Niko se ne oseća prijatno kada prima negativne povratne informacije. Čak i kada su vam upućene na smiren i neoptužujući način, primedbe i kritike vas mogu stresirati i zabrinuti. Međutim, koliko god bio prijatan i podsticajan pozitivan feedback, negativne povratne informacije mogu biti mnogo korisnije za vas.

One ne moraju da budu upućene na pravi način, da biste ih vi na pravi način primili, bilo da se odnose na vaš učinak, manjkavosti koje se pojavljuju u vašem radu, ili na vaše ponašanje, negativne povratne informacije nose jasnu poruku o tome šta treba da promenite. Na vama je da ih ispravno shvatite i ispravite ono na šta vam ukazuju. Od vašeg stava prema kritici zavisi koliko ste u stanju to da uradite – da se ne uvredite i ne osećate loše, već da iskoristite negativan feedback za sopstveni napredak i poboljšanje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)


Istraživanja pokazuju da je traženje povratnih informacija povezano sa boljim učinkom na poslu i da primanje negativnih povratnih informacija može pomoći ljudima da poboljšaju svoj učinak, efikasnost i liderske sposobnosti.

Kako da primate i obradite negativne povratne informacije

Možete požuriti da se odbranite, možete se osećati poniženo i pogođeno i rasplakati se, možete se blokirati i nemati nikakvu reakciju – sve vas to sprečava da razumete i prihvatite svoje greške, ali to može biti trenutno. Možda vam je potrebno malo vremena da obradite primedbe i shvatite kako da ih upotrebite za svoj napredak. Iako se osećate loše, cilj kritike je da budete bolji.

Dok razgovarate sa osobom koja vam upućuje negativne povratne informacije, možete praktikovati određene strategije da umanjite stres i bolje komunicirate. Pre svega, obratite pažnju na svoje disanje – nekoliko puta duboko udahnite i izdahnite, kako biste se umirili i usredsredili. Praktikujte aktivno slušanje – pokušajte da bez prosuđivanja i reagovanja slušate šta vam druga osoba govori, da čujete suštinu i primite poruku.

Izbegavajte da reagujete defanzivno – vaš instikt može biti da se branite, ali je važno da ostanete staloženi i profesionalni. Dajte sve od sebe da obradite upućenu kritiku, pre nego što reagujete.

Ako nešto ne razumete, postavljajte pitanja, da biste razjasnili svoje nedoumice i zabrinutost i bolje shvatili problem.

Zahvalite osobi koja deli korisne i konstruktivne povratne informacije – izražavanje zahvalnosti pokazuje vašu spremnost da prihvatite kritiku i da se poboljšate.

Odvojte vreme da oslobodite osećanja i razmislite o povratnim informacijama koje ste dobili.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)


Pročitajte i ovo: Kako da poboljšate svoje komunikacione veštine

Dakle, kada dobijete uznemirujuće povratne informacije, možda nećete moći odmah da ih prihvatite, ali ono što možete odmah da prihvatite su vaša osećanja – osetite sve emocije koje se pojavljuju, priznajte ih i promislite o njima, porazgovarajte sa nekim kome možete da se poverite. Kad razbistrite misli, moći ćete da razmislite o načinima da popravite greške i propuste na koje vam je ukazano.

Ako se osećate neuspešno i poraženo, razmislite o tome odakle dolaze ta osećanja i imajte u vidu da ona ne odslikavaju realno stanje stvari. A realno je da nije moguće dosledno sve raditi kako treba, sve vreme. Svi prave propuste i greške, zato što su dekoncentrisani, ili zato što su nešto shvatili pogrešno – ili bukvalno. I kada vam neko ukaže na takve greške, on vam pruža priliku da uvidite svoje slabe strane i da više povedete računa o stvarima koje vam ne idu sjajno. Pojedine greške možete trajno otkloniti, a neke će se ponavljati – u ovom delu najveći pomak pravite kad primetite svoje propuste sami, pre nego što vam neko drugi ukaže na njih. To znači da uspevate da dodatno vodite računa o onome na šta vam je skrenuta pažnja. Ako ste skloni određenoj vrsti propusta, možete sami tražiti povratne informacije, kako biste se uverili da vam bolje ide, ili pomoć u korigovanju, jer će neko drugi lakše primetiti gde grešite, nego vi sami.

Kako da negativan feedback pretvorite u pobedu

Da biste konstruktivno upotrebili negativne povratne informacije i uveli pozitivne promene, razdvojte primedbe koje ste primili na konkretne, delotvorne ciljeve, na kojima možete raditi. Napravite akcioni plan i vremenski okvir za svaki od ovih ciljeva. Procenite ishod, da vidite da li su se stvari poboljšale.

Razmišljajte o promenama koje ste napravili i uticaju koje su one imale. Identifikujte šta funkcioniše i šta se još može poboljšati, a zatim ponovo tražite povratne informacije. Recite šta ste radili da biste rešili problem i pitajte da li su vaši napori nešto promenili.

Imajte u vidu da svako povremeno dobija negativne povratne informacije i da, iako se u trenutku osećate obeshrabreno, na duže staze, kritike i primedbe pomažu da učimo i rastemo.

Pročitajte i ovo: Evo kako da se pozitivno nosite s kritikom na poslu

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević

Comments