Prostorije koje su ispunjene cvećem i zelenilom predstavljaju pravi melem za dušu i oči. Zelena boja smiruje sve nervozne misli i vraća balans našem telu. Zato je najbolje jogu raditi napolju, na travi i udisati svež vazduh. Baš taj osećaj mira i spokojstva možete uneti u svoj dom uz samo nekoliko trikova. Predstavljamo vam biofini dizajn koji se bazira na dekorisanju prostora koristeći prirodne materijale. Budući nas je život trenutno učaurio između četiri zida u kojima i živimo i radimo, jedno je sigurno – naše prostorije moramo okititi zelenilom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bex 🌱✨ (@bex.plants)

Šta je biofilni dizajn?

Biofilni dizajn i način dekoracije prostora se oslanja na ljudsku potrebu povezivanja sa prirodom, koja je ključna za naše mentalno, fizičko i emocionalno zdravlje. Fundamentalna ideja biofilnog stila i dizajna je da čovek ostane u biološkoj povezanosti sa svetom oko sebe, sa pejzažima, florom i faunom. Biofilni dizajn i dekoracija enterijera je spektar sam po sebi, ali se može pojednostaviti kao dovođenje prirode u zatvoren prostor vašeg doma.

Kada kažemo priroda, mislimo na svaki izvor života – od sunčeve svetlosti preko zelenila biljaka u saksijama, do malih vodenih fontana koje mogu krasiti prostorije vašeg doma. Na taj način ćete svakodnevno koegzistirati sa ekosistemom za koji je čovek, zapravo, “isprogramiran”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bex 🌱✨ (@bex.plants)

U suštini, biofilno uređena prostorija može biti bilo koja prostorija koja ima velike prozore od poda do plafona kroz koje svakodnevno ulazi velika količina svetlosti. Bitno je da prozori, takođe, gledaju na sunčanu stranu, odnosno na istok. Tako će vas svetlost ujutru odmah obasipati, pa ćete dan započeti na najlepši način.

Usvajanje biofilnog dizajna u vašoj spavaćoj sobi možda je najbolji način da se ponovo približite prirodi. Iskoristite prednost ove estetike i fokusirajte se na to da manje prostorije ispunite ekosistemom. Teško da ćete u spavaću sobu smestiti manje fontane kako biste se približili vodi i njenoj isceliteljstoj i umirujućoj moći, ali je možete dekorisati na drugačiji način.

Comments