“Proces Franc Kafka

Nepoznati agenti, ni sami neznajući zašto to čine i po čijem nalogu, hapse bankarskog činovnika Jozefa K. u njegovom stanu. Međutim, agenti uhapšenika ne odvode u zatvor, pa on može i dalje da radi svoj svakodnevni posao u banci. Protiv njega se vodi neobičan proces, što Jozef K. mirno prihvata, iako nije svestan svoje krivice. Proces se odvija tako da imamo utisak kao da je to normalan tok života. Optuženik pokušava da sakupi dokaze koji bi ga oslobodili, iako ne zna za šta je optužen. Pokrenut iz nepoznatih razloga i vođen na neobičan način, proces, iako nije dokazao Jozefovu krivicu, završava se Jozefovim pogubljenjem.

foto82 Deset knjiga koje bi trebalo da pročitate pre tridesete

“Proces” je Kafkin nezavršen roman, posthumno objavljen 1925. godine

“Ka svetioniku Virdžinija Vulf

Radnja romana odvija se na jednom od ostrva Hebridskog arhipelaga u zapadnoj Škotskoj gde porodica Remzi provodi odmor u svom letnjikovcu. Gospodin i gospođa Remzi, sa svoje osmoro dece, planiraju izlet na obližnji svetionik. Radnja je podeljena u tri dela koji obuhvataju tri različita vremenska perioda: “Prozor” (Window), “Vreme prolazi” (Time Passes) i “Svetionik” (The Lighthouse). Prvi i treći deo odvija se u toku jednog dana, za razliku od drugog dela koji obuhvata period od više godina. Zanimljiva je igra s vremenom: prvi i treći deo, iako je radnja smeštena u jedan dan, traju znatno duže od drugog dela. Izgleda da pisac hoće namerno da skrati ovaj središnji deo, odnosno da prikaže brzinu kojom nemile godine jure kroz svest junaka i žure prema novom danu.

Slika103 Deset knjiga koje bi trebalo da pročitate pre tridesete

Ovaj novi modernistički roman u Engleskoj ima tendenciju da prikaže nihilistički haos koji se skriva iza uglađene površine stvarnosti

Neka se ovog leta u vašoj torbi za plažu nađe i jedna od ovih knjiga koje smo pažljivo birali za vas.


Katarina Stamenković je studentkinja književnosti i zaljubljenik u moderne plesove. Ne može da zamisli dan bez dobre jutarnje kafe i svojih prijatelja. Inspiriše je miris letnje kiše na ulicama njenog grada.

 

Comments