Postoje brojni razlozi za gubitak kose kod žena koji nisu povezani sa godinama – na neke od njih možete sami da utičete, a neke morate lečiti. To može biti dugo i frustrirajuće iskustvo, ali pre nego što se uplašite, pokušajte da utvrdite da li se radi o prolaznom pojačanom opadanju, ili gubitku kose (da li primećujete proređena mesta). Pre svega, informišite se o ciklusu rasta kose, da biste stekli uvid u ono što je normalno, kada je u pitanju opadanje, odnosno, gubitak kose kod žena.

tim mossholder ArQIWcmOlA8 unsplash 2 Uzroci gubitka kose kod žena koji nemaju veze sa godinama

Ciklus rasta kose

Kosa raste u tri faze, najpre iz folikula izbija nova dlaka (anagen), zatim ide prelazna faza (katagen), u kojoj se završava aktivan rast i na kraju dolazi faza mirovanja (telogen) kada su folikuli „na pauzi“ i dolazi do njihovog osipanja.

Dermatolozi ističu da je normalan gubitak kose kod žena između 50 i 100 dlaka dnevno – to se zapravo, ne smatra gubitkom, već delom ciklusa opadanja i rasta kose. Imajte u vidu i dužinu svoje kose – puna šaka dlaka koje ostanu u češlju ili na dnu kade nakon pranja kose, možda ne sadrži više od tridesetak vlasi, ako su one veoma dugačke. Situacija u kojoj treba nešto da preduzmete nastaje kada primetite promene u teksturi i debljini (osećate da je rep ili kika tanja nego ranije) i naročito ako primećujete proređenost na glavi (koža glave se vidi u debljoj liniji na mestu razdeljka).

Gubitak kose kod žena javlja se prilikom starenja, ali to nije obavezno, a daleko od toga da je starenje glavni uzrok proređivanja kose – postoji više drugih faktora, koje možete identifikovati ukoliko se suočavate sa ovim problemom.

Drugi faktori zbog kojih se javlja gubitak kose kod žena

Genetski faktor za gubitak kose kod žena

Androgena alopecija je najčešći uzrok gubitka kose – u pitanju su geni nasleđeni od jednog ili oba roditelja, koji su posebno osetljivi na androgene, hormone koji igraju glavnu ulogu u regulisanju rasta kose. U ovom slučaju, primetićete postepeno proređivanje kose, ali i smanjivanje rasta – vlasi će vremenom postajati sve kraće, a količina kose po santimentru vlasišta sve manja. Možete primetiti da vam se kroz volumen kose „providi“ glava, iako linija kose iznad čela ostaje netaknuta.

Androgeni se smatraju muškim polnim hormonima, iako ih svi proizvodimo u određenim nivoima. Viši nivo ovog hormona najčešći je razlog za gubitak kose kod žena. Međutim, gubitak kose može nastupiti i kada je nivo androgena normalan, što ukazuje na druge faktore, ili mešavinu faktora.

Faktor intenzivnog stresa

Gubitak kose kod žena može biti izazvan intenzivnim stresom, kako fizičkim (porođaj, operacija), tako i mentalnim i emocionalnim (gubitak posla ili voljene osobe). Stresogeni faktor spada pod dijagnozu telogen effluvium (vezan za treću fazu rasta kose) i uglavnom je privremen. Veliki deo folikula istovremeno ulazi u fazu mirovanja (kosa opada, a ne raste nova), jer telo ulaže svoje resurse da preživi stresnu situaciju. Ova pojava može potrajati tri do šest meseci, dok se telo ne oporavi.

Telogen effluvium može nastati i zbog visoke temperature i teških infekcija u organizmu, naglog gubitka težine ili prekida korišćenja nekih lekova (beta-blokatora, antidepresiva, kontraceptivnih pilula…), ali i zbog nedostataka u ishrani. Vitamin D, gvožđe, biotin i cink igraju važnu ulogu u ćelijskim procesima i neophodni su za održavanje ciklusa rasta kose i njihov nedostatak može da dovede do osipanja ili stanjivanja kose.

Kada se radi o ovom tipu gubitka kose, primetićete prekomerno opadanje i generalno stanjivanje dlake, ali ne i mesta (pečate) na kojima nema kose.

Pročitajte i ovo: Da, stres može da uzrokuje gubitak kose

Čvrsto zatezanje kose

Nošenje čvrsto zategnute kose može izazvati takozvanu vučnu alopeciju – gubitak kose kod žena uzrokovan zatezanjem i povlačenjem kose. Konjski rep, čvrste pletenice, zategnute i pričvršćene punđe ili dredovi, kao i nadogradnja kose, zbog stalnog efekta povlačenja mogu dovesti do oštećenja i upale oko folikula i ometati normalan ciklus rasta dlake. Folikuli mogu vremenom oslabiti i gubitak kose može postati trajan.

Pokazatelji vučne alopecije su istanjena kose duž frontalne linije iznad čela, ili sa strane, iznad slepoočnica, gde je napetost najviše koncentrisana, kada se stalno nose čvrsto zategnute frizure.

