Možda ste primetili da vam kosa opada u pramenovima ili generalno kada se očešljate vidite da je gubite mnogo više nego inače. Ovo je emotivno težak trenutak za bilo koga. Na gubljenje kose utiče mnogo faktora, jedan od njih je genetika, što ne znači da ne mogu uticati i spoljni faktori kao što su oštećenje od sunca, ali i stres.

Ovo može biti od simptoma raznih bolesti, ali i ozbiljan pokazatelj da vam je potrebna promena stila života. Stres je neizbežan deo života, ali možete ga smanjiti tako što uočite koji su njegovi glavni uzročnici i pokušate da na njih delujete, odnosno, smanjite ih.

Kako stres utiče na gubljenje kose?

Kosa koja se gubi usled visokog nivoa stresa se naziva telogen effluvium. Svaka dlaka koja na vama raste, prolazi kroz tri faze: anagen – faza rasta, catagen – faza tranzicije i telogen – mirovanje. Kada je dlaka u telogenoj fazi, stara kosa opada kako bi napravila prostor za kosu koja tek raste.

Do poslednje faze u rastu kose dolazi i kada prođete kroz fizičku ili emotivnu traumu. U normalnim uslovima u telogenoj fazi se nalazi oko 10% dlaka, ali kada ste pod stresom, organizam zaustavlja rast dlake i u ovoj fazi se može naći čak 30% vaše kose. Dakle, to je kosa koja ne raste, već samo stagnira i opada.

Ovo se događa u ekstremnim slučajevima, kao što su jak udarac u predelu glave, operacija, bolest, smrt bližnje osobe, raskid, ali sličan efekat je prisutan i kada ste konstantno pod stresom.

Pročitajte i ovo: #hairtrends – boje kose koje će dominirati ove jeseni

Uzmite u obzir da do opadanja kose neće doći odmah posle stresnog događaja, već u periodu od tri do četiri meseca nakon toga, jer tako funkcioniše njen rast. Dakle, ako primetite da gubite kosu bez očiglednog razloga, razmislite da li je bilo izuzetno stresnih događaja u poslednjih nekoliko meseci.

Dnevno izgubimo između 100 i 150 dlaka sa glave. Uglavnom to ni ne primetimo. Ali kod opadanja kose razlika je i te kako primetna. Najpre uočite koliko više dlaka ima u slivniku kada perete kosu, a kada se očešljate vidite da mnogo više dlaka skupljate sa četke da se uplašite da ćete ostati bez kose. To će doći iznenada, a kad god povučete kosu da skupite višak dlaka biće vam očigledno da gubite kosu. Za kratko vreme će se i vaš rep istanjiti.

Šta možete da učinite?

Dobra vest je da opadanje kose nakon kratkog vremena prestane i normalizuje se. Ciklus rasta kose će se vratiti u normalu i posle nekoliko meseci. No, ako primećujete da opadanje ne prestaje i da je ekstremno, potrebno je da se odmah obratite lekaru. Moguće je da je gubitak kose uzrokovan hormonskim promenama ili manjkom vitamina ili minerala u organizmu.

Kosa se neretko sama vrati u normalu, ali ako želite da ubrzate proces, možete otići na tretman kao što je mezoterapija, laserski tretman, PRP tretman ili tretman mezonitima. Pored toga, preporučuje sa da počnete da uzimate D3 vitamin koji će pomoći obnavljanju kose.

Pročitajte i ovo: Y2K inspo – retro frizure koje ćete zapravo želeti da nosite

Promenite navike u održavanju kose, što znači da prestanete da koristite suve šampone, peglu za kosu, fen. Sušite kosu prirodno i koristite ricinusovo ulje koje podstiče rast dlaka. Obratite pažnju na kvalitet farbe za kosu, jer nekvalitetna farba donosi više štete nego koristi.

Pratite da li vam kosa postaje gušća tako što ćete na svakih mesec dana uslikati vaše teme, na mestima gde ste primetili da vam je najviše dlaka opalo.

Ako je stres uzročnik opadanja kose, verovatno će se i njen kvalitet poboljšati kada uklonite uzročnike stresa. A ako do toga ne dođe, postoji mogućnost da ćete s vremena na vreme imati epizode gubitka kose. U svakom slučaju, preporučujemo da se obratite svom dermatologu kako biste u potpunosti rešili problem.

Naslovna fotografija: instagram.com/negin_mirsalehi

Jovana Petković

Comments