Ukoliko si jedna od onih osoba koja na drugoj osobi prvo primeti zube i osmeh, jasno ti je koliko je u tom slučaju oralna higijena važna. Čak, mnogo je istraživanja koja su pokazala da je lep osmeh stvara takođe lepu i pozitivnu sliku o nama, naročito prilikom komunikacije sa drugima, zato, pravilna higijena usta i zuba treba da postane tvoja briga broj jedan! Ovim povodom smo razgovarali sa stručnim timom ordinacije Dental Milošević o baš svemu što treba da znaš o nezi zuba, uključujući kako samu negu, tako i intervencije u pogledu ugrađivanja zubnih krunica ili faseta.

WANNABE MAGAZINE: Zdrav osmeh je na neki način ideja vodilja ordinacije Dental Milošević. Iz vašeg iskustva, koliko se pažnje danas zaista posvećuje nezi zuba? Da li je to trend koji već postoji i jak je ili je pak potrebno da se on tek postavi?

DENTAL MILOŠEVIĆ: U našoj zemlji karijes i dalje predstavlja oboljenje broj jedan, što je poražavajući rezultat. Nažalost, statistički podaci u Srbiji su zabrinjavajući, čak svakoj četvrtoj osobi nedostaje više od 10 zuba. Problem je u tome što većina pacijenata nepravilno pere zube, koristi neadekvatne tvrde četkice, skupe paste i rastvore, misleći da na taj način dobro održavaju oralnu higijenu. Iz tog razloga stručni tim ordinacije Dental Milošević veliku pažnju posvećuje edukaciji pacijenata o održavanju oralne higijene. I uvek kažemo da četkicu za zube vam može odrediti samo stomatolog na osnovu detaljnog pregleda usta i zuba.

dental milosevic 6 e1555498597222 Dental Milošević: Lep osmeh stvara pozitivnu sliku o vama!

Kako izgleda pravilna nega zuba? Koliko god pričali o ovome, verujemo da se svima ponekad dešava da pogreše u nekom koraku…

Drago mi je da ste postavili ovo pitanje. Većina pacijenata nije svesna da svaki zub ima pet površina, tri koje vidimo i dve aproksimalne koje ograničavaju međuzubni prostor. Za optimalno čišćenje treba očistiti svih pet površina. Upravo na aproksimalnim površinama do kojih je teže dospeti, i u međuzubnim prostorima, najčešće dolazi do karijesa i započinje parodontopatija. Zbog svega opisanog, važno je pomenuti da pored pranja zuba, čišćenje međuzubnih prostora takođe treba da postane svakodnevna rutina. Kada su desni i zubi zdravi, za svakodnevnu prevenciju je dovoljno koristiti ujutru i uveče meku i gustu četkicu za zube i međuzubne četkice odgovarajućih veličina. Ali zapamtite, u ustima nisu samo zubi i desni zato možete koristiti i konac za zube i to za međuzubni prostor gde ne možete ubaciti ni najmanju međuzubnu četkicu, strugač jezika pomoću koga uklanjate naslage sa jezika i pastu za zube bez deterdženata i abraziva, blagog ukusa.

Zdravi zubi su ujedno i lepi zubi. Koliko zdrav i lep osmeh utiče na samopouzdanje kako žena tako i muškaraca?

Koliko osmeh i zubi utiču na samopouzdanje ali i karijeru govori podatak online ankete koja pokazuje da više od tri četvrtine Britanaca veruje da loše oralno zdravlje i zapušteni zubi mogu ometati mogućnost zapošljavanja i negativno uticati na karijeru. Lep osmeh stvara pozitivnu sliku o vama, a kada je vaša vizuelna poruka pozitivna, osoba s kojom razgovarate pretpostaviće kako su i vaše druge osobine pozitivne. Studija koju je sprovela Klinika Mayo pokazala je kako prilikom upoznavanja na određenoj osobi čak 47% ispitanika najpre primeti osmeh, potom 11% oči, a odeća je bila važna za samo 7% ispitanika.

Nažalost, nemamo svi tu sreću da imamo prirodno lepe i kvalitetne zube pa su nam često potrebne neke intervencije. Kako je često potrebno ugraditi krunice, objasnite nam razliku između bezmetalnih i metalokeramičkih krunica? Kojima dajete prednost i zašto?

Odlično pitanje. Postoje dve vrste krunica, metalne i bezmetalne, ali se zbog kvaliteta i ne tako velike razlike u ceni uvek preporučuju ove druge. Osnovna razlika je u tome što metalokeramičke krunice u svojoj unutrašnjosti poseduju leguru metala, na koju se sa spoljašnje strane nanosi keramika u cilju postizanja kvalitetnih estetskih rezultata dok bezmetalne krunice poseduju unutrašnjost izrađenu od biokompatibilnih materijala, što znači da ne izazivaju nikakvu reakciju okolnih tkiva. Problemi nastaju ukoliko dođe do povlačenja desni usled normalnih fizioloških procesa starenja kod pacijenata, pa je moguća pojava sivog ruba na spoju krunice i zuba. To se kod bezmetalnih krunica ne dešava, jer je unutrašnjost krunice keramičko telo u boji zuba i ne postoji metal. U najvećem broju slučajeva bezmetalne krune se izrađuju od cirkonijuma ili litijum disilikatne keramike i predstavljaju sam vrhunac današnje stomatologije. Ovakve krunice propuštaju svetlost, savršeno se uklapaju sa preostalim zubima pacijenta, odlične su tvrdoće pa im je izgled mnogo prirodniji nego kod metalokeramičkih i u potpunosti oponašaju izgled prirodnih zuba. Moram da napomenem da je uklanjanje zubne supstance (brušenje zuba) daleko manje u slučaju izrade bezmetalnih kruna.

dental milosevic 3 e1555498644312 Dental Milošević: Lep osmeh stvara pozitivnu sliku o vama!

U kojim situacijama se odlučujemo za ugradnju krunica?

Krunice se izrađuju na zubima koje je nemoguće adekvatno zdrinuti plombama ili fasetama, iz estetskih razloga kada smo nezadovoljni oblikom i bojom zuba i kao zamena za nedostajaće zube.

Bezmetalne krunice se prave od cirkonijuma, materijala koji je pronašao svoju primenu čak i kod svemirske opreme! Zašto baš cirkonijum? Koje su glavne prednosti ovog materijala?

Cirkonijum je materijal koji poseduje jako visoku tvrdoću i otpornost (koristio se prvo u svemirskoj tehnologiji, gde je i dalje zastupljen). Osim tvrdoće poseduje izuzetnu biokompatibilnost sa ljudskim tkivom i kosti, tako da ne izaziva alergije, niti je na bilo koji način štetan po ljudski organizam. Estetski je perfektan jer njegova mlečno bela boja obezbeđuje propuštanje svetlosti, za razliku od metalokeramike koja za podlogu ima metal sive boje, koji svetlost ne propušta, pa se dobija tzv. mat efekat.

Comments