Pesto, popularni italijanski sos od bosiljka, parmezana, maslinovog ulja i pinjola, pravi je izbor za sve ljubitelje mediteranskih ukusa. Njegova svestranost i bogata aroma čine ga savršenim dodatkom raznovrsnim jelima, od testenina i rižota, preko mesa, do sendviča i pica. Predstavljamo vam neke od najukusnijih i najkreativnijih jela sa pestom koja će obogatiti vaše kulinarske avanture.

Bilo da tražite brz i ukusan obrok za porodicu ili želite da impresionirate goste originalnim kombinacijama, recepti sa pesto sosom su uvek pouzdan saveznik. Pripremite nepca za pravu eksploziju ukusa i mirisa, jer vas očekuje gastronomsko putovanje kroz svet pesto sosa! Od kremastih supa i svežih salata, preko hrskavog hleba i sočnog mesa, pa sve do inovativnih kombinacija sa egzotičnim sastojcima – jela sa pesto sosom su tu da vaše obroke učine nezaboravnim.

Jela sa pesto sosom koja će obogatiti vaše kulinarske avanture

Supa od lazanje sa povrćem i pestom

Ova ukusna i zdrava supa predstavlja savršen spoj klasičnih lazanja i osvežavajućeg pesta. Slojevita rezanca lazanje i raznovrsno povrće poput tikvica, šargarepe i paradajza, prelijte aromatičnim pestom od bosiljka. Na kraju dodajte pavlaku ili parmezan, a rezultat je kremasta i zadovoljavajuća supa koja će oduševiti i najveće ljubitelje lazanje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Megan Evans (@megunprocessed)

Losos sa pestom od paradajza

Sočni losos u kombinaciji sa zlatnim pestom od pečenog paradajza pravo je osveženje za nepca. Filete lososa premažite mešavinom pesto sosa, maslinovog ulja i belog luka, pa ih pecite u rerni dok ne dobiju zlatno-rumenu boju. Servirajte uz sveže povrće ili salatu, a za potpuni ugođaj dodajte čašu belog vina.

Špageti i rezanca od tikvica

Ovo jelo predstavlja modernu interpretaciju klasičnih špageta sa pesto sosom. Uz tradicionalne špagete, poslužite i sveža rezanca od tikvica. Prelijte ih pestom od bosiljka, parmezana i maslinovog ulja, a po želji dodajte i šaku pinjola ili badema. Lagano, osvežavajuće i puno ukusa – savršeno za letnje dane.

Piletina sa pesto sosom

Meke i sočne pileće grudi prelivene gustim pestom idealan su izbor za brz i ukusan obrok. Pileće šnicle marinirajte u mešavini pesta, limunovog soka i belog luka, pa ih pecite u rerni ili na roštilju. Servirajte uz hrskavi mladi krompir i uživajte u italijanskim ukusima.

Sendviči sa avokadom i pestom

Osvežavajući sendviči sa avokadom i pestom idealni su za lagane letnje obroke. Na prepečeni integralni hleb ili fokaću namažite sloj pesta, pa dodajte tanke kriške avokada, paradajza i mocarele. Začinite sa malo bosiljka i maslinovog ulja, pa servirajte uz salatu ili čips od povrća.

Hleb sa pestom i pršutom

Hrskavi italijanski hleb prekriven gustim slojem pesta i tankim kriškama pršute pravo je zadovoljstvo za ljubitelje pice. Hleb premažite pestom, pospite izrendan parmezan i ukrasite ga pršutom i maslinama. Kratko pecite u zagrejanoj rerni dok sir ne postane mekan, a mirisi ispune kuhinju.

Piletina i pasta sa pestom od spanaća

Kremasta pasta sa piletinom i pestom od spanaća i bosiljka savršen je izbor za porodični ručak. Skuvajte svoje omiljeno testo, pa ga sjedinite sa sočnim komadićima piletine, hrskavim bebi-spanaćem i pestom. Pospite parmezan po vrhu i uživajte u bogatim ukusima i neodoljivom kremu ovog italijanskog klasika sa modernim obrtom.

Pročitajte i ovo: Pasta sa piletinom – maksimalno zadovoljstvo uz minimalan trud

Naslovna fotografija: instagram.com/nonnabona.jkt

Comments