Merlinka” se ove godine održava od 13. do 17. decembra 2012. godine u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Za pet dana festivala odabrano je preko 40 kratkih, igranih i dokumentarnih filmova. Slogan ovogodišnjeg festivala je “Transformacija”, i pojedini filmovi kao glavnu temu imaju transseksualnost. Cilj festivala “Merlinka” jeste da uz pomoć filmske umetnosti transformiše srpsko društvo u tolerantno i koje prihvata različitost svojih članova.

Predstavljamo vam program:

13. decembar 2012.

17.00 “Tajna” (“Secret”)

Režija: Przemislav Wojcieszek

tajna Četvrti međunarodni festival queer filma Merlinka: Program

Glumci: Tomaš Tindik, Agnieszka Podsiadlik, Marek Kepinski

Poljska, 2012.

Trajanje: 82 min.

Ksaveri (Ksawey) i Karolina (Karolina) došli su u posetu kod Ksaverijevog dede Jana (Jan), koji živi sam u jednom udaljenom selu. Ksaveri je drag kraljica. Karolina tvrdi da je Ksaverijeva menadžerka. Jan je jedini rođak sa kojim je Ksaveri ikada osećao povezanost. Ksaveri je homoseksualac, a Karolina je Jevrejka. Jan ima više od 80 godina i nekada je bio vojnik u Pokretu otpora. Karolina zna da se u kući u koju je upravo ušla pre 70 godina dogodilo ubistvo, koje je prošlo nekažnjeno. Ona zahteva odgovore na svoja pitanja. Jan je srećan što može da ih ugosti, dok Ksaveri nema kud.

19.00 “Trans” (“Trans”)

Režija: Kris Arnold (Cris Arnold)

SAD, 2012.

Trajanje: 92 min.

“Trans” je neobičan dokumentarni film o muškarcima i ženama i o svim varijantama između. U njemu se radi o transrodnoj zajednici koja predstavlja možda najviše pogrešno shvaćenu i tretiranu manjinu u Americi i širom sveta. Inspirisan neverovatnom pričom dr. Kristine Mekgin (Christine McGinn) i njenim značajnim radom kao transrodnog hirurga, “Trans” nudi veoma ličnu viziju života, ljubavi i izazova upečatljivih likova svih godina i raznih slojeva društva. To su priče o zbunjenosti i hrabrosti, uzbuđenju i emocijama koje nikada nisu ispričane – do sada.

Film je za svakoga ko se ikada pogledao u ogledalo i zapitao ko sam ja zaista.

“Trans” postavlja još jedno pitanje – da li imaš dovoljno hrabrosti da saznaš?

21.00 “Trbušni plesač” (“Zenne Dancer”)

Režija: Kaner Alper (Caner Alper) i Erkan Avci (Erkan Avci)

Turska, 2012.

Trajanje: 99 min.

Neverovatan trio, snažno prijateljstvo i porodične veze koje su se pokazale fatalnim…

Ovo je film o neobičnom triju koji čine: Danijel (Daniel), nemački fotoreporter u Istanbulu, koji ne poznaje dobro vrednosti Srednjeg istoka; Kan (Can) feminizirani, ponosni trbušni plesač, koga porodica mnogo voli i podržava; i Ahmet (Ahmet), koji je rođen u konzervativnoj porodici i čija potraga za iskrenošću i slobodom dovodi do tragedije. “Zenne Dancer” je film inspirisan istinitom pričom o Ahmetu Jildizu (Ahmed Yildiz), koga je 2008, kada je imao 26 godina, ubio otac zbog toga što je bio homoseksualac.

14. decembar 2012.

17.00 Kratki filmovi

“Uzgoj i red” (“Zuht und Ordnung”)

“Izvan tima” (“Beyond the Team”)

“Ajkontroverza” (“iControversy”)

“Sve veći bolovi” (“Growing Pains”)

“Linija cilja” (“Finish Line”)

“Teško za izgovoriti” (“Hard 2 Say”)

“Prazno gnezdo” (“The Empty Nest”)

“Mali gej dečak Krist je mrtav” (“Litlle Gay Boy Christ is dead”)

19.00 “Žica” (“The String”)

Režija: Mehdi Ben Atia (Mehdi Ben Attia)

Glumci: Klaudija Kardinale (Claudia Cardinale), Antonin Stali-Višvanadan (Antonin Stahly-Vishwanadan), Salim Kešiuš (Salim Kechiouche)

Francuska, 2009.

