Stiže nam hladnije vreme, što znači da ćemo više vremena provoditi u zatvorenom prostoru – a što je lepše uređen, to će nam biti prijatnije. Zato su tekstili u trendu za jesen 2024. ovoga puta u našem fokusu, jer želimo nam dom bude maksimalno udoban, a tkaninama i dezenima je to najlakše postići.

Početak nove sezone je uvek prikladno vreme da procenite i dekoraciju svog doma i preispitujete tekstil koji ste uneli u svoj prostor. Leto je povezano sa laganim, lanenim tkaninama i jednostavnim nijansama, ali jesenji tekstilni trendovi donose priliku da eksperimentišete sa više šara i utkate nove nijanse u svoj prostor.

Predstavljamo vam najveće jesenje tekstilne trendove za 2024. koje možete da implementirate onoliko koliko želite, ili jednostavno izaberete jedan ili dva koji vam se dopadaju. Ovi trendovi će upotpuniti niz stilova dizajna, bilo da je kućni dekor vanvremenski i tradicionalan ili više volite eklektičan izgled.

Tekstili u trendu za jesen 2024.

Apstraktni dezeni

Potrebna vam je pomoć pri odabiru uzorka koji ćete koristiti u svom prostoru? Sve više raste popularost umetničkih, smelih tkanina sa dezenima kao što su cveće, šare apstraktnog izgleda i printovi inspirisani “srednjovekovnim” stilom. Savetuje se da ih uparite sa čvrstim komadima za savremen izgled.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by (@shannonclaire)

Zelena u fokusu

Izaberite zeleni tekstil ove jeseni, jer se zeleno se uklapa sa velikim brojem akcentnih boja i završnih obrada drveta. Takođe je umirujuće videti više bogatih slojeva različitih nijansi zelene, a ne samo plave ili neutralne. Kad radite sa zelenom, gravitirajte ka dezenima za razliku od jednobojnih materijala, sve dok se svi skladno nadopunjuju. Napravite ravnotežu između dezena velikih razmera, srednjih i možda dva dezena malih razmera tako da prostor izgleda kohezivno.

Kontrastni porubi ili ivice

Lako je dodati šarm jastucima, akcentnim stolicama i sličnim komadima u domu tako što ćete se odlučiti za kontrastne porube, odnosno, ivice. To je zabavan način da uzmete običan komad nameštaja i učinite da sve izgleda smelije i življe.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Pepper Home (@pepperhome)

Ručno rađen tekstil

Pozdravite ručno rađene tkanine ove sezone. Birajte one sa tradicionalnim vezom ili tehnikama zanatskog tkanja. Dok će dezenirana tkanina ostati klasika, sve više gravitiramo tekstilima koji imaju ručno izrađene detalje za jesen.

Usklađene tapete i tekstili

Nemojte pretpostavljati da, zato što ste koristili jedan specifičan dezen na zidovima, morate da izaberete drugi za nameštaj ili draperiju. Ukoliko odaberete slične boje ili dezene, prostor će izgledati kohezivno i eklektično, a pre svega autentično. Da biste osigurali da vam prostor i dalje poseduje određene varijacije, postoji još jedan trik: dodavanje dekora i osvetljenja u akcentnoj boji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Schumacher (@schumacher1889)

Povratak somotu

Somot ostaje glavna tema za jesenji dekor 2024. godine, donoseći dašak luksuza u vaš dom. Ova meka, plišana tkanina je savršena za stvaranje sofisticirane i prijatne atmosfere. Bogata tekstura i sjaj čine somot idealnim izborom za tapaciranje, zavese i jastuke. Ove sezone posebno su popularni tonovi dragulja poput smaragdnozelene, safir-plave i ametist-ljubičaste. Ove boje, u kombinaciji sa luksuznim dodirom somota, odmah će “podići” svaku prostoriju.

Pročitajte i ovo: Western gothic estetika – idealna za jesenju transformaciju doma

Naslovna fotografija: instagram.com/pepperhome

Božica Luković

Comments