Nebitno je koliko ste sposobni ili koliko iskustva imate. Svi na poslu dobijamo feedback koji se ne ogleda samo u pohvalama. Nositi se s kritikom ponekad je veoma izazovno. Lako je biti uznemiren zbog kritike i odgovoriti na nju na neumerenom emotivnom nivou. Razlog za to je što su nervni putevi ljudskog mozga formirani u drevnim vremenima, u periodu kada bi, ako biste bili isključeni iz određene društvene grupe, to verovatno značilo smrt u čeljustima sabljastog tigra. I dok danas hodnicima kreativnih studija ne lutaju tigrovi, isti unapred programirani refleks se još uvek aktivira kada nas kritikuju: bori se ili beži.

Pa, kako da se izdignete iznad našeg osnovnog programiranja i naučite da živite sa negativnim povratnim informacijama? Pročitajte u nastavku teksta.

Uklonite svoj ego

Nositi se sa povratnim informacijama počinje uklanjanjem ega iz jednačine. Ovo znači da treba da zastanete i prepoznate da je meta kritike posao, a ne vi. Ovo se možda čini očiglednim, ali kao što smo pomenuli, naš mozak to ne posmatra na taj način, pa je potrebno da porazgovarate sa sobom. Ovo nije uvek lako ako ste emotivno uključeni u posao, ali treba da pokušate da kritiku posmatrate kao nešto iz čega treba da naučite (ako je opravdana). Pre nego što reagujete, udahnite duboko. Ako dobijete mejl pun negativnih komentara – nemojte odmah na njega odgovarati, već idite u šetnju, odspavajte, pročitajte ga ponovo pre nego što pritisnete send. Ne kaže se bez razloga da je “jutro pametnije od noći”.

Pretpostavite da je kritika dobronamerna

Kad čujemo da je naš rad kritikovan, naš momentalni odgovor na to je da nas druga osoba napada i da nas namerno unižava. Ponekad je i to slučaj, ali generalno, u kreativnim industrijama, većina ljudi pokušava da bude od pomoći i podrške. Iz tog razloga je najbolje da pretpostavimo da osoba, koja nam daje povratnu informaciju, želi dobar ishod. Kad se tako postavite, lakše je da emociju izmestite iz situacije. Drugim rečima, vaš klijent, menadžer ili šef ne želi da vas unesreći, već pokušava da pomogne, potkrepljen validnim iskustvima i shvatanjima koja može podeliti sa vama. Na istoj ste strani.

Slušajte činjenice

Kad odstranite ego iz jednačine, sposobni ste da saslušate šta vam je rečeno, bez emocije. Da, to nikad nije lako u praksi, ali – iako je brutalno – nikad nije lično. Konstruktivna kritika uvek dovodi do boljeg finalnog proizvoda. Kao kreativac, jedna od vaših najboljih osobina je empatija, pa je iskoristite u svoju korist. Podsetite se da istinska emotivna inteligencija, koju umetnici imaju u zalihama, uključuje posmatranje stvari iz tuđih perspektiva, tako da to može biti korisni proces, iako povremeno može peckati.

Comments