Vezanost je u ljudskoj prirodi – ne možete biti slobodni od svake vezanosti, ali možete birati ono za šta želite i za šta vredi da se vežete. Razmislite o pojmu vezanosti – možete ga tumačiti (i doživljavati) kao sputanost i neslobodu, ali i kao obavezu koju ste svesno i voljno odabrali ili prihvatili. Vezani smo za svoje roditelje i decu, za prijatelje i kućne ljubimce i obaveze koje imamo prema njima, rado ispunjavamo, čak i kada nas opterećuju. Ali, vezuju nas i naša uverenja, ideje i predrasude, a njih ne preispitujemo i ne razmišljamo o tome da ne moramo da ih se pridržavamo (ništa nas ne obavezuje) i da možemo da ih se oslobodimo i da ih otpustimo, jer sputavaju naš rast.

Nije lako pustiti – ni ljude, ni uverenja, ali kada vas vezanost bilo koje vrste sprečava da se razvijate, sazrevate i stičete mudrost, svakako treba da pokušate. Ušli smo u eru Vodolije, koja je sva o ličnom razvoju i rastu i ovaj trend će se nastaviti još dugo – pridružite se duhu oslobađanja, otpuštanja tereta i mudrijih izbora.

Vezanost koja sputava lični rast

Vezanost za materijalna dobra

Vezanost za ideju da su materijalna dobra i stvari ono što vas usrećuje, dovodi do zavisnosti od objekata. A ta zavisnost se može izražavati kroz gomilanje stvari koje vam nisu potrebne i čuvanje onih koje ne koristite. U redu je čuvati uspomene koje imaju sentimentalnu vrednost,  ali sitnice možete držati u jednoj kutiji, ili na nekom posebnom mestu („oltaru lepih uspomena“). Sve što ne koristite duže od godinu dana, bile to nove stvari koje ste kupili iako vam nisu bile potrebne, ili stvari koje ste prestali da koristite, treba da prodate, poklonite, bacite ili stavite pored kontejnera.

Da bi energija obilja strujala kroz vaš život, mora teći u oba smera – morate davati (otpuštati) da biste napravili mesta za primanje (dotok). Nagomilavanje stvari zakrčuje vaš prostor, mentalno i fizički i vaša vezanost za predmete i fizičke objekte stvara stagnantnu i tešku energiju, koja vas drži u mestu i ne dozvoljava vam da se pokrenete.

Otpustite greške iz prošlosti

Vezanost za prošlost – kajanje, krivica, neopraštanje sebi – sabotira lični razvoj na najočigledniji način. Kada naučite svoje (teške) lekcije, nastavljate dalje i ne ponavljate iste greške. Možda pravite neke druge, ali i to su lekcije koje možete da savladate i nastavite da širite svoj mentalni, emocionalni i duhovni prostor. Kada sebi ne opraštate, to vas drži u mestu, vi verujete da ste nepopravljivi i kažnjavate sebe (nesvesno), umesto da napredujete i postajete bolji i da, kada se osvrnete na svoje greške iz prošlosti, možete sa uverenjem da kažete ja više nisam ta osoba – jer sada znate, umete, možete i hoćete bolje. I to je jedino što dugujete sebi i u širem smislu, svima koje ste povredili.

Pročitajte i ovo: Ovo su praktični načini da ubrzate lični rast i razvoj

Smanjite svoja očekivanja

Očekivanja su siguran način da doživite razočaranje – ne možete se osloboditi svih očekivanja, ali možete ih držati pod kontrolom i svesti na razumnu meru. Previsoka očekivanja od sebe, mogu vas dovesti do sagorevanja, previsoka očekivanja od drugih do stalnog nezadovoljstva i ogorčenja. Perfekcionizam je vezanost za previsoka očekivanja, kojih treba da se oslobodite, kako biste uneli u svoj život lakšu i svetliju energiju opraštanja, saosećanja, milosti i ljubavi. Kada ste previše strogi prema sebi (i drugima), onda ne cenite dovoljno vrednosti koje imate.