Gubitak kose kod žena zbog toplotnih i hemijskih tretmana

Ukoliko se kosa stalno izlaže toplotnom oblikovanju (feniranje i korišćenje uređaja za kovrdžanje i peglanje kose) ili hemijskom tretmanu (farbanje, posvetljavanje, mini-val) to može izazvati oštećenje vlasi i dovesti do razvijanja poremećaja dlake pod nazivom trichorrhexis nodosa – stanje u kome su vlasi oštećene, istanjene i lako se kidaju. Do ovog stanja mogu dovesti i zdravstvene smetnje, kao što je anemija ili hipotireoza (manjak hormona štitne žlezde) ili trihotiodistrofija – nasledni poremećaj koji uzrokuje krhku kosu i probleme sa kožom.

U svakom slujčaju, svako agresivno stilizovanje kose koje se sastoji od intenzivne toplote i hemikalija na vlasištu, može oštetiti dlaku i izazvati stanjivanje, kidanje ili gubitak kose kod žena.

Seboreični dermatitis

Dosadno stanje kože glave, seboreični dermatitis odlikuje se osipom, mrljama koje svrbe i ljuskaju se i prekomernom atkivnošću lojnih žlezda – to je upalni proces kao reakcija na mikroorganizme koji žive na skalpu. Ljuštenje fleka i perut u kombinaciji sa sebumom koji proizvode lojne žlezde, može začepiti folikule i sprečiti snabdevanje hranljivim materijama, što slabi stukturu kose i izaziva opadanje (koje možete primetiti kad počešete upaljena mesta na glavi koja vas svrbe).

Upala remeti normalan ciklus rasta dlake i može izazvati telogen effluvium, period u kome su folikuli u mirovanju duže nego što je uobičajeno i počinju da se osipaju u velikom broju.

Upaljeni folikuli dlake

Folikulitis je još jedno stanje koje izaziva gubitak kose kod žena, koje se može lečiti i predstavlja upalu folikula, do koje može doći zbog mehaničkih razloga i iritacije (grebanje skalpa grubom četkom, povreda kože glave, nošenje perike…) koji mogu izazvati bakterijske ili gljivične infekcije i ugroziti integritet folikula. Površinski folikulitis je lakše stanje koje uključuje deo folikula i verovatno će zaceliti u roku od nekoliko dana, dok je dubinska upala folikula ozbiljnija i dugotrajnija, jer obuhvata ceo folikul. Upala folikula može zahvatiti i okolno tkivo i omesti normalan ciklus rasta kose, a u težim slučajevima, infekcija može dovesti do ožiljaka i uzrokovati trajan gubitak kose. Ovu vrstu upale ćete osetiti kao kvržice nalik aknama na glavi, koje svrbe, ili su osetljive na dodir ili bolne, a ponekad formiraju grozdove koji podsećaju na osip. Iritacija se može proširiti na ostale delove kože glave, ukoliko stanje napreduje i ne leči se.

Pročitajte i ovo: Kako da izađete na kraj sa hormonskim gubitkom kose

Hormonska neravnoteža kao uzrok gubitka kose kod žena

Hormonski disbalans može doprineti gubitku kose kod žena, naročito kada su visoki nivoi androgena povezani sa sindromom policističnih jajnika – hormonskim stanjem koje ometa ovulaciju, izaziva neredovne menstruacije i neplodnost. Hormonske fluktuacije koje se dešavaju tokom perimenopauze mogu na sličan način poremetiti ciklus rasta kose – estrogen pada, dok androgeni ostaju relativno stabilni i mogu postati dominantni i izazvati gubitak kose kod žena. Simtomi su slični kako kod androgene alopecije – glava se „providi“ na temenu, kosa se povlači sa strane, vlasi postaju tanje i sklonije pucanju.

Autoimune bolesti

Autoimuni poremećaj u suštini znači da se vaš imuni sistem okreće protiv vas i greškom napada zdravo telesno tkivo. Zašto se to dešava – nije tačno utvrđeno, iako postoje različite teorije o tome šta može kompromitovati imuni sistem i „ubaciti“ mu pogrešnu informaciju.

Jedan takav poremećaj je alopecija areata, u kome imuni sistem greškom napada folikule dlake. Drugi je diskoidni eritematozni lupus, vrsta lupusa koji napada kožu glave i može dovesti do trajnog gubitka kose. Stanja kao što su bolesti štitne žlezde, reumatoidni artritis ili anemija srpastih ćelija takođe može uzrokovati gubitak kose, kao jedan od mnogih simptoma bolesti.

Ova vrsta alopecije se manifestuje kao opadanje kose „na pečate“, dok lupus može uticati da se razviju upaljene lezije, koje se ljušte i stvaraju kraste.

Bolesti štitne žlezde obično izazivaju prekomerno opadanje kose, dok reumatoidni artritis može izazvati ukupno proređivanje.

Каko postupiti kada primetite problem

Većina slučajeva telogenog efluvijuma će se postepeno stišati bez lečenja, obično u roku od šest meseci. Ako kosa ne povrati normalnu punoću u ovom vremenskom okviru, proverite da li ima ogoljenih tačaka ili stanjivanja duž linije kose i obratite se dermatologu. Stručnjak može utvrditi šta se tačno dešava, bilo da je to hronično opadanje, ili gubitak kose. Ako osećate upalne promene, svrab, osip, bol, potražite pomoć čim primetite to stanje.

Mnoge od ovih promena se mogu uspešno lečiti, gubitak kose se može smanjiti i držati pod kontrolom, a izbor odgovarajuće frizure može maskirati nedostatke.

Naslovna fotografija: unsplash.com/ Tim Mossholder

Brankica Milošević

Comments