Kao što sam i napisao u najavi ovog šampionata, bila je potera za “furijom”, a Italijani su bili ekipa “iz senke”. Epilog polufinalnih utakmica je pobeda Španije na penale protiv Portugala, po mnogima i ne toliko zaslužena, kao i pobeda Italije protiv Nemačke 2:1, golovima osporavanog, ali sjajnog Marija Balotelija (Mario Balotelli). Sastali su se u grupi i rezultat je bio 1:1, ali sada će to biti druga priča. Ulog je ogroman – titula prvaka Evrope.

Baloteli Azuri imaju adute za krunu, Španci će je ljubomorno čuvati

Baloteli je drugi gol protiv "pancera" proslavio na svoj način, a svakako će biti jedna od najvećih opasnosti i po gol Španaca

Put do finala je bio malo teži za “аzure”, pre svega u grupnoj fazi, gde su sa dva remija i pobedom prošli u četvrtfinale. Tamo su odigrali 0:0 sa Englezima, iako su ih nadigrali, pa prošli posle boljeg izvođenja jedanaesteraca, koje je obeležio maestralan šut velemajstora Andree Pirla (Andrea Pirlo), možda i najboljeg igrača šampionata.

Španci su grupu prošli sa dve pobede i remijem, a u četvrtfinalu su pobedili Francusku sa 2:0. Nisu blistali kao na prošlom Evropskom ili Svetskom prvenstvu, međutim, majstori su loptom polako, ali sigurno trasirali put do pokušaja odbrane titule osvojene pre četiri godine.

Fabregas Azuri imaju adute za krunu, Španci će je ljubomorno čuvati

Sesk Fabregas je izveo odlučujući penal protiv Portugala, da li će slaviti i u nedelju uveče?

Dve titule su na kontu Španaca, jednu imaju Italijani. Nikada do sada nisu igrali finale Evropskog prvenstva jedni protiv drugih, a vicešampioni su bili po jednom. Domaćin finala će biti Olimpijski stadion u Kijevu, a nama ostaje da poželimo dobru utakmicu sa puno golova. Da li će golmani kapiteni Đanluiđi Bufon (Gianluigi Buffon) i Iker Kasiljas (Iker Casillas) postati heroji svojih nacija? Samo jedan će podići pehar sa trakom na ruci, što je šteta, ali to je sport. Možda će Pirlo, Antonio Kasano (Antonio Cassano), Baloteli, odnosno Ćavi (Xavi), Andres Inijesta (Andrés Iniesta) ili Fernando Tores (Fernando Torres) rešiti ovaj susret? Ko zna, možda će to biti neko od koga se to najmanje očekuje? Odgovor ćemo dobiti u nedelju, prvog jula, sa početkom u 20:45h. Ne propustite ni slučajno!


Radoslav Rade Jokić je diplomirani sportski novinar, bivši košarkaš, obožava sport, bilo to gledanje ili bavljenje istim. Slobodno vreme posvećuje bliskim ljudima, kao i rekreaciji, pisanju, čitanju… Muzika ga opušta i motiviše. Zavisnik od komunikacije sa ljudima, ne voli samoću i tišinu. Kako i sam kaže “nikada ga ne drži mesto”, čovek je “od akcije”, a Beograd je pravo mesto za njega jer mu pruža sve što mu treba.

Comments