Kada se najviše osećate sigurno, voljeno i utešeno? Kada vas voljena osoba drži u zagrljaju. Dodirivanje kao izraz ljubavi ne treba da zapostavite, kako u partnerskim, tako i u ostalim bliskim odnosima.

Po rođenju, istu utehu i sigurnost nalazimo na majčinim grudima i u nežnom naručju odraslih, koji nas drže uz svoje telo. Dodirivanje je u tom smislu izjednačeno sa negom i preživljavanjem i svi imamo genetsko sećanje na dodir i duboku potrebu da budemo ušuškani, uljuljkani i utešeni. Kada ste zabrinuti, držanje u zagrljaju će vas opustiti možda bolje i od masaže, ili neke relaksacione prakse za duboko opuštanje mišića i nervnog sistema.

Kada vas neko drži u zagrljaju, osećate dodir ljubavi, koji izaziva vaša prenatalna sećanja i osećaje i to je verovetno najbolji osećaj na svetu.

Dodirivanje kao izraz ljubavi – moć neverbalne komunikacije

Previše pričamo i zapostavljamo isceljujuće dodirivanje, ukratko rečeno. Toliko naših najbližih veza se zasniva na rečima i toliko veština komunikacije ulažemo u jasno izražavanje i slušanje. Naravno, moramo da razgovaramo o svim realnim aspektima života, moramo da pitamo i slušamo odgovore, da bismo postigli dogovore. Takođe je važno da izrazimo rečima naklonost, ljubav i zahvalnost, to nas povezuje. Ali, previše parova previše praktikuje govorenje, a premalo neguje dodirivanje.

Moć dodira suštinski neguje povezanost, na lakši i neposredniji način nego što to čine reči.

Kada su partnerski odnosi u pitanju, dodirivanje je ne samo jezik ljubavi i naklonosti, već i jedan od tri ključa strasti. Čak i ako ste spontano telesni i rado i često delite dodire i milovanja, postoje neke vežbe koje možete dodati svom repertoaru dodira ljubavi.

Pročitajte i ovo: Glad kože – zašto je dodir mnogo više od jezika ljubavi

Zagrljaj sa tri daha

Ovo je vežba koja se radi tri puta. Stanite ispred svog partnera, pogledajte ga u oči, a onda ga zagrlite. Naslonite lice na njegove grudi, ili, ako nije toliko visok, spustite glavu na njegov vrat. Obmotajte se rukama i držite se čvrsto. Postavite dlanove na leđa partnera. Zatim udahnite zajedno, malo zadržite dah i izdahnite zajedno. Ponovite ovo još dva puta.

Za dublju intimnost, nastojte što češće da se dodirujete što većom površinom kože – ako spavate goli, to može biti fantastično prisno iskustvo. Mnogi ljudi ne vole da spavaju neodeveni i preferiraju udobne majice i pidžame, ali pokušajte – ili odvojte posebno vreme da to činite ponekad, kad prespavate zajedno, ili vikendom, kada ste opušteniji i možete leći kasnije i spavati duže. Svucite se i zagrlite, da biste uživali u blagotvornom fiziološkom i emocionalnom uticaju dodira kože na kožu – ugnjezdite se nekoliko minuta, pa ako vam nedostaje vaša pidžama, ili više volite da spavate sa odvojenim pokrivačima i jastucima, obucite se malo kasnije, pre nego što utonete u san.

Takođe, koristite vreme posle vođenja ljubavi da ležite goli i zagrljeni, ne žureći da ustanete i obučete se, kako biste imali optimalne dobiti od pojačanog priliva oksitocina, hormona povezivanja. Ako žudite za tuširanjem posle seksa, učinite to zajedno ili pojedinačno, a onda se vratite da još malo leškarite, grlite se i mazite.

Držite se za ruke svuda

Gde god da krenete zajedno, držite se za ruke. Ako jedno od vas vozi i dalje možete održavati kontakt i praktikovati umirujuće dodirivanje – ruka na kolenu, milovanje po kosi. Kada izađete na romantičnu večeru, držite se za ruke preko stola, dodirujte se kolenima ispod stola, ili sedite jedno pored drugog, tako da vam se tela dodiruju sa strane. Kad gledate zajedno TV, ušuškajte se i držite jedno drugo u zagrljaju, prepletite ruke i noge, češkajte se i milujte. Radite to svesno i namerno i prilagodite svoje navike, tako da uključite dodirivanje u svim prilikama.

Držanje za ruke, u prilikama kada ne možete da se dodirujete na drugi način, pruža stabilnu podršku i potvrdu i govori da ste tu jedno za drugo, da ste zajedno i da se volite. Držanje za ruke promoviše bezbednost, naklonost i utehu, na stabilan i diskretan način.

Šta ljudima znači dodirivanje

Rođeni smo za dodirivanje i kao mali primamo ga i pružamo bez zadrške. Kada odrastemo i usvojimo konvencionalne obrasce ponašanja, možemo izgubiti tu spontanost izražavanja nežnosti. Možda smo vaspitani tako da verujemo da u nekom uzrastu postajemo „suviše veliki“ za poljupce za laku noć i spavanje u majčinom zagrljaju, pa smo naučili da se tešimo na druge načine i da više ne budemo maze.

Dodirivanje aktivira parasimpatički nervni sistem, koji je odgovoran za smirivanje, usporavanje rada srca, snižavanje krvnog pritiska, smanjenje anksioznosti i stresa. Kada nas neko koga volimo i verujemo mu grli, ili drži za ruku, ili sedi priljubljen uz nas, naši mozgovi primaju poruku da smo bezbedni i da možemo da se opustimo.

Nedavna istraživanja sugerišu da aktiviranje vagus nerva, autoputa između glave i srca, stvara mir i sigurnost – a dodirivanje stimuliše naš vagus. Aktivnosti poput dodira, sinhronizovanog disanja i stavljanje ruke na grudi partnera (iznad srca), podstiču povezanost i osećanje sigurnosti.

Ako ste, kao i većina parova, skloni dodirivanju samo kada ulazite u erotsku igru, vreme je da redefinišete ulogu dodira i da počnete da razmenjujete zagrljaje i dodire svesno i namerno, stvarajući više prisnosti, nežnosti i sigurnosti u vezi.

Pročitajte i ovo: Potreba za nežnim neseksualnim dodirom

Naslovna fotografija: instagram.com/eysey

Brankica Milošević

 

Comments