Slika 12 Calvin KleinOd samog osnivanja sopstvene modne kuće u tada novoj, alternativnoj modnoj prestonici – Njujorku, američki dizajner Kelvin Klajn (Calvin Klein) pozicionirao se visoko na listi budućih potencijalnih modnih magnata. Skromni počeci nisu ga obeshrabrili u nameri da pokori domaće tržište – zaista, u rekordnom roku ovo ime postalo je prepoznatljivo u kontekstu glamura i haute cotoure, a danas predstavlja univerzalni sinonim za neprevaziđenu klasiku, permanentno opravdavajući planetarnu popularnost.

Per aspera ad astra

U vreme kada je konfekcijska revolucija savladala Atlantik i preplavila obale zapadne Amerike, 1968. godine mladi umetnik i naefirmisani dizajner Kelvin Klajn (Calvin Klein) uz finansijsku asistenciju prijatelja iz detinjstva Berija Švarca (Barry Schwartz), otvara sopstveni modni studio kaputa u prostorijama “York” hotela u srcu Velike Jabuke. Sasvim ironično, debitantski korak u svet modnog establišmenta Klajn pravi slučajno – prvi veliki klijent greškom je ušao u atelje i napravio porudžbinu od neverovatnih pedeset hiljada dolara! Klajn je novac reinvestirao u materijale i realizaciju novih ideja. Naporan rad urodio je plodom – novo ime visoke mode je rođeno.

Nije prošlo mnogo pre nego što je brend doživeo totalnu ekspanziju. Već naredne godine Klajn osvaja najrespektabilniji modni magazin i trijumfuje na naslovnici američkog “Vogue”-a.  Narednih godina nastavlja sa predanim radom, da bi prvu dekadu postojanja završio impresivnim novčanim obrtom od trideset miliona dolara na godišnjem nivou. Uspeh je pružio motivaciju da se Klajn i Švarc upuste u dizajn donjeg veša, cipela, krzna, ali i aksesoara poput naočara, pojaseva i ešarpi. Vrednost konglomerata na  izmaku osme decenije XX veka dostigla je vrtoglavih sto miliona dolara! Došlo je vreme za otvaranje novog poglavlja.

Designer jeans

Najseksipilniji a opet najpraktičniji odevni komad ikada osmišljen – od modne piste do radne uniforme. U kancelariji, klubu, šetnji. Njegovo veličanstvo Modni Kameleon – farmerke. Lansiranjem linije džinsa Kelvin Klajn preuzeo je imperativ u svetskoj proizvodnji, a angažovanjem atraktivnih modela u provokativnim položajima postigao neverovatnu popularnost stvarajući editorijale za pamćenje!

Slika 22 Calvin Klein

Slika 33 Calvin Klein

Underwear & lingerie

Zajedno sa erom supermodela devedesetih godina stasavala je i mutimilionerska imperija Calvin Klein. Naredni boom u svetu mode najavili su gigantski bilbordi popularnog Marka Volberga (Mark Wahlberg) i heroine Kejt Mos (Kate Moss) u donjem vešu. Upravni tim kompanije usvojio je parolu da seksipil najbolje prodaje. Calvin Klein preuzima primat i na ovom polju!

Picnik collage10 Calvin Klein

Poklonici u svetu show business-a

Minimalizam klasičnih krojeva i jednostavnost boja, kao i svedene, neutralne nijanse učinili su vanvremenske komade omiljenim na zvezdanom nebu Holivuda. Modele sa Klajnovim potpisom nose Gvinet Paltrou (Gwyneth Paltrow) Ema Votson (Emma Watson), Olivija Vajld (Olivia Wilde), Lara Stoun (Lara Stone), Dajana Kruger (Diane Kruger), Rajan Felipe (Ryane Phillippe) i mnogi drugi. Direktno sa runway-a na crveni tepih!

Slika 71 Calvin Klein

CK aroma

Osvojivši svet odećom, Kelvin Klajn prodire na tržište parfema, lansirajući najpre “Evergreen ck ONE“,  nakon čijeg planetarnog uspeha nastavlja sa nizom novih aroma praćenih efektnom kampanjom.

Slika 81 Calvin Klein

Home lifestyle shop

Kulminacija brenda CK zvanično se odigrala otvaranjem Home lifestyle shop-a na ekskluzivnoj lokaciji u Petoj aveniji NYC. U okviru kompleksa dočekaće vas širok asortiman luksuznog enterijera i sitne dekoracije.

Fall/winter 2011

Fluidni diverzitet na modnoj pisti Klajn prikazuje i u okviru aktuelne sezone. Birajući ravne linije i kombinujući jednostavne krojeve sa neutralnim nude nijansama – ostaje odan klasici. Klajnovi komadi ne zastarevaju, visokim kvalitetom održavajući zakonitosti i besprekoran smisao modnih kretanja.

Slika 9 Calvin Klein Slika 10 Calvin Klein Slika 11 Calvin Klein

Hristina Stojiljković je student Fakulteta političkih nauka i racionalna plavuša koja se u životu vodi principom dostojanstva po svaku cenu, dok razočaranja krije u senci blistavog osmeha. Prezir koji oseća prema bahatosti preti da se pretvori u patologiju. Nikada se neće odreći ambicija i ženstvenosti na vrtoglavim četrnaesticama.

Comments