Hot topics

Zašto besprekoran izgled više ne podrazumeva skrivanje svog pravog izgleda?

Poštovanjem pravila moguće je doći do željenog izgleda

Stres kao uzrok depresije i anksioznosti: Kako da vratiš ravnotežu u svoj život?

Izdvajamo: Must have komadi sezone + kako da ih stilizuješ

3 zabavne stvari koje ove jeseni možeš da radiš u paru

Anastasija Đurić ti otkriva kako da sama stilizuješ kosu kada nemaš vremena za frizera

Testirali smo: Potrebna ti je nega za svežu i blistavu kožu? Ovaj fluid je savršeno rešenje za tebe!

Moderna umetnost u filmovima Pedra Almodóvara

Beograd postaje sve veći Glovo-grad

Sara Oster ti otkriva jednostavne trikove kako da stilizuješ kosu i tokom leta, a da je ne oštetiš!

Modne vinjete i ove godine održane su u okviru 38. beogradske nedelje mode. Događaj je upotpunila i konceptualna izložba Alien nation, kojom su se širem auditorijumu a pre svega ljubiteljima umetnosti i mode kao takve, predstavili i studenti treće godine Fakulteta digitalnih umetnosti (FDU) Univerziteta Metropolitan pod mentorstvom profesorke Ane Vasiljević.

Kolekcija koja je sveukupna tematska celina, sagledana je i doživljena ponaosob sa stanovišta svakog pojedinca različito a kontrastno futuristicki i zajednički kao moda budućnosti.

Izložba obuhvata elemente svedenog, minimalstički oplemenjenog dizajna ali i razgrađenog i satkanog mnoštvom elemenata stvaralački pretočenih u jednistvenu neraskidivu celinu vizije mode budućnosti.

Tema same kolekcije jeste futurizam dekonstruktivno prikazan u kroju ali i u teksturi i obradama samog tekstila, uvek aktuelnog džinsa.

Deo skica iz portfolia Alien Nation: Konceptualni prikaz mode budućnosti

Konkretno, pređašnje spomenut projekat i model kojim sam se bavila, ogledao se u dekonstrukciji kroja ali i direktno u obradama izvršenim na samom tekstilu.

Inspiracija je, kako to već dolikuje futurizmu proizvedena imaginacijom i maštom samog stvaraoca.

Direktno muški model, koji sam izrađivala i koji je prikazan na vinjetama ispratio je kompletan dizajnerski proces od same ideje do konačne realizacije. Ostvarenje ovog projekta bilo je nemoguće bez prethodno utvrđenih i jasno definisanih odrednica, kako samog dizajna tako i konstrukcijskih merila.

Ilustracija i model Alien Nation: Konceptualni prikaz mode budućnosti

Deo projekta, od samog mood board-a iliti kolaža raspoloženja i inspiracije (gde je prikazano kako sam se vodila modernom arhitekturom, u vidu kroja, senkama koje iste te građevine ostavljaju na površini. potom paučinom u vidu dekonstrukcije niti džinsa pa sve do enterijera modernih dvorana i instalacija unutar njih koje su poslužile za formiranje paterna izrađenog veza-kombinovano ručnog i mašinskog), preko najavne ilustracije i konačnog izgleda zabeleženog sa lica mesta.

jpg1 Alien Nation: Konceptualni prikaz mode budućnosti

Ivana Vorguca

Editors choice