AcoustiCats je novi cover bend na našoj muzičkoj sceni, ali po mnogočemu originalan i različit od drugih. Prvo, njihove obrade nisu klasičan copy/paste pesama koje su svima dobro poznate; pa tako pop numera u njihovom izvođenju postane blues balada, a čuveni rock hit dobija svoj jazz aranžman. Drugo, bend čine samo dve devojke – Ivana i Elena, koje vokalima, gitarom i perkusijama daju posebnu čar pesmama koje izvode! Osim toga, i Ivana i Elena se uspešno bave još nekim projektima i poslovima pored muzike, pa nam je bilo zanimljivo da sa njima popričamo o tome kako izgleda balansirati sve to i da li vredi uloženog truda i odricanja.

Našli smo se u studiju Ivane Rudić Radulović aka. Sunflower1st – gitaristkinje, pratećeg vokala i menadžera benda, koja je baš tada radila na novoj pesmi sa čuvenim Dejanom Najdanovićem Najdom – legendom Yu-roka i frontmenom jedne od naših najboljih rok grupa – SMAK – pa smo iskoristili priliku da i njemu postavimo par pitanja!

Sve u svemu – ovaj intervju ne želite da propustite!

ac5 e1533380127748 Bend AcoustiCats feat. Najda: Tajna stvaranja

Wannabe Magazine: Bend AcoustiCats je novi cover bend, koji popularne strane i domaće pesme obrađuje na nešto drugačiji način. Recite nam nešto više o tome kako je nastao, jer smo načuli da je priča vrlo zanimljiva?

Ivana Rudić: Misao koja je svakodnevno krčila svoj put u moru obaveza je odjeknula kroz telefonsku slušalicu: Da! Želim da muzikom srca vratim iskrene osmehe na lica.”Fenomenalno, onda treba da upoznaš i Elenu”, reče naša zajednička drugarica. Od tada je prošlo godinu dana predanog, velikog rada na postavljanju temelja muzičke kuće, u kojoj bend AcoustiCats ima svoju odaju obrada nama dragih svetskih i domaćih hitova.

Elena Erdeljanović: Baš tako, cela priča je krenula spontano – pronašle su se iste energije i želje. Možda će zvučati kao kliše i mnogi su pre mene već rekli nešto slično, ali muzika zaista pomaže da se prepozna i iskaže emocija, a kada se sve to spoji zajedno, onda se rad zapravo i ne doživljava kao rad i ništa nam ne pada teško.

WM: Muzika je nit koja vas spaja, kako u bendu, tako i sa publikom. Međutim, ovo vam nije jedino zanimanje?

IR: Muzika – to je bila ljubav na prvi pogled, ton, notu. Ako pitate druge muzičare, verovatno će biti sličan odgovor i baš zbog tako snažnog efekta na pojedince, verujem da može uticati i na svet. Samo je bitno, kao i sa ostalim alatima, kako se rukuje njim i u šta se usmerava.

Meni lično, holistički pristup i težnja da sve svoje pasije i znanja objedinim i stavim u praktičnu primenu su učinili da kao ekonomista za turizam organizujem svoje turneje; da kao reiki praktičar nakon višedecenijskog istraživanja i testiranja na poljima kvantne terapije i muzikoterapije, dizajniram uređaj ESG+, koji nas u ovom tehnokratskom dobu gde smo okruženi raznim el, uređajima i izloženi povećanom EM zračenju, balansira na našu prirodnu vibraciju, a da moj marketing bude preporuka zadovoljnog klijenta. Sunflower1st – studio koji smo otvorili moj suprug Nemanja Radulović (ton/video produkcija i snimanje, montaža, asistent režije i direktor fotografije čuvenih istorijskih dokumentarnih serijala “Beograd-večiti grad”, “100 senki nad Beogradom”, “Rajh u Beogradu”…),  i ja, postao je moja muzička radionica odakle izlaze dobre vibracije.

EE: Čuj jedino! (Smeh) Često mislim da bi mi mnogo lakše bilo da jeste i ponekad zavidim ljudima koji su u potpunosti okrenuti ka jednom karijernom putu, međutim sada već znam da treba slušati i intuiciju i poštovati talente koje kod sebe prepoznamo i otkrijemo.

Po prirodi sam vrlo radoznala i interesuje me, pa možda i previše stvari. Ne volim kalupe i stroga pravila; zastarele koncepte po kojima “ne možete” da promenite zanimanje u 45. godini ili se uspešno baviti sa više stvari odjednom.

acousticats 2 Bend AcoustiCats feat. Najda: Tajna stvaranja

WM: Zašto je to tako? Da li je u Srbiji moguće živeti samo od muzike?

IR: Ne smatram da je moj posao poseban i iznad ili ispod bilo kog drugog. Na prvom mestu mi je očuvanje integriteta i čistog obraza i to uspevam zahvaljujući ogromnoj, bezrezervnoj podršci moje porodice. Raduje me što ljudi širom sveta i ovde, u Srbiji uviđaju i otvaraju se za put srca, pa je saradnika sve više.

EE: Ovo pitanje bih ostavila onima kojima je muzika primarni izvor primanja. Meni je oduvek bila nešto posebno, što me čini srećnom i što mi vraća energiju. Čak i kada me nakon radnog dana od 8+ sati, čeka svirka!

ac3 Bend AcoustiCats feat. Najda: Tajna stvaranja

WM: Elena, studirala si komunikologiju, baviš se marketingom i PR-om, ali i muzikom. Koliko su i po čemu ta interesovanja bliska, a koliko različita?

