Kažu, ako vam život da limune, napravite limunadu. Upoznajte ljude koji nisu imali ni limun na svojim počecima – a sada su poznati po samoj svojoj istrajnosti da se popnu do vrha.

Predstavljamo vam deset nezaboravnih priča o uspehu.

Henri Ford (Henry Ford)

Henri Ford je bio dečak koji je odrastao na farmi, da bi kasnije uveo revoluciju u američku saobraćajnu industriju. Ford se već u ranoj mladosti veoma interesovao za mehaniku, još u svojoj 15. godini, kada je rastavio i ponovo sastavio džepni sat koji mu je poklonio otac. Samouki časovničar koji se kasnije usavršio kao pomoćnik mašiniste, Ford je započeo svoje lične eksperimente na benzinskim motorima koji su označili začetak Fordovog carstva. A trenutna vrednost, prema izvodima Forbsa 2008, iznosi upečatljivih 188,1 milijardu dolara.

Volt Dizni (Walt Disney)

Naše detinjstvo bi bilo tmurno bez ovog genijalnog čoveka. Volt Dizni je takođe još jedan dečak koji je odrastao na farmi – i koji je crtao svoje komšije i takve radove prodavao za novac. Bio je ilustrator u školskom listu, ali Dizni je takođe pretrpeo težak period u kome niko nije želeo da ga zaposli i njegov brat je morao da mu pomaže u potrazi za poslom. Prešao je put od trnja do zvezda tako što je započeo sa svojim oglasima, a zatim i sa animacijom sopstvenih crtanih filmova.

slika1 R Deset najnezaboravnijih priča “preko trnja do zvezda”  (1. deo)

Ričard Brenson: Od disleksičnog deteta do tajkuna

Ralf Loren (Ralph Lauren)

Odrastao je u konzervativnoj jevrejskoj porodici i otac mu je bio kućni slikar, tako da je Ralf Loren odrastao sa velikim snovima. Svojim školskim drugovima je prodavao kravate kako bi zaradio nešto novca i naveo je u školskom godišnjaku da želi da postane milioner. Zadržao je interesovanje za izradu kravata i to mu je pomoglo da se probije u svetu mode i ostvari zapaženije uspehe. Kada je potpisao ugovor o dizajniranju odeće za film “Veliki Getsbi” (The Great Gatsby, 1974), vinuo se u zvezde – gde se nalazi i danas.

Stiv Džobs (Steve Jobs)

Osnivač “Apple” kompanije je danas svima naširoko poznat. Njega su na usvajanje dali njegovi biološki roditelji i dečak se zainteresovao za elektroniku kada ga je očuh upoznao sa radostima malih tehničkih popravki u garaži. Morao je da napusti koledž jer je njegova porodica izdvajala previše novca za njegovo obrazovanje. Nekada je skupljao flaše koka-kole za novac i živeo je na račun narodne kuhinje u hramu Hare Krišna. Nekada hipik koji je koristio LSD, Džobs je prešao put od tehničke podrške u “Atari”-u do direktorske pozicije u “Apple” kompaniji.

Ričard Brenson (Richard Branson)

Brenson se od disleksičnog deteta koji je bio loš u školi pretvorio u britanskog tajkuna koji vredi oko 4,6 milijardi. Nekada je Ričard Brenson započinjao svoj posao u grobnici jedne crkve, a sada je četvrti najbogatiji stanovnik Velike Britanije. Ovaj preduzetnik je primer kako neko može biti ekscentrik, a i dalje uspešan. Latio se nekoliko poslova – izdavačka kuća, telekomunikacije i vazdušni saobraćaj.

U narednom tekstu pročitaćete o još pet velikana!


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Comments