Ljubav je poput univerzalne energije… Sveprožimajuća i sveprisutna. Međutim, mi smo ti koji joj dajemo konkretan oblik i izražaj, oživljavamo je u sebi, u raznim situacijama, sa različitim ljudima, u raznim odnosima. Nekada je lako pokrenuti tu ljubavnu energiju, nekad se čini malo težim. Sve je stvar trenutka, okolnosti i naše svesti o tome šta možemo da damo, a šta da primimo, kao i naše želje i izbora u tome koju ćemo ljubavnu melodiju da komponujemo i kakav ljubavni ples ćemo zaigrati uz nju. Osvrnite se oko sebe, posmatrajte, osluškujte ljubav koja zrači u vama i kroz vas… Ovih devet tipova ljubavi vam mogu pomoći u tom ljubavnom razotkrivanju.

Platonska ljubav

Platonska ljubav je najjednostavnija od svih tipova ljubavi. Ona je čista i prijateljska, bez seksualne i dublje emotivne vezanosti, nekad je doživljavamo vrlo rano u detinjstvu kada još nismo svesnih svojih nagona i seksualnih afiniteta. To je ona vrsta ljubavi koju gajimo prema rođacima, bliskim prijateljima iz detinjstva, čak i prema nekolicini odraslih prijatelja koji su pored nas. Da li se sećate kada vam je prijatelj po prvi put u životu nedostajao? To je verovatno bio trenutak kada ste prvi put doživeli platonsku ljubav.

Simpatije

Sećate li se prvih simpatija? Svi smo prošli kroz to nezaboravno iskustvo! Prvi put kada vam se dopao neko, dobro poznat osećaj u stomaku, takozvani leptirići, romantična sanjarenja, pisanje dnevnika i brojni nestašluci, kao što je kikotanje i nespretno ponašanje svaki put kada iznenada sretnete svoju simpatiju. Nekada su naše simpatije bile imaginarne i nedostižne, poznati glumici i glumice, holivudske zvezde, čak i profesori i profesorke kojima smo se divili. Nekada, postojala je jaka naklonost prema nekom, ali nismo želeli da ugrozimo naše romantične misli, našu opijenost romantičnim maštarijama, tako što bismo išta preduzeli po tom pitanju. Poznato?

love1 Devet tipova ljubavi koje ćete doživeti u životu

Ljubav govori univerzalnim jezikom, ali se javlja u različitim oblicima…

Neuzvraćena ljubav

Ovo je ona vrsta ljubavi koja je neminovno propraćena patnjom, razočaranjima, tugom i slomljenim srcem… Većina nas je iskusi bar jednom u životu. Ima nečeg romantičnog i poetskog u ljubavnim jadima. U suprotnom, ne bi bilo toliko inspiracije za pisanje ljubavnih pesama, priča, romana i uopšte bavljenje temom ljubavi. Možda nam je ovaj tip ljubavi potreban da bismo, jednom kada naiđe neko ko će nam istom merom uzvratiti, bili spremniji da dajemo i više cenimo ljubav koju imamo.

Opsesivna ljubav

Da li ste se nekad osetili kao robovi ljubavi? Da li ste nekad iskusili ljubavnu zavisnost? Možda vam se činilo da je vaš život bez osobe koju volite besmislen i prazan… Opsesivnost u ljubavi obično doživljavaju mladi ljudi, takozvani početnici u ljubavi i romantičnim vezama… Često nastaje kao posledica slomljenog srca i neuzvraćene ljubavi. Ono što nam je ranije nedostajalo sad pokušavamo nadoknaditi preteranom ljubavlju. Opsesivni ljubavnici su obično uplašeni, nesigurni i preterano zavisni od partnera i odnosa. No, i ovakav tip ljubavi nam je potreban da bismo rasli i razvili svoje ljubavno umeće do višeg, zrelijeg nivoa.

Comments