Lično, bolje i kvalitetnije radim kada sebe ne doživljavam kao nekog ko se bavi samo jednim zanimanjem, bilo da je to PR, digitalni marketing ili muzika – jer me, kako se to popularno kaže –  ne drži mesto. Na ovaj način sam pronašla svoju formulu da se bolje fokusiram i da mi ni jedno od ovih zanimanja ne dosadi. Šta više, uspela sam i da ih “spojim” – pre mesec dana svirale smo na korporativnoj koktelu-žurki Wannabe Magazine-a!

Nikad nisam pokušala da napravim paralele među njima, već sam se trudila da radim ono što volim i tvrdoglavo sam odbijala da se nečeg odreknem. Sve dok nešto ima smisla vama, rad i trud koji ulažete  ne može biti uzaludan niti protraćeno vreme. Na kraju krajeva, bićete bogatiji za novo iskustvo, a samim tim, i kreativniji. Bitno je samo izaći iz zone komfora i ne upoređivati se sa drugima.

WM: Ivana, kao muzičar si na sceni prisutna već 20 godina, a ovih dana si ostvarila i saradnju sa Dejanom Najdanovićem Najdom, nekadašnjim pevačem čuvene grupe Smak. Ispričajte nam nešto više o svojoj karijeri, o ovoj novoj saradnji? Kako je nastala, kako se razvija i šta vam je dalje u planu?

Kako se bliži 20-godišnjica moje profesionalne muzičke karijere gde sam, uglavnom, učestvovala u bendovima i projektima mojih dragih kolega (ALISA-Pile, Maja i Marko Louis, D.I.S.Time, Jellena, Ministarke, popularni Tribute bendovi ..), kojima sam zahvalna za ogromno iskustvo, otvara se novo poglavlje stvaralaštva u mom životu, koje je čekalo svojih 5 minuta. Simbolično, pesma “Evo srcu mom radosti” se nekako sama nametnula da okonča eru rada za preživljavanje i započne eru rada iz ljubavi, rada za život. Oko te ideje smo se Najda i ja okupili i započeli saradnju. On je veliki profesionalac i poznavalac muzike, pa smo sa lakoćom usaglasili naše muzičke izraze koji zrače zrelošću, odmerenošću i lepotom života. U planu je još jedan duet sa autorskom pesmom, ali neka ostane iznenađenje sa kim.

ac4 Bend AcoustiCats feat. Najda: Tajna stvaranja

WM: Dejane, kao neko ko sa pravom nosi epitet legende Yu-roka, imao si priliku da budeš frontmen u jednoj od naših najboljih rok grupa, SMAK Možemo li da očekujemo bar delić neverovatne energije u novoj pesmi koju nam spremaš? Šta publika može da očekuje?

Dejan Najdanović Najda: Davne 1981.god. kad sam dobio prvu gitaru počeo je put kojim idem još uvek. Mnogo toga me još čeka kao i saradnja sa mladom i talentovanom gitaristkinjom Ivanom. Radujem se svakoj novoj saradnji, projektu, albumu i dajem sve što imam… pogotovo kad ta saradnja dolazi u vreme šunda, kiča i neukusa. Ivana i ja smo se takoreći poznavali samo preko naših uspešnih radova i projekata. Lepo je raditi ono što umeš i voliš,tako da i ova saradnja ima velike izglede za uspehom jer je iskrena. Uzeli smo prelepu sevdalinku i njoj se posvetili bez dodatnih naprava i instrumenata, dakle samo gitare i glas. Energija se ne gubi,može biti samo jača ako se duplira. Ako i publika to prihvati, energija postaje visoko kalorično gorivo koje nas vodi u svemir i tamo iscrta zvezdu koja sija.

Najda e1533380480111 Bend AcoustiCats feat. Najda: Tajna stvaranja

Ja sam izgleda autor koji ima mnogo autorskih kompozicija a najmanje svojih albuma… Smak, Generacija 5 su legendarne grupe u kojima su svirali veliki autori poput Točka i Ilketa… Polako ispravljam i tu liniju… Pre nekoliko godina sam izdao album u Australiji sa grupom Deliverance INC, a sada pažljivo spremam projekat koji govori o večitoj borbi za slobodu. Bora Čorba i Aca Celtic su gosti na tom projektu. Tekstove je napisao Dejan Stojiljković Dexa Pantelejski jedan od najčitanijih srpskih pisaca, a i scenarista serijala Senke nad Balkanom.

WM: AcoustiCats cure – na čemu trenutno radite, šta vam je u planu za ovo leto? Da li ćete snimati i autorske pesme?

IR: Trenutno radimo na tome da dozovemo sunce i leto u naše krajeve (smeh) i zaplovimo na premijernu mini-turneju po primorju.

WM: I za kraj, kakva je, prema vašem mišljenju, budućnost muzike u našoj zemlji?

IR: Budućnost muzike zavisi od svih nas, kako muzičara (kompozitora i izvođača), tako i slušalaca. Čemu budemo stremili, to ćemo stvarati i konzumirati. Što se nas tiče, pobedili smo bez pobeđenih muzikom srca u igri zvanoj Život.

Comments