Da li ste i sami već zaključili da je ponekad bolje slagati nego upadati u neprijatne situacije, raspravljati se beskrajno i besmisleno zbog nekih gluposti ili stvari  koje se partnera uopšte i ne tiču. Izgleda da nije moguće reći prostu istinu “to se tebe ne tiče”, a ne baciti kamen koji će pokrenuti lavinu. Isto je i sa tim stvarima koje radije ne biste da podelite sa partnerom – ako ih iznesete, samo zato što smatrate da ste obavezni da uvek govorite istinu, naći ćete se ukopani usred lavine, ili ćete svaki čas izazivati lavinu. Neki psiholozi bele laži u vezama shvataju kao “saosećajnu ponudu” za nenarušavanje odnosa – čak i kada ste sasvim uvereni da su poverenje, iskrenost i ranjivost presudni za održavanje bliskog odnosa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @tropiculo

Umirivanje nesigurnosti

Nema razloga da raspirujete partnerovu nesigurnost oko nekih sitnica koje se tiču fizičkog izgleda, ili u nekim situacijama kada mu je već teško i opterećen je. Umesto da kažete “ćelaviš” možete ga ohrabriti da se šiša sve kraće, ili da obrije glavu, ili da nosi kačkete, kape, bandane. Ako se priprema za poslovni razgovor, pa obuče nešto pogrešno, intervenišite, ali ako je pošao do prodavnice u rasparenoj trenerci, nema razloga da komentarišite. 

Ne morate mu prijaviti svaki flert 

Ako se dešava samo bezazleni flert, to možete da prećutite, ali budite načisto sa sobom da je bezazleno. Ne morate deliti sa partnerom to što se osećate polaskano kad primetite da vas neko gleda ili dnevnu razmenu treperavih ljubaznosti sa simpatičnim prodavcima, komšijama, kolegama… To je deo svakodnevice i malo razmene iskričave energije deluje na vas osvežavajuće i blago opojno, kao krigla ledenog piva po vrelom danu. Ali ako naletite na bivšeg, taj susret je verovatno nešto što nećete prećutati. Ako želite da znate kako se on oseća kad sretne bivšu i o čemu razgovaraju, onda i vi treba to njemu da kažete. 

Comments