Trajanje 90 min.

Malika (Malik) opterećuje mnogo toga nakon što se posle života u Francuskoj vratio kući u Tunis. Mora da prihvati smrt svog oca, ne može da se otvori svojoj majci i kaže joj istinu o sebi, i ponovo na površinu izbijaju njegovi strahovi iz detinjstva. Ali svi Malikovi problemi bivaju kao rukom odneseni kada se zaljubi u Bilala (Bilal), slugu sanjara koji radi na majčinom buržoaskom imanju.

21.00 “Savršena porodica” (“The Perfect Family”)

Režija: An Renton (Anne Renton)

Glumci: Ketlin Tarner (Kathleen Turner), Emili Dešanel (Emilly Deschanel), Džejson Riter (Jason Ritter)

SAD, 2011.

Trajanje: 84 min.

Supermama iz predgrađa Ajlin Kliri (Eileen Cleary), glumica sa nominacijom za “Oskar”-a Ketlin Tarner, prava je katolkinja nominovana za nagradu “Katolkinja godine” u svojoj lokalnoj zajednici, a dokaz za to biće plaketa. Postoji samo još jedan test koji treba da prođe – mora crkvenom odboru da predstavi svoju porodicu kako bi dobila pečat odobrenja.

To je trenutak kada mora da se suoči sa istinom o svojoj nekonformističkoj porodici, sa istinom koju je godinama krila. Sa svojom kćerkom lezbejkom, koju glumi Emili Dešanel, koja će se udati za svoju partnerku, sinom koji je u nesrećnom braku, kojeg glumi Džejson Riter, i koji ima ljubavnu aferu sa manikirkom iz kraja, i sa sopstvenim brakom sa izlečenim alkoholičarem koji joj otežava život, Ajlin odlučuje da krene u akciju i uzdigne svoje mešanje do novih, neslućenih i izrazito komičnih visina.

Ova srdačna komedija o disfunkcionalnoj porodici pruža izuzetno glumačko izvođenje glumice sa nominacijom za “Oskar”-a Ketlin Tarner kao konfliktne i komične majke, pored vesele grupe glumaca koja uključuje i Ričarda Čemberlena (Richard Chamberlain) i Majkla Mekgrejdija (Michael McGrady). Rediteljka An Renton održava napetost i priča nam iskrenu, modernu porodičnu priču koja nam postavlja pitanje šta zaista čini jednu porodicu savršenom – da li ono kako ona izgleda gledano spolja ili način na koji se svi u njoj osećaju.

15. decembar 2012.

17.00 Kratki filmovi:

“Prora” (“Prora”)

“Nervoza zbog nastupa” (“Performance Anxiety”)

“Ljubavni ratovi” (“Love Wars”)

“Saglasnost” (“Consent”)

“Tek sam počeo” (I’ve Only Just Begun”)

“Dečak je” (“It’s a boy”)

“Ispovest sveštenika” (The Confession of Father John Thomas”)

“Narednik” (“Sergeant”)

“Džejms” (“James”)

19.00 “Naš gej heroj – Vito” (“Vito”)

Režija: Džefri Švarc (Jefrrey Schwarc)

SAD, 2011.

Trajanje: 93 min.

Nakon pobune u Stonvolu Vito Ruso (Vito Russo) podigao je svoj glas kao gej aktivista i kritičar predstavljanja LGBT zajednice u medijima. Napisao je “Celuloidni ormar”, prvu knjigu koja kritikuje način na koji su homoseksualci predstavljeni na filmu u Holivudu. Za vreme krize zbog side osamdesetih godina 20. veka Vito je bio strastveni borac za pravdu preko novoosnovane grupe ACT UP do svoje smrti 1990. Policijska racija je 27. juna 1969, u baru u kome su se okupljali homoseksualci pod nazivom “Stonvol” u Grinič Vilidžu, doživela iznenađujući preokret kada su gosti odlučili da se odupru represiji. Došlo je do pobune u Kristoforovoj ulici i time je počela nova era Pokreta za prava homoseksualaca. Vito Ruso, 23-godišnji student filma, bio je u toj gomili. U narednih dvadeset godina, sve do svoje smrti od side, Vito je bio jedan od najglasnijih aktivista koji je inspirisao borbu LGBT zajednice za njena prava.

