Čak sve i da jedete samo salatu i redovno vežbate, te uspešno odolevate slatkišima koji vam se non-stop nude u kancelariji, ukoliko nemate kvalitetan san sve vam je to za džabe. Vaše telo i um zahtevaju potrebno vreme za odmor kako bi funkcionisali na pravilan način. Sve vi to već znate, ali kada bi to samo bilo tako jednostavno -zatvorite oči i eto vas u carstvu snova.

Ponekad ma koliko bili umorni, vi se vrtite po krevetu, mučite satima, pijete vodu, jedete, tražite idealan položaj za spavanje i neretko tako dočekate i zoru. Moguće je da su za to krivi neki od ovih razloga. Zato, ukoliko praviš neke od ovih grešaka prestani što pre kako bi se odmorila kako trebaDa li znaš tajnu za dobar san 1 Da li znaš tajnu za dobar san?

Koristiš jastuke samo ispod glave

Ukoliko spavaš na leđima, stavi jedan jastuk ispod kolena kako bi otklonila pritisak sa donjeg dela kičme, a ako spavaš na boku, stavi jedan jastuk ispod pazuha i jedan između nogu kako bi tvoja kičma bila ravna i bez opterećenja.

Spavaš na stomaku

Ukoliko spavaš na stomaku nećeš moći pravilno da dišeš, pa će morati da iskreneš glavu na jednu stranu, a tako ćeš neminovno uvrnuti kičmu zbog čega će te u toku dana boleti vrat i kičma ceo dan. Kako bi ispravila svoju kičmu, lezi na leđa i savij lakat i jednu nogu na onoj strani na koju se inače okreneš i stavi jastuk ispod pazuha i kolena kako ne bi mogla da se okrećeš tokom noći. Ukoliko se i pored toga okreneš na stomak, stavi u gornji deo pidžame teniske loptice na stomak kako ne bi mogla da se okreneš u toku noći.

Alkohol pre spavanja

Čak iako ti alkohol u prvi mah može pomoći da zaspiš, ipak on ne garantuje dobar san jer ćete se u toku noći često buditi i verovatno ustati mnogo ranije nego što si planirala. I to sa glavoboljom!

Legnete punog stomaka

Ne treba da ideš gladna u kravet, ali vodi računa da ti večera bude bar dva sata pre spavanja, kao i to da obrok koji odabereš bude lagan jer ako se prejedeš, nikako nećeš moći lepo da spavaš!

Spavaš na starom dušeku

Ukoliko spavaš na starom dušeku ili krevetu, ne možeš ni da očekuješ da ćeš se probuditi bez bolova u leđima i odmorna! Investiraj makar u novi dušek ili anatomsku prostirku ukoliko ne možeš da kupiš novi krevet, jer je dobar san preduslov za tvoje dobro zdravlje.

Spavaš sa telefonom ili televizorom

Ukoliko zaspiš sa upaljenim televizorom, zvuk i svetlo sa ekrana će te ometati i buditi, i uzrokovati da imaš košmare. Zato zamrači sobu i pogasi sve pre nego što zaspiš.

Soba ti je ili previše hladna ili previše vruća

Temperatura u sobi u kojoj spavaš treba da bude prijatna. Zato vodi računa da proluftiraš spavaću sobu, zagreješ ukoliko je potrebno, izvadiš ćebe ili jorgan iz plakara ako je hladno i tako stvoriš idealne uslove za dobar san.

Lenka Gatić

Comments