slobodnu nozdrvu, zatim nju pritisnite i zatvorite, a izdahnite kroz drugu nozdrvu. Potom udanite krouz tu istu nozdrvu, zatvorite je, izdahnite kroz drugu, udahnite kroz nju, zatvorite je – i tako naizmenično. U jogi, za naizmenično disanje se zauzima lotos položaj, vodi se računa da kičma bude prava, leva ruka se polaže na koleno, a desna se spojenim kažiprstom i srednjim prstom oslanja na mesto između obrva, da bi se palac i domali prst naizmenično koristili za zatvaranje nozdrva.

Tehnike disanja specijalaca

Specijalne jedinice koriste tehnike disanja za smirenost i fokus, koji su im neophodni u situacijama visokog stresa i potrebe da u tim trenucima neposredno deluju. Jedna od tih tehnika je „Box breathing“ disanje 4-4-4-4, udahnite brojeći do četir, zadržite dah brojeći do četiri, izdahnite brojeći do četiri, zadržite prazna pluća brojeći do četiri. Ponavljajte to „četvrtasto“ disanje, koje prosto možete zamisliti kao kvadrat i kretati se njegovim ivicama dok dišete, zadržavate dah i brojite. Udruživanje vizualizacije i disanja pojačava fokus i umirujući efekat.

Pročitajte i ovo: Postoje 4 vrste stresa, a evo kako da ih kontrolišete

Tehnike lavljeg daha

Lavlji dah pomaže da bolje spavate, poboljšava kapacitet pluća i koncentraciju. Udahnite na nos, a zatim snažno izdahnite kroz usta ispuštajući kratko i ekspolozivno „ha“ širom otvorenih usta. Posebno će vam prijati ako osećate napetost i pritisak u grudima.

U jogi, lavlje disanje se izvodi u poziciji mačka-krava, koju zauzimate „na sve četiri“ i udišete na nos dok izvijate leđa i spuštate glavu (mačka), a izdišete kada spustite leđa, isturajući zadnjicu i podižući glavu (krava). Ovde izdah nije eksplozivan – izdišete otvorenih usta, plazeći jezik što više možete. Probajte kad vas niko ne gleda, veoma je oslobađajuće!

Pčelinji dah

Ovaj način disanja je odličan za ublažavanje napetosti i smanjenje anksioznosti i malo je čudan, kao i neke druge istočnjačke tehnike disanja, pa ćete želeti da budete sami kada ga praktikujete. Zapušite uši prstima, udahnite, a zati „odzujite“ izdisaj – vibracije koje osećate u glavi prilikom „zujanja“ deluju kao relaks-masaža za mozak.

Koliko često treba da praktikujete tehnike disanja

Tehnike disanja zaista nisu nešto u čemu možete preterati. Možete praktikovati diskretne načine disanja sa brojanjem, svaki put kad osećate potrebu da se umirite i fokusirate, kao i pred spavanje. Isprobajte različite tehnike da biste pronašli one koje vam najviše prijaju – kada telo upamti pozitivno delovanje nekog načina disanja, počećete instiktivno da ga praktikujete kad god se pojavi potreba.

Pročitajte i ovo: Majndfulnes tehnike koje vam pomažu da živite u sadašnjem trenutku

Brankica Milošević

Comments