21.00 “Provala oblaka” (“Cloudburst”)

Režija: Tom Ficdžerald (Thom Fitzgerald)

Glumci: Brenda Friker (Brenda Fricker), Olimpija Dukakis (Olympia Dukakis), Kristin Buf (Kristin Booth)

Kanada, 2011.

Trajanje: 93 min.

“Provala oblaka” je romantični road movie, u kojem igraju glumice nagrađene “Oskarom” Olimpija Dukakis i Brenda Friker, koje glume Stelu (Stella) i Dot (Dot), stariji par koji beži iz staračkog doma u Mejnu i vozi se do Nove Škotske kako bi se zvanično venčale. Stela i Dot su zajedno već 31 godinu i verno su bile jedna uz drugu u svim životnim usponima i padovima. Sada su u svojim sedamdesetim godinama, Stela ne čuje dobro, a Dot je skoro slepa. Dotina unuka, puritanka Moli (Molly), odlučila je da je za Dot najbolje da živi u staračkom domu u kome će joj biti pruženo sve što joj je neophodno.

To ih prisiljava da donesu hrabru odluku: napustiće svoj rodni grad i krenuti put Kanade, gde je brak između osoba istog pola legalizovan. To je njihova poslednja šansa da ostanu zajedno. Na putu do Kanade one voze mladog stopera Prentisa (Prentice), koga igra Rajan Duset (Ryan Doucette). On je momak iz malog grada koji se bavi modernim plesom i koji se vraća u Novu Škotsku da poseti svoju majku na samrti. Uprkos samohvalisanju Prentis je jedna zbunjena i ranjena duša koja može mnogo toga da nauči od Stele i Dot dok one biju svoju sopstvenu neočekivanu bitku – da li će nakon tri decenije uspeti da održe svoju porodicu na okupu?

16. decembar 2012.

17.00 Kratki filmovi:

“Upleteno” (“Entwine”)

“Spiralna tranzicija” (“Spiral Transition”)

“Sam sa gospodinom Karterom” (“Alone With Mr Carter”)

“Zeka” (“Bunny”)

“Tandem” (“Tandem”)

“Tišina” (“Silencios”)

“Tranzicija” (“Transition”)

“Mačka pleše” (Die Katze tanzt”)

“Žizela i Malis” (“Giselle & Malice”)

“Najbolji hleb” (“Buttery Top”)

“Kroz objektiv tetoviranog Kenija” (“Through the lens of inkedkenny”)

19.00 “Ja sam sada žena” (“I am A Woman Now”)

Režija: Michiel van Erp

Holandija, 2011.

Trajanje: 87 min.

Prva generacija transseksualaca, koji su prošli kroz promenu pola u Kazablanki sredinom pedesetih i šezdesetih godina 20. veka, razmatraju svoje živote. Da li se ti pioniri osećaju u potpunosti kao žene i da li im je promena pola donela ispunjenje u životu koje su očekivali? Žene u filmu lečio je isti “čudotvorni lekar” Džordž Buro (Georges Burou). Dokle god su ti “pacijenti” plaćali nije bilo preduslova i nisu postavljana pitanja na njegovoj klinici u Kazablanki. Ovo je film o potrazi za skoro nedostižnim snom, o jazu između njegovog ostvarenja i surove realnosti koja ponekad nastupa nakon toga.

21.00 “Gejba” (“GayBy”)

Režija: Džonatan Lisecki (Jonathan Lisecki)

Glumci: Džen Haris (Jenn Harris), Metju Vilkas (Matthew Wilkas), Majk Dojl (Mike Doyle)

SAD, 2012.

Trajanje: 89 min.

Džen (Jenn) i Mat (Matt) su najbolji prijatelji sa koledža i sada su u tridesetim godinama. Džen je izabrala da bude sama i provodi svoje dane držeći časove joge i obavljajući poslove za svog šefa. Mat je pisac stripova sa kreativnom blokadom, i ne može da preboli svog bivšeg dečka. Oni odlučuju da ispune obećanje iz mladosti da će zajedno imati dete… na starinski način. Da li će uspeti da prevaziđu sve ozbiljne i neočekivane prepreke na koje nailaze u pokušaju da urede svoje karijere i svoj društveni život u pripremi za roditeljstvo?

gejba Četvrti međunarodni festival queer filma Merlinka: Program

"GayBy" je komedija o prijateljstvu, zajedničkom odrastanju, seksu, usamljenosti i o porodici koju biramo sami

17. decembar 2012.

