Trudili smo se da kulturu Japana i gejši prikažemo na jedan drugačiji način i da je ne posmatramo kroz prizmu evropske, već upravo kulture Japana, odnosno kroz rad Kazuo Shiraga, japanskog umetnika XX veka. Ovaj avangardni umetnik, član Gutai grupe umetnika formirane nakon Drugog svetstkog rata u Japanu, internacionalno priznanje dobio je tek u poslednjih nekoliko godina. Danas su njegovi radovi, performansi korišćenja sopstvenog tela prilikom stvaranja slika poznati u čitavom svetu.

Spoj tradicionalne i moderne kulture, odnosno kulture gejši i estetike jednog avangardnog umetnika bili su polazna tačka beauty editorijala koji vam predstavljamo. Crvena, crna i bela boja kao dominantne boje koje smo koristili vezuju se upravo za umetnost Kazuo Shirage, ali i samog Japana, a dinamičnost zabeleženog trenutka na fotografijama i razigrane, ponegde i apstraktne linije šminke na prepoznatljiv ekspresionistički potez ovog umetnika.

Uživajte.

sliike 61 Avangardna gejša

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu.

photo: Miomir Milić

model: Mina Kitić

styling: Aleksandra Zec

makeup: Nadica Lekić

Zahvaljujemo se dizajnerkama Marti Miljanić i Neveni Ivanović na komadima odeće iz njihovih autorskih kolekcija inspirisanim kulturom japana i gejši.

Comments