Da biste sledili svoje strasti i ostvarivali snove, morate verovati u sebe i razviti podržavajući i motivišući način razmišljanja. Međutim, nesigurnost i sabotirajuća uverenja zbog kojih oklevate, propuštate prilike ili krećete u nešto uvereni da ćete propasti, mogu uništiti vaše šanse za uspeh.

Sabotirajuća uverenja i negativne misli imaju tendenciju da postanu samoispunjavajuće proročanstvo – kada verujete da niste dovoljno dobri, dešavaće se stvari koje će potvrditi vaše uverenje i još više narušiti vaše samopouzdanje i motivaciju, ostavljajući vas sa osećanjem da ste poraženi i zaglavljeni.

Ako prepoznajete svoja sabotirajuća uverenja, možete i da radite na tome da ih prevaziđete, da razvijete više vere u sebe i da skupite hrabrost da krenete za svojim snovima.

Najčešća sabotirajuća uverenja

Nisam dovoljno dobra

Sumnja u sebe i nisko samopoštovanje uveravaju vas da ste neadekvatni i nedostojni da ostvarite svoje snove. Istina je da svako ima određene prednosti i mane, da je svako u nečemu dovoljno dobar i da se svako može poboljšati. Identifikujte i prihvatite svoje jedinstvene kvalitete i fokusirajte se na lični rast i poboljšanje. Zamenite sabotirajuća uverenja osnažujućim uverenjem da ste sposobni da razvijete svoj pun potencijal.

Previše sam mlada (ili stara)

Mladi ili stari, uvek postoji mogućnost da učite, rastete i ostvarite sebe. Ne postoji granica uzrasta do kog morate da postignete određene stvari – ne morate čekati da nakupite životno iskustvo i dovoljan broj godina da biste razvili majstorstvo, niti vas nakupljeno iskustvo i godine sprečava da se oprobate u nečemu.

Svako životno doba ima svoje prednosti i svako iskustvo je dragoceno, a ako je istina da postoji pravo vreme za sve, možda je vaše upravo nastupilo, koliko god godina da imate. Prihvatite entuzijazam mladosti, kao i mudrost koja dolazi sa godinama – to su snažne pokretačke sile.

Sabotirajuća uverenja o vremenu, novcu, resursima

Istina je da je za ostvarenje snova potrebno vreme, energija, novac i resursi, ali ne smete dozvoliti da vas to obeshrabri. Umesto da se fokusirate na ono što vam nedostaje, koristite ono što imate i budite snalažljivi – tražite kreativna rešenja, koristite postojeće resurse i odredite prioritete kako biste bolje upravljali svojim vremenom. Ultimativna je istina da gde postoji volja, postoje i načini.

Pročitajte i ovo: Toksična uverenja koja nastaju kao posledica fokusiranosti na nedostatak

Strah od neuspeha

Sabotirajuća uverenja koriste vašu maštu – strah od neuspeha vas navodi da zamišljate najgore mogućnosti i neprekidno ih vrtite u glavi. Pada vam na pamet sve što mođe poći po zlu i vidite sebe poražene, ponižene, odbačene, vrlo živopisno. To što zamišljate je vizuelizacija, koja ima svoju moć – negativnu, kao i pozitivnu. Pokušajte da umirite sebe na racionalnom nivou – niko uspešan nije uspeo odmah, niti je uspešan sve vreme, porazi su deo iskustva i napredovanja. A zatim pokušajte da zamislite uspeh, barem toliko živopisno koliko ste u stanju da zamišljate najgore ishode.

Ako ništa ne pokušate, sigurno nećete doživeti neuspeh, ali nećete doživeti ni uspeh – ono što ćete sigurno doživeti je da nastavite da živite u strahu, oklevanju i sumnji u sebe.

Svi drugi su bolji

Možda vas najviše sputava uverenje da su svi drugi talentovaniji i bolji od vas – upoređujete se sa drugima i čini vam se da nemate šanse. Istina je da će neko uvek biti bolji od vas u nečemu, ali istina je i da ste vi jedinstveni i da ono što imate da ponudite nekome savršeno odgovara. Uložite svoju energiju u ono što umete i možete, razvijte svoj način i izrazite sebe – autentičnost je ono što je najvrednije i ona se ne upoređuje sa drugim autentičnim sadržajima i postignućima.

Prevaziđite svoja sabotirajuća uverenja negujući svoje jedinstvene talente i krećući se svojim putem ka ostvarenju svojih snova.

Pročitajte i ovo: Odakle dolaze ograničavajuća uverenja i negativne misli?

Naslovna fotografija: instagram.com/esteticpart

Brankica Milošević

Comments