Coastal grandma je trend uređenja prostora koji je obeležio prethodnu godinu, dok nam prva polovina 2024. donosi novi nostalgični stil – poznatiji kao eclectic grandpa. Eklektična estetika osvojila je svet dizajna, a prema zvaničnom izveštaju o aktuelnim trendovima sa Pinteresta, grandpacore će obeležiti i naredne mesece.

To sve ima smisla imajući u vidu da su vintage detalji, kao i aksesoari inspirisani muškom modom, doživeli grandiozni comeback kojem se ne nazire kraj (barem ne u skorijoj budućnosti). Karirani džemperi, retro uzorci i kožni dodaci nisu rezervisani samo za vaš garderober. Zapravo, stručnjaci u oblasti uređenja enterijera tvrde da je trendi implementirati ih u svoj dom.

Šta je eclectic grandpa?

Šareni, “muški” rođak coastal grandma estetike

Kad čujete termin eclectic grandpa, verovatno je prvi lik kog zamislite deka iz kultnog filma The Parent Trap (usudili bismo se da kažemo da je upravo on oličenje estetskog pravca). Uvek ukusno i odmereno obučen u pletenu jaknu, provodi dane čitajući novine u udobnoj prostoriji obloženoj drvetom, koja je, naravno, zatrpana brojnim starim knjigama.

Da biste preneli sličan vibe u svoj dom, fokusirajte se na tople tonove drveta, vintage elemente, klasične predmete koji imaju dušu. Da pojasnimo priču, eclectic grandpa stil možete da zamislite kao šarenog, “muškog” rođaka coastal “bake”.

Koje predmete možete da koristite u svom domu?

Za početak, prebacite ćebe sa kariranim dezenom preko sofe – ovo je jednostavan i priuštiv način da uvedete karirani detalj u svoj dom. Još bolje ako poručite jedno sa svojim monogramom, jer nema ničeg što više govori eclectic grandpa od personalizovane posteljine.

Unesite tamne tonove drveta u svoj dom. Da biste naglasili bogati izgled bez kupovine potpuno novog nameštaja, počnite sa klasičnom drvenom tacnom sa malo šarenih detalja. Koristite je da organizujete radni prostor ili je stavite na komodu kako biste na njoj držali parfeme i svakodnevne proizvode za kosu i šminku.

Osvežite sofu jastucima inspirisanim džemperima (ozbiljni smo!). Prilikom kupovine jastuka, potražite udobne materijale poput vune, pletiva ili vezene šare.

Stilizujte prostor vintage kožnim poslužavnikom. Posetite bazare, second hand radnje, pijace u potrazi za komadom koji ćete sa oduševljenjem postaviti na radni sto (imajte u vidu da su savršeni za organizaciju sitnica poput ključeva, nakita i privezaka).

Izložite veliku starinsku kutiju koja će vam služiti za skladištenje štampe za čitanje (u stilu pravog deke!). Ako želite da idete korak dalje od klasičnih stalaka za časopise, sakrijte svoju kolekciju časopisa u kofer-kutiju i pretvarajte se da je to komad koji već decenijama krasi vaš stan.

Saveti za postizanje eclectic grandpa enterijera

Retro stil kao temelj

Kao što ste dosad već primetili, eclectic grandpa podrazumeva retro motive. Počnite sa velikim ključnim komadom inspirisanim vintage dizajnom koji će centrirati vaš prostor i olakšati dodavanje savremenih aksesoara kasnije. Možete da izaberete tradicionalne siluete poput chesterfield sofe ili ornament keramike, ili da se ipak odlučite za starinski dizajn sa čistim linijama i jednostavnim materijalima.

Akcenat na udobnim teksturama

Prostorije u grandpacore stilu treba da budu dobrodošle i tople, a slojevito unošenje bogatog tekstila jedan je od načina da se postigne ovaj vibe. Dimenzionalne teksture poput tepiha od vune, nameštaja od čvrstog drveta ili zavesa na rese, mogu da kreiraju cozy atmosferu. Dodatne poene ostvarićete ako uspete da nagomilate tekstilne komade jedan preko drugog (poput debelog pletenog pokrivača prebačenog preko mekog kožnog kauča ili veštačkog krzna postavljenog preko klasičnog tepiha).

Isticanje kiča

Eksperimentišite sa upečatljivim ukrasima – komadi kao što su statue patki, jastuci u obliku ribe ili slike sa motivima konja dodaće život vašem prostoru i podići grandpa estetiku na viši nivo.

Pročitajte i ovo: Najaktuelniji trendovi u dizajnu enterijera u 2024: Stil koji vam odgovara prema znaku zodijaka

Naslovna fotografija: instagram.com/tramp.studio

Milica Nešić

Comments