“Voljena” Toni Morison

“Voljena” (Beloved) je peti po redu roman Toni Morison (Toni Morrison). Radnja je smeštena u godine neposredno posle završetka građanskog rata, u period tzv. rekonstrukcije, kada se velika količina nasilja obrušila na crnce. Ima tu i vraćanja na scene iz dalje prošlosti kada je posejano seme iz koga će nići potonji čudni i kobni događaji u romanu. Središnje mesto u romanu pripada Set, ženi staroj trideset i koju godinu koja živi u farmerskoj kući sa ćerkom Denveri i svekrvom Bejbi Sags. I pored svega, trebalo bi reći da je ovo, između ostalog, i priča o duhovima jer kuća na farmi je istovremeno i dom tužnom pakosnom i razljućenom duhu Setine druge, tada dvogodišnje ćerke koja je umrla pod strašnim okolnostima. Ime deteta do kraja za nas ostaje nepoznanica, ali mi, čitaoci, i Set o njoj razmšljamo kao o Voljenoj, jer je to natpis koji stoji na njenom nadgrobnom spomeniku. Na samom početku romana duh je zaposeo čitavu kuću, stara Bejbi Sag umire, a Set ostaje da živi u sećanjima od kojih su gotovo sva ružna.

foto53 Deset knjiga koje bi trebalo da pročitate pre tridesete

“Voljena” je još jedan u nizu Morisinih trijumfa. U tri reči, roman je jeziv

“Don Kihot Migel de Servantes

Alonso Kihano živi dosadnim životom u nekom malom mestu u Manči, sa svojom nećakom i domaćicom. Vreme krati čitajući viteške romane i veruje u svaku napisanu reč. Od mnogo čitanja i malo spavanja osuši mu se mozak te izgubi pamet i odluči da se proglasi lutajućim vitezom i da krene da traži avanture. Tako izvuče iz nekog budžaka oružje i oklop svojih pradedova i, pošto ih je uglancao, proglasi sebe za viteza Don Kihota od Manče, svom konju nadene ime Rosinante, odabra Aldonsu Lorenzo, seljančicu iz susednog sela za svoju damu i prekrsti je u Dulsineja od Toboza, te krenu na put u potragu za avanturama. Simpatična priča koja će vam prekratiti duge letnje dane.

foto73 Deset knjiga koje bi trebalo da pročitate pre tridesete

“Don Kihot” zapravo je parodija viteških romana. Najviše objavljivana i najprevođenija knjiga na svetu posle Biblije, jedno je od remek-dela španske i svetske književnosti

Comments