Vezanost za kontrolu

Oslobodite se potrebe za kontrolom i prihvatite neizvesnost. Zvuči kao nemoguća misija, ali razmislite – šta je ono na šta zaista možete da utičete? Šta je ono što zaista pravi razliku? I koliko toga verujete da držite pod kontrolom, samo da biste uvideli da to nije istina, obično na najgori način? Kontrola je povezana sa anksioznošću i možda vam se čini kao da upravljate sobom, praktikujući razne oblike kontrole. Ali uznemirenost koju osećate je samo maskirana na taj način – naći ćete više mira, ako se predate i otpustite kontrolu. Vaš uticaj je ograničen – na vas same, vaše misli i ponašanje.

Otpustite negativne misli

Ako stalno razmišljate negativno, očekujući neuspeh, kritiku i najgore ishode, privući ćete još više negativnosti u svoj život, prema zakonu privlačenja. Uhvatite sebe u osuđujućem samogovoru – kada mislite da ste ružni, glupi, neadekvatni, nepoželjni, suvišni – i namerno ga i svesno transformišite kroz afirmacije. Možda će vam to u početku delovati neprirodno, ali zašto je prirodno da uputite sebi kritiku, osudu i pogrdu, a nije prirodno da uputite sebi pohvalu, saosećanje, kompliment? Naučite da promenite svoje misli – tako ćete shvatiti šta zaista znači imati kontrolu nad sobom. Naučite da oprostite sebi kada vam ne uspe da se podesite na više frekvencije – tako ćete shvatiti šta znači prihvatati sebe i ponašati se prema sebi kao prema najboljem prijatelju. Vezanost za negativne obrasce razmišljanja je samodestruktivna, a negovanje pozitivnog razmišljanja i nežnosti prema sebi, poboljšava vaše mentalno zdravlje i emocionalnu stabilnost.

Vezanost za toksične osobe

Toksična vezanost u partnerskim, prijateljskim i drugim bliskim odnosima, sprečava vas da se razvijate i oplemenjujete svoj život ljubavlju, iskustvom deljenja, davanja i primanja. Napustite toksične odnose, da biste napravili prostor za zdrave i podržavajuće veze koje možete da razvijate i negujete i u kojima možete da se osećate negovano i da se razvijate.

Odbacite vezanost za tuđe mišljenje

Zavisnost od tuđe validacije takođe sputava vaš rast i potrebno je da je prevaziđete, da biste razvili više samopouzdanja i samopoštovanja i da biste učvrstili svoj integritet. U redu je uzeti u obzir mišljenja i stavove ljudi koje cenite i koji vam nude širu perspektivu, ali kada stalno tražite potvrdu, odbacujete svoju samostalnost i autentičnost.

Prevaziđite strah od promene

Vezanost za sopstvenu zonu udobnosti svako poznaje – ona se lako razvija i gaji se sa pažnjom i ljubavlju, to je vezanost koju volimo i biramo. Ali, kada se vaša zona komfora sužava, umesto da se širi, kada postaje zatvor, umesto da se proširujete i uključuje različite životne oblasti, to zaustavlja vaš razvoj i vodi u degradaciju. Promena se mora odvijati, na ovaj ili onaj način. Ako se plašite od kretanja napred (u neizvesnost), onda ćete se smanjivati do izobličenja, mentalne, emocionalne i fizičke degradacije i kretaćete se unazad, jer je stagnacija stanje koje ne može da se održi.

Kad vam je potrebna promena, inicirajte je – svaki mali korak se računa i vodi do toga da se udobnije osećate sa ispitivanjem nepoznatog, a kada ne možete da izbegnete promene koje se nameću, sarađujte sa njima, kako biste izvukli najbolje iz njih.

Pročitajte i ovo: Negativna osećanja koja ukazuju na lični rast i razvoj

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments