Izbegavajte odbrambeni stav i pravljenje izgovora

Osoba koja vam upućuje kritiku često iskreno želi da pomogne da poboljšate određene stvari, ali to nije dovoljno, potrebno je da prihvatite tu kritiku i poželite da pomognete sami sebi. Zato se oduprite bilo kakvom odbrambenom instinktu ili pravljenju izgovora. Ako tako postupite, to može učiniti da se kratkoročno osećate bolje, ali na dalekim stazama će učiniti da iste greške ponavljate iznova i iznova. Umesto toga, treba da budete spremni da shvatite da niste najbolji umetnik, dizajner ili fotograf koji je ikad živeo (barem ne još), i da uvek ima mesta za progres. Umesto što se borite protiv negativnih povratnih informacija, prigrlite ih, i upotrebite ih da unapredite svoje umeće.

Ne morate da se usaglasite

Ne morate uvek da se usaglasite sa kritikom. U tom slučaju, bitno je da pažljivo razmotrite razlog zašto niste saglasni, pronađete način da kohezivno i diplomatski porazgovarate sa osobom koja vam je kritiku uputila, i pronađete zajedničko rešenje. Ponekad pomaže da se nosite sa kritikom tako što ćete uključiti klijenta u kreativni proces. Dragi klijentu, ne dopada vam se ilustracija? Hajde onda zajedno da promislimo i dođemo do zajedničkog rešenja. Razmislite o tome koje oblasti rada želite da poboljšate i zatražite konstruktivne povratne informacije o toj specifičnoj oblasti. To drugu osobu odvraća od toga da baci cunami neželjenih misli, što može biti potpuno neupotrebljivo i izgledati ratoborno.

Zatražite feedback

Do sada smo primanje kritike tretirali kao pasivnu stvar. Ali u stvari, trebalo bi da tražimo povratne informacije o našem radu kako bismo poboljšali i pojedinačne kreacije i naše veštine u celini.

Naslovna fotografija: instagram.com/thestyleforwork

Dušan Veselinović

Comments