Belgrade Design Week i Domus Akademija iz Milana u saradnji sa Nemestic Studiom prvi put zajednički otvaraju konkurs za projekat “BDW 100% Future Serbia”, koji se posle mnogo uspeha u prethodne dve godine organizuje već treći put u Beogradu. Najboljem učesniku konkursa biće dodeljena prva nagrada – stipendija za letnji kurs 2013. Domus akademije u Milanu u vrednosti od 1,750 evra. Konkurs će biti otvoren od 1. do 25. maja 2013. godine, a o izboru kandidata i dodeli nagrada odlučivaće stručni žiri Domus Akademije u saradnji sa BDW-om i Nemestic Studiom. Projekat “BDW 100% Future Serbia” je jedinstven projekat ove vrste u Srbiji, čiji je cilj promocija – kako najtalentovanijih mladih kreativaca koji prvi put prikazuju svoje radove, tako i etabliranih autora koji žele da izlažu po jedinstvenim propozicijama projekta u sto izloga u centru Beograda – od Kalemegdana do Slavije.

Beograd će tako i ove godine biti centar najkreativnijih mladih dizajnera i kreativnih industrija u Srbiji i regionu u periodu od 2. do 9. juna. Zato pozivamo sve kreativce da odgovore na ovogodišnju temu BDW-a – “Inovacija” – svojim najboljim radovima iz oblasti arhitekture, dizajna predmeta, grafičkog dizajna, oglašavanja, modnog dizajna, filma, fotografije, primenjene umetnosti i konkurišu za stipendiju milanske Domus Akademije, jedne od najprestižnijih akademija za dizajn u svetu, koja nudi spektar najrazličitijih master studija i letnjih kurseva iz oblasti kreativnih industrija.

Mapa izlozi Belgrade Design Week: Konkurs 100% Future Serbia

Beograd će tako i ove godine biti centar najkreativnijih mladih dizajnera i kreativnih industrija u Srbiji i regionu u periodu od 2. do 9. juna

Kandidati koji žele da konkurišu za specijalnu nagradu Domus Akademije moraju biti sa teritorije Jugoistočne Evrope, na završnoj godini akademskih studija (arhitekture, dizajna, modnog dizajna, vizuelnih umetnosti i slično), kao i mladi profesionalci do 35 godina starosti. Za drugu, treću i četvrtu nagradu koju dodeljuje BDW (ulaznice za BDW konferenciju, učešće u radionicama i obezbeđivanje izložbenog prostora u preko sto izloga u Beogradu) mogu se prijaviti studenti i kreativci svih godina. Učešće na konkursu je besplatno, a učesnici ostvaruju specijalan popust za kupovinu karata za međunarodnu konferenciju BDW 2013. po ceni od samo 99 evra za tri dana konferencije, kao i prednost za učešće na prestižnim međunarodnim BDW radionicama sa ograničenim brojem učesnika u junu 2013.

“Projektom ‘BDW 100% Future Serbia’ bila sam pozitivno iznenađena, počevši od same ideje da 100 mladih dizajnera u Srbiji ima priliku da prezentuje svoje radove javnosti! Dizajn je kao disciplina nešto što u Srbiji teško uspeva i opstaje ‘na mišiće’ nekolicine posvećenih kao neka vrsta ekskluzive, a široj javnosti pojam je potpuno stran i neintegrisan u svakodnevni život. Projekat ‘BDW 100%Future Serbia’ je ostavio najjači utisak na mene kao velika količina pozitivne, dobre, zdrave energije koja daje vetar u leđa za dalje smisleno bavljenje dizajnom”, smatra Kaća Todović Krković, koja je osvojila jednu od deset ravnopravnih nagrada na konkursu “BDW 100% Future Serbia” 2012. godine.

Projekat “BDW 100% Future Serbia” se organizuje treću godinu zaredom, a osnovna ideja je da se izložbe izmeste na ulice kojima ima pristup šira publika, a ne samo oni koji redovno posećuju galerije i izložbe. Zainteresovani i slučajni prolaznici mogu da pogledaju izložene radove usput, tokom šetnje od Kalemegdana do Slavije, kao i da prema priloženoj mapi, distribuiranoj po celom gradu, otkrivaju interesantna mesta sa draguljima novog dizajna. BDW projektom “BDW 100% Future Serbia” pruža podršku domaćem dizajnu, a specifičnim pozicioniranjem u beogradskim izlozima daje podršku nacionalnoj i gradskoj trgovini i horeci u vremenu krize, fokusirajući pažnju medija, institucija i javnosti nedelju dana na sve vidove kreativnih industrija. Zahvaljujući BDW-u, o mladim srpskim dizajnerima koji su učestvovali na “BDW 100% Future Serbia” pisalo se u vodećim svetskim, kao i svim lokalnim i regionalnim medijima, a mnogi od njih su se prvi put predstavili javnosti.

Informišite se detaljnije o konkursu na sajtu.

Comments