17.00 “Kralj stripa” (“King of Comics”)

Režija: Rosa fon Praunhajm (Rosa von Praunheim)

Nemačka, 2012.

Trajanje: 80 min.

Ralf Kenig (Ralf König), jedan od najuspešnijih crtača stripova u Nemačkoj, postao je poznat po svom stripu “The most desired man”, na osnovu kojeg je snimljen film 1994. sa glumcem Tilom Švajgerom (Til Schweiger) u glavnoj ulici. Igrajući se veoma duhovito klišeima koji prate homoseksualnost, uspeo je da dopre i do heteroseksualne publike. U filmu “Kralj stripa” Rosa von Praunhajm predstavlja nepretencioznog i skromnog muškarca koji je svojim briljantnim opservacijama ostavio traga među generacijama.

19.00 “Biti gej u Istočnoj Nemačkoj” (“Among Men – Being Man in East Germany”)

Režija: Ringo Resener (Ringo Rösener), Markus Štajn (Markus Stein)

Nemačka, 2012.

Trajanje: 91 min.

Ovaj dokumentarni film bavi se pitanjem kako su homoseksualci živeli u “realsocijalizmu”, u ideologiji DDR koja je smatrala da je homoseksualnost relikt buržoaskog dekadentnog morala i da je štetna za socijalističko društvo. U tom filmu susrećemo se sa šestoricom muškaraca koji otvoreno govore o svojim društvenim i intimnim iskustvima, neki po prvi put, i upoznajemo osobe koje teško da bi mogle biti drugačije ili kontradiktornije. Na jednoj strani skale je Frenk Šefer (Frank Schafer), berberin i oštroumni i snalažljivi individualac; na drugoj strani je Eduard Štapel (Eduard Stapel), akademac teolog koji je osnovao mrežu udruženja homoseksualaca u čitavom DDR, na koga se Štazi čvrsto fiksirao. Iako homoseksualnost nije bila kažnjavana od pedesetih godina 20. veka, zavera ćutanja, osuda, pritisak prilagođavanja društvu i seksualnoj diskreciji nastavili su da postoje. Ova priča nam predstavlja niz snažnih i, uprkos svim patnjama, duhovnih muškaraca, koji su morali da se bave svojom homoseksualnošću sami, svaki sa svojom sopstvenom, veoma različitom strategijom preživljavanja i prilagođavanja.

21.00 “Najgledanija sapunica” (“Prime Time Soup”)

Režija: Odilon Roha (Odilon Rocha)

Uloge: Guilherme Duarte, Vanessa Giácomo, Paulo Lontra

Brazil, 2011

Trajanje: 106 min.

Brazil 1978, grupa ljudi živi u diktaturi, u euforiji zbog disko groznice i fantazije “Dancin’ Days“, sapunice u najgledanijem terminu, čija je izmišljena radnja smeštena u istoimeni noćni klub u Riu de Žaneiru.

najgledanija sapunica Četvrti međunarodni festival queer filma Merlinka: Program

Nakon fatalnog incidenta Amanda i Dora (dobro plaćena prostitutka koja je zavisna od TV drame i njena "služavka") prisiljene su da pobegnu iz Sao Paola u Rio de Žaneiro

Dok uzbuđenje zbog posete diskoteci “Dancin’ Days” Amandi (Amanda) skreće pažnju sa situacije u kojoj se nalazi, Dora (Dora) se sprema da se suoči sa svojom tajnom prošlošću. U skladu sa teorijom malog sveta njihove sudbine će se ukrstiti sa sudbinom Hoaoa Paula (Joao Paulo), diplomate koji se oseća kao stranac u sopstvenoj zemlji, sa sudbinom revolucionara Vićentea (Vicente) i njegovog brata Pedra (Pedro), kao i tinejdžera Ćaoa (Caio) koga su odgajili baba i deda, i koji računa na podršku svoje prijateljica Monike (Monica) u borbi da bude prihvaćen kao gej muškarac. Oboje mladih ludi su za disko groznicom i fascinirani sapunicom “Dancin’ Days”.

Comments