Ukoliko modu posmatrate kao način da eksperimentišete i vežbate svoju ekspresiju, a ne volite da pratite neka od ustaljenih modnih pravila koja nam se se stalno serviraju, onda je „teorija pogrešne jakne“ nešto na šta treba da obratite pažnju.

Ovo nije prva teorija koja nam ukazuje da odstupanja od modnih pravila dovode do boljih autfita, ali jeste ona na koju treba obratiti pažnju ove sezone. Preteča ovog trenda jeste „teorija pogrešne obuće“ koju je osmislila stilistkinja Allison Bornstein. Ona nas podeća da su pravila u modi samo preporuke i da je u stilizovanju sve dozvoljeno, bilo da smo naše omiljene strappy sandale ukombinovali sa sportskim šortsem ili satensku haljinu sa patikama u jarkim bojama.

“Teorija pogrešne jakne”: kako je primeniti u svakodnevnom odevanju

Ideja iza ovog koncepta ne govori o tome da postoji pogrešna jakna za svaki autfit, već da treba da dozvolimo sebi da ne posegnemo za prvim izborom, nego da se odlučimo za nešto što nam deluje pogrešno (možda čak i neuklopljivo), i dozvolimo da naša kombinacija dobije neočekivani kontrast, koji sigurno neće proći nezapaženo. Ovo je jedna od onih praksi gde komponujemo high and low elemente prilikom odevanja, što nam omogućava da izgradimo stil koji je autentičan i svojstven nama. Setite se da prave ljubiteljke mode znaju da najbolji autfiti nastaju onda kada dozvolimo sebi da eksperimentišemo i rizikujemo. Evo saveta o načinu na koji možete da se igrate sa različitim tipom silueta.

Bomber jakna u kombinaciji sa midi-suknjama

Kako je jesen najbolja sezona za slojeve i ekperimentisanje sa različitim komadima, teksturama i siluetama, biće vam drago da čujete da ste u sezoni kada je playing dress up na vrhuncu. Kada pogledate vašu omiljenu bomber jaknu, verovatno vam je prvi nagon da iz ormara odmah izvučete farmerke opuštenog kroja i upotpunite kombinaciju sa nekim upečatljivim patikama. I dok to jeste jedan od načina kako da kombinujemo ovaj komad, nije i jedini. Probajte da razbijete monotonost tako što ćete umesto farmerki obući romantičnu vintage suknju i videćete kako iz ovog naizgled neskladnog momenta dobijamo neočekivanu modnu kombinaciju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marimekko (@marimekko)

Trenerke kao baza

Ukoliko želite da “podignete” vaš look za završavanje stvari po gradu na sledeći nivo, razmislite o tome da vaš jednobojni set trenerke ukombinujete sa strukturiranim blejzerom. Na taj način vaša kombinacija zadržava dozu ležernosti koja vam omogućava da se osećate dobro dok jurite po gradu, ali vam blejzer dodaje neočekivani twist. Ovakvo kombinovanje je savršeno otelotvorenje bussiness casual estetike u 2024. godini. Dobijate bonus poene ukoliko se odlučite i za pogrešnu obuću, odnosno ako umesto patika koje obično kombinujemo sa ovim autfitom izaberete elegantne baletanke.

Ako vam ovaj autfit deluje previše jednostavno, možete da odete više funky putanjom, gde ćete koristiti različite statement komade u potrazi za jedinstvenim izgledom. Umesto jednobojne trenerke, odlučite se za neki od više sportskih komada, poput onih sa prugama koje su must have komad prethodnih sezona.

Jakna bi takođe trebalo da bude upečatljiva pa možete iskoristitit neki tip bundice ili jakne od prevrnute kože sa detaljima na okovratniku i rukavima što će doprineti da oba odevna komada dođu do izražaja u ovoj naizgled nespojivoj kombinaciji.

Romantizam u novoj interpretaciji

Način na koji možete dodati edgy vibe nežnoj kombinaciji jeste kombinacija kožne jakne sa nežnim komadima od satena ili organze. Kao bazu možete koristiti vaše omiljene satenske haljine ili pidžama setove koje odišu romantizmom, a onda dodati vizuelnu težinu koja nedostaje ovim autfitima pomoću kožne jakne sa iznošenim efektom, čime će se naglasiti kontrast između različitih trendova, a vaša kombinacija postaje izraz vašeg stila i ličnosti.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jordan Grant (@jo.rdan)

Parka preko šljokičavih haljina

Jedan od najlakših načina da isprobate “teoriju pogrešne jakne” jeste da izaberete vašu najsjajniju haljinu i preko nje prebacite ležernu i multifunkcionalnu jaknu. Na taj način ćete lako i brzo postići željeni efakat koristeći samo par komada iz svog garderobera. Aksesoarima i cipelama možete odlučiti u kom smeru će se razvijati vaš konačan izgled, a opcija je beskonačno. Zato budite hrabri i sigurno nećete proći nezapaženo.

Pročitajte i ovo: Barn jakne su veliki trend sezone – evo 7 najlepših načina da ih stilizujete

Naslovna fotografija:  instagram.com/emilisindlev

Dragana Miletić

Comments