I dok je cottagecore bio glavni stil uređenja doma tokom 2023, ove godine nam stiže potpuno nesvakidašnji trend: bookshelf wealth. Reč je o dizajnu enterijera koji estetski dočarava toplinu filmova Nancy Mayers (What Women Want, Parent Trap, The Holiday…), sa udobnim, klasičnim nameštajem i, pre svega, policom za knjige, koja prekriva zid od poda do plafona. 

Zato, stručnjaci kažu da će popularni stil uređenja doma cottagecore otići u zaborav, a tokom 2024. godine će ga smeniti bookshelf wealth. To dokazuju i podaci sa društvenih mreža: hešteg #bookshelfweatlh je prikupio više od 1.7 miliona pregleda na TikToku!

Šta je bookshelf wealth?

Bookshelf wealth je eklektičan trend uređenja doma koji, kao što smo već pomenuli, nalaže da u svoj životni prostor postavimo veliku policu za knjige, ali ujedno i kreiramo udobnu i toplu atmosferu doma “u kome se živi”.  Važno je naglasiti da police treba da budu ispunjene “knjigama koje su pažljivo izabrane i pročitane”, a ne lepim tvrdim povezima koji se koriste samo u svrhe estetskog prikazivanja.

Dakle, zaboravite na nekada aktuelne trendove, kao što su police u duginim bojama, crno-beli stil ili knjige okrenute naopako. Bookshelf wealth nalaže da odbacite savršenu clean home estetiku doma, u korist udobnosti, slojevitosti i karaktera. Dakle, uredite prostor prema svojoj meri, bilo da je reč o maksimalističkom, minimalističkom ili boemskom stilu – važno je da vaš dom bude autentičan.

Umetnost je od najveće važnosti, ali se ne prikazuje tradicionalno

Bookshelf trend podrazumeva više od organizacije polica: dom treba da ima pozitivan vajb! Da biste postigli umetnički momenat, razmislite o dekoru i vrednim predmetima koje možete izložiti u svojoj dnevnoj sobi. Na primer, dobra je ideja da velike instrumente i ukrase izložite na podu, dok ornamenti za kačenje bi izgledali interesantno ako biste ih pričvrstili za ivice polica. Različite dimenzija ramova za fotografije, kao i slike – idealne su za ukrašavanje zidova.

Kada je reč o nameštaju, udoban kauč za sedenje, poigravanje različitih dezena i tekstura, kao i korišćenje vintage elemenata, poput vitraža i komada izrađenog od drveta je odličan način za postizanje bookshelf wealth estetike. Naravno, ne zaboravite i lampe za osvetljenje radnog stola, koje su funkcionalne, a opet daju dozu topline.

Kako da postignete stil bookshelf wealth u svom domu?

Razmišljate o tome da isprobate ovaj popularni stil uređenja doma? Prva stvar koja vam je potrebna jeste police za knjige – to može biti ugradna zidna polica, model koji se montira na zid ili čak komoda. Zatim, pokušajte da složite knjige na različite police, pa čak i na druge površine u prostoriji. Bilo bi dobro da prvo odlučite kako želite da grupišete ove knjige, ali ključno je da izaberete naslove koje vam znače ili sa kojima imate ličnu vezu.

Vaš sledeći korak je da izdvojite omiljene predmete – dekor koji vam izaziva radost. To mogu biti razne stvari – umetnička dela, instrumenti, biljke. Možete čak da dodate i zanimljive komade nameštaja – od kliznih merdevina, kakve se obično koriste u biblioteci, do stone lampe. Oni moraju biti pažljivo odabrani, jer je cilj da predstavljaju vaš jedinstven karakter. Dakle, sve stvari koje su personalizovane, napravljene baš po vašoj meri, i kupljene iz ljubavi, dolaze u obzir. Trena da cenite čin sakupljanja stvari i okružite se stvarima koje vam ispunjavaju dušu.

Na kraju, poigrajte se sa balansom, proporcijama, šarama i bojama da biste stvorili slojevit izgled prostora, koji deluje kao da je nastao slučajno. 

Pročitajte i ovo: Stil uređenja prostora koji će obeležiti 2024: Šta je “eclectic grandpa”?

Naslovna fotografija: instagram.com/roughaninteriors

Kristina Page

Comments