Niko to ne bi činio namerno, zar ne? Zato govorimo o nesvesnom sabotiranju veze.

Iako to retko ko priznaje, prava istina je to da ponekad inat pobedi i najveću ljubav. Na sabotažu ljubavi mogu da utiču i spoljni faktori, poput okoline, roditelja, školovanja, onda kada zbog fakulteta morate da napustite rodni grad. Vid sabotaže mogu biti i pređašnja iskustva, tačnije neiskustva u ljubavi koji stvaraju komplekse i predrasude o momcima. Jedna bolna ljubav dovoljna je da pomislimo da su svi muškarci isti, a da ljubav nije za slabiće. A onda to loše iskustvo ostavi traga i na novu ljubav, tako što radimo sve namerno i pogrešno kako ne bismo bili opet povređeni. Stvorimo zaštitni štit oko sebe i ne damo nikome da prodre u njega.

Podsvest je glavni blokator naših stvarnih osećanja i uzrokuje ograničavajuća gledišta i svađe u vezi. I šta se desi kada u ljubavi nastane blokada? Ti ostaješ sam, nezadovoljan i ranjen. Zato, dozvoli da uđe u tvoj život neko ko će promeniti tvoj stav prema ljubavi i izbrisati sve predrasude.

Strah iz detinjstva ili rana iskustva nešto su što je deo naše rane mladosti, kada nismo znali šta je ljubav i kako se voli. Ne upoređuj stvari od pre deset godina sa današnjim. Ako si nekada bila povređena, to je zbog toga što si bila mlada i nezrela, ranjivija no što sada jesi.

Slika 137 Da li i ti sabotiraš svoju vezu?

Na putu do ljubavi, samo istinom možeš popraviti situaciju

Nisam dovoljno dobar

Ovo je najčešća misao koja se mota po našim glavama onda kada smo na pragu da započnemo novu ljubav. Postoje tu i druge rečenice koje se mnogima motaju po glavi: “Nisam dovoljno mlad. Nisam atraktivna. Eh, kad bih imao para. Moram da poradim na duhovitim opaskama.”

Ove i slične rečenice prava su glupost, ako tako smemo da kažemo. Ljubav ne kupuje novac, mladost, atraktivnost i opaske. Ljubav se stvori iz jednog pogleda, iz osećaja privlačnosti u trenutku kada srca zatrepere i pojave se leptiri u stomaku. Nekoj devojci će možda biti privlačno to što si malo zbunjen, smejaće se tvojim neuspelim šalama, a muškarac će pre primetiti tvoj iskreni osmeh nego nabeđenu devojku sa veštačkim dodacima.

Za mene pravi ne postoji

Mnogo devojaka u glavi ima svog idealnog dečka i manje od toga ne prihvata. Sa mišlju “ja ne mogu imati ono što želim” najviše se greši. To je sabotaža ljubavi od samog starta.

Mnogi čak i odustanu od ideje da će sa nekim provesti život, baš zbog neuspelih pokušaja koji su se gomilali. Kada je prava ljubav, ne treba odustajati i nikada pomisliti da je sav trud uzalud. Naći će se jedna osoba koja će vam vratiti osmeh na lice. Ukoliko se dvoumite da li da rizikujete ili ne, uvek pomislite da će se možda isplatiti. Sa uverenjem da je to tvoja prava ljubav, možda to postane i realnost.

Comments