Kome su namenjene bezmetalne, a kome metalokeramičke krunice?

Bezmetalne keramičke krunice su poželjne za svakog pacijenta koji želi da nadoknadi pojedine zube koji nedostaju, ili da svoje, već prisutne estetski neadekvatne zube, učini savršenim. Kako često finansijska situacija utiče na vrstu protetske nadoknade, tada kombinujemo ove dve vrste krunica tako što na prednjim zubima (od trojke do trojke) ugrađujemo bezmetalne krunice iz estetskih razloga, a u bočnim manje vidljivim regijama, metalokeramičke.

Postoje li nus pojave? Može li doći do “odbacivanja” krunice?

Alergijska reakcija na metal može postojati kod metalokeramičkih krunica jer njihovu osnovu čini metal. Pacijenti često primećuju tamno prebojenu liniju na desnima iznad krunice koja predstavlja reakciju desni na postojanje metala.

Fasete ili viniri se koriste kod promene boje, oblika i položaja zuba zahvaljujući čemu jednostavno možemo da ulepšamo svoj osmeh. Ko sve može da se odluči za ovu intervenciju i kako izgleda postupak njihovog postavljanja?

Keramički viniri predstavljaju estetski najkvalitetnije rešenje za promenu boje, veličine i oblika prirodnih zuba. Osnovni uslov za postavljanje faseta je prisustvo zuba (jer se faseta postavlja na već postojeći zub). Takođe se ne preporučuje postavljanje faseta na zube koji imaju velike plombe i kojima je izvađen živac. U takvim situacijama kombinujemo fasete sa bezmetalnim krunicama. Potrebno je da pacijent sa ortopan snimkom dođe na pregled u ordinaciju gde će mu detaljno biti razjašnjeno na koji način može svoj osmeh učiniti savršenim. Nakon dogovora sa pacijentom uzimajući u obzir sve njegove želje i očekivanja, prelazi se na brušenje zuba, ukoliko je indikovana izrada vinira sa brušenjem. Nakon brušenja se prelazi na otisak, na osnovu koga tehničar izrađuje fasete najviše za 4-5 dana. Nakon toga, kada pacijent ponovo dođe u ordinaciju, viniri se privremeno postavljaju na zube kako bi pacijent video kako sve izgleda pre definitivnog cementiranja. Kada su pacijent i stomatolog zadovoljni estetikom i funkcijom, fasete se definitivno cementiraju.

dental milosevic 4 e1555498679296 Dental Milošević: Lep osmeh stvara pozitivnu sliku o vama!

Neka od najčešćih pitanja o ovome su i koliko prirodno izgledaju fasete i da li njihova ugradnja boli?

Fasete su najprirodnije i najmanje invazivno protetsko rešenje koje nudi savremena stomatologija. Ugradnja faseta je potpuno bezbolna jer se brušenje obavlja isključivo u gleđi, a gleđ nema nervnih završetaka.

Da li postoji i kolika je garancija za krunice, a kolika za fasete? Šta da radimo ukoliko na neki način oštetimo “novi” zub?

Garancija na krunice je pet, a na fasete tri godine i ona podrazumeva zamenu postojeće krunice izrađene u našoj ordinaciji novom. Garancija važi u slučajevima većeg pucanja keramike ili pucanja same konstrukcije mosta. Da bi garancija važila potrebno je da pacijent dolazi na redovne kontrole svakih šest meseci, kao i da dostavi kontrolne ortopan snimke jednom godišnje. Moram da napomenem da trajanje protetskog rada jako zavisi od oralne higijene pacijenta.

Kako se održavaju nove krunice i fasete?

Pravilno održavanje higijene krunica i mostova i briga o svojim protetskim nadoknadama garantuje njihov duži vek. Krunice i fasete je neophodno održavati kao i prirodne zube, što podrazumeva svakodnevno korišćenje sredstava za održavanje oralne higijene. Prilikom izbora za bezbednu i efikasnu upotrebu međuzubnih četkica, najbolje će vas posavetovati stomatolog.

dental milosevic 1 e1555498706889 Dental Milošević: Lep osmeh stvara pozitivnu sliku o vama!

Akcijske cene: bezmetalne krunice 180e, fasete 220e, metalokeramičke krune 80e.

Kako bi ostvarila popust od 25% na krunice, pošalji mejl na dental.milosevic@gmail.com ili pozovi broj 060 67 88 761!

Za više informacija o stomatološkim uslugama ordinacije Dental Milošević poseti njihov sajt ili Facebook profil.

Fotografije: Privatna arhiva

Ivana

Comments