Transformišite svoj prostor u umetnost. Pronađite jedinstven pristup koji umetnost stavlja u centar pažnje na neočekivane načine – i fluidno povežite umetnička dela s enterijerom i dekorom – da umetnost i prostor postanu jedno. Svaku umetninu tretirajte kao male univerzume unutar prostora, jer umetnost može obogatiti i najmanji kutak. Krenite sa nama u svet dizajna i postavite umetnost kao ključni element svakog prostora, određujući temu prostorije, kreirajući slojeve kontrasta, koristeći svaki centimetar prostora kao priliku za izražavanje, pa i pronalazeći neočekivana mesta za umetnost.

Umetnost u domu – 7 ključnih saveta da oplemenite svoj prostor

Odredite temu

Nedostaje vam veština za aranžiranje umetnosti kako bi se osećala sastavljeno, a ne pretrpano? Prodavac antikviteta i konsultant za dizajn, Tori Jones, na primer, predlaže da se držimo jedne teme. Tapete inspirisane slojevitim botaničkim i cvetnim detaljima savršeno se uklapaju uz ružičastu boju i na jednostavan način spajaju umetnička dela. Elegantni beli okvir pomešan sa pozlaćenim ivicama osvežava grupisanje, a interesantna kućna biljka može lako da postane deo kompozicije.

Nemojte biti ograničeni prostorom

Herbarijum (uokvireni, uramljeni primerci osušenih biljaka) mogu biti interesantan detalj u enterijeru – na primer, postavljen oko prozora, dokazujući da kolekcija male umetnosti može dati jak naglasak čak i kad je prostor na zidu ograničen. Zapravo, kreiranje zidne galerije u skučenom prostoru ili oko arhitektonskih detalja je lakše nego na velikom, praznom zidu, jer prozori i ukrasi mogu uspostaviti granice i voditi postavljanje.

Slojevi kontrastnih komada

Da biste naglasili veliku umetnost, postavite manja umetnička dela na policu ili sto ispod nje. Održavanje reda omiljenih umetničkih predmeta omogućava da komad iznad bude zvezda. Sve je u adekvatno postavljenim slojevima starog i novog, grafičkog i klasičnog.

Proširite umetnost na kuhinju

Tretirajte svoje kuhinjske police kao mrtve prirode tako što ćete umetnički grupisati posuđe i pustiti nekoliko komada uokvirene umetnosti da zaokruži celinu. Kuhinja može izgledati sterilno i hladno, pa je osvežite bojom i kombinovanjem predmeta različitih oblika i visina. Stavljanje nekoliko umetničkih dela na police podjednako funkcioniše i na drugim mestima kojima možda nedostaje zidni prostor, poput male kancelarije.

Koristite ogledala

Neka ogledalo bude pozadina za lične uspomene. Utaknite ili zalepite fotografije u okvir ili na zid iza njega. To stvara okvir u okviru, onaj koji takođe predstavlja ljude i iskustva koja su vam bitna – poput spomenara koji ne morate da otvarate. “Umetničko delo je najvažnija stvar u svakom enterijeru. Ono toliko govori o tome ko tamo živi i šta ceni”, ističe Tori Jones.

Ulepšajte police za knjige

Budite iskreni, ljubitelji knjiga: većinu knjiga ne izvlačite često sa polica, pa okačite umetnost na policu za knjige. Knjige daju toplinu, a njihovo kombinovanje sa umetnošću je više nego primamljivo. Savet: uklonite policu iz ugradne biblioteke da biste napravili uvučeni prostor za kačenje velikog umetničkog dela.

Potražite neočekivana mesta

Uramljena umetnost privlači poglede unutar ormarića iz 19. veka koji je pretvoren u šank. Okačite umetnost na zanemarena mesta, kao što su zadnji deo vrata, iznad vrata ili lavaboa u kupatilu.

Svaki prostor je platno čekajući da bude oživljeno umetnošću. Umetnost nije samo dekoracija, već dijalog sa prostorom, refleksija onih koji u njemu žive i most koji spaja estetiku s ličnošću. Svaki kutak je prilika za priču.

Pročitajte i ovo: 10 za ideja uređenje dnevne sobe: Savršen spoj starog i novog

Naslovna fotografija: instagram.com/torijonesstudio

Nikola Gudelj

Comments