Volimo orgazam, za njime žudimo, bilo da ga doživljavamo sami ili sa partnerom. Jednostavno, orgazam je jedan od najlepših osećaja na svetu. A šta je coregasm? Znate li za core vežbe, u kojima se aktiviraju trbušni mišići? Coregasm je orgazam koji doživljavamo prilikom vežbanja.

Kako je moguće doživeti orgazam dok trenirate? Mogu ga imati i muškarci i žene, ali se daleko ređe događa kod muškaraca. Dešava se usled kontrakcija pelvičnog dna – koji je odgovoran sa osećaj orgazma.

Za njega se zna još od 1950. godine kada je naučno dokazano da vežbanje može uzrokovati seksualno zadovoljstvo.

Coregasm – o čemu se tačno radi?

Naučnici i dalje nisu sigurni kako se postiže coregasm. Ne postoji ni fiksiran šablon aktivacije mišića koji dovodi do ove vrste orgazma. Kod žena je to stimulacija pelvičnog dna, a kod muškaraca prostate. Vaša mogućnost da doživite coregasm zavisi od vaše anatomije, snage mišića, emotivnog stanja, kao i način na koji se pokrećete dok radite vežbu.

Ono što je sigurno jeste da coregasm nastaje nezavisno od vaših misli i fantazija. I koliko god to čudno zvučalo, ovaj orgazam je aseksualan po svojoj prirodi – u smislu da ga ne moramo biti seksualno uzbuđeni da bismo ga doživeli.

Pročitajte i ovo: Da li si znala da postoji 9 vrsta ženskih orgazama?

Kakav je osećaj?

Već smo napomenuli da ga znatno češće doživljavaju žene, a da biste znale o čemu se radi – potrebno je da dobro poznajemo svoje telo. Mnoge žene nisu u stanju da postignu orgazam, uglavnom je lakše doći do klitoralnog orgazma u odnosu na vaginalni.

Žene koje su doživele orgazam kažu da podseća na duboki vaginalni, ali da je manji osećaj golicanja. Kada doživite ovakav orgazam osetićete uzbuđenje u abdomenu i karlici.

Kod muškaraca je ovaj orgazam sličan onom do kog se dolazi stimulacijom prostate. Oni su intezivniji i duže traju od regularnog orgazma; osetićete trzaje kroz čitavo telo. Moguće je čak i da dođe do ejakulacije, iako muškarac prilikom vežbanja nije bio seksualno uzbuđen.

Koje vežbe treba da radite da biste postigli coregasm?

Postoje određene vežbe koje se vezuju za coregasm, ali nijedna nije garancija da ćete ga postići. Hoćemo reći da je ovo orgazam do kog se dolazi slučajno. Naravno, mogućnost je veća ako redovno vežbate i jačate mišiće oko pelvičnog dna.

Pročitajte i ovo: Sex talk: Koliko su zapravo osetljive ženske grudi?

Do ovog neobičnog orgazma ćete doći uz pomoć sledećih vežbi: trbušnjaci, bočni trbušnjaci, hip thrust, plank, zgibovi, ruski zgibovi… gotovo svaka vežba koja može da aktivira mišiće oko karlice. Pored vežbi, i određene aktivnosti – kao što su vožnja biciklom i trčanje – povezane su sa coregasmom.

Jeste da je ovo orgazam koji se ne može kontrolisati (a koji može?). Svakako, vaše šanse su veće ako već radite Kegelove vežbe, ako ste fizički aktivni, ako redovno vežbate i imate jake mišiće oko karlice.

Čak i da nikada ne postignete coregasm, to ne znači da treba da prestanete sa vežbanjem i jačanjem ovih mišića. Šta to znači? Znači da snažni mišići karlice pomažu kod bilo kog orgazma. Zapravo, što su vam jači ovi mišići, to ćete brže i lakše imati osećaj vaginalnog i klitoralnog orgazma.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Jovana Petković

Comments