Na predstojećoj Nike We fly BGD trci, koja se održava u nedelju, 9. septembra, očekuje se rekordnih 15 hiljada trkača, a među njima i Teodora Baljak. Ona je gluvonema. U intervjuu za naš magazin, ona otkriva kako se oseća i šta misli.

3 1 Intervju: Teodora Baljak o sportu, Nike We fly BGD trci i svakodnevnim izazovima

“Gluve osobe mogu da budu vrhunski sportisti, podjednako kao i ljudi koji čuju. Preduslov je obezbediti im dobru komunikaciju. Vizuelnu signalizaciju na takmičenjima i tokom treninga i komunikaciju sa trenerom i ostalim kolegama. Najbolji način za to je omogućiti gluvoj osobi da se izražava na svom – srpskom znakovnom jeziku, obezbediti joj usluge tumača za znakovni jezik, ali i ohrabriti osobe koje čuju da nauče osnove znakovnog jezika kako bi komunicirale sa svojim gluvim kolegama. Volela bih da moje pojavljivanje u javnosti ohrabri i gluve osobe da hrabrije zakorače u svet sporta, pa i profesionalnog sporta, ali i da kod čujućih osoba podigne svest o dostupnosti sporta za gluve osobe i da im omogućuju i ohrabrivanje za ravnopravno uključivanje”, kaže Teodora.

13 1 Intervju: Teodora Baljak o sportu, Nike We fly BGD trci i svakodnevnim izazovima

Sport je u velikoj meri obeležio tvoj put. Kada si počela da se baviš sportom?

Sportom se bavim odmalena. Još od najranijih razreda osnovne škole. I on je do danas ostao moja velika ljubav.

Zašto je baš trčanje tvoj izbor?

Zato što mi daje snagu i energiju, omogućava mi da se fokusiram na sebe, da prelazim svoje limite i time vežbam kontrolu nad sobom.

11 1 Intervju: Teodora Baljak o sportu, Nike We fly BGD trci i svakodnevnim izazovima

Koliko ti je sport pomogao da prevaziđeš izazove sa kojima se svakodnevno suočavaš?

Kad god u mom životu postoji neki problem, neka teška, stresna situacija, sport je prostor koji mi omogućava da ta napetost nestane i da se u meni rodi nova energija.

Učestvujes u We Fly BGD trci. Kakva su ti očekivanja?

Ovo je prvi put da učestvujem na ovako dugačkoj stazi. Do sada sam učestvovala samo na trkama do 5 km. To je za mene izazov. Uzbuđena sam. Ali nemam očekivanja, videćemo kako će biti na samoj trci.

4 1 Intervju: Teodora Baljak o sportu, Nike We fly BGD trci i svakodnevnim izazovima
Comments