Sebična ljubav

Sebična ljubav je pametna. Ona se kreće u okviru ličnih proračuna. Njen moto je “uzimaj što više za sebe, nemoj da daješ ukoliko ti se to neće isplatiti”. Sebična ljubav uključuje dve osobe, koje su zaljubljene u jednu osobu. Takve ljubavi grade egomanijaci, narcisi, istinski zaljubljenici u sebe, neretko oni koji su nesposobni da daju. Međutim, primanje bez davanja na kraju osobu koja previše dobija čini usamljenom i nezadovoljnom, jer ipak, najispunjeniji smo upravo zbog toga što dajemo. Ova ljubav nam može pomoći u učenju kako da volimo i sebe i druge. Ona nam može ukazati na lične zablude i greške.

Neodoljiva ljubav

Ova ljubav je slatka, intenzivna, podsticajna, ali kratkog daha. Spontana je i brzo se zaboravlja. Obično traje nekoliko sekundi, najviše par minuta. Da li ste ljubitelji slatkih životinja, ili volite automobile, prirodu, ukrase, odeću…? Nekada osećamo sveprožimajuću ljubav prema nečemu, i to ne mora biti neka osoba. Osećamo toplinu i naklonost kada, na primer, gledamo slike ili video klipove sa slatkim životinjama. Naravno, neko može razviti duboku nakolonost prema svom ljubimcu ili životnjima uopšte, čak i prema određenim stvarima, kao što je garderoba ili automobili, ali ovde je reč o onoj neodoljivoj, kratkotrajnoj senzaciji i osećaju slatke ljubavi kada ugledamo nešto zbog čega nam srce zaigra na trenutak.

5 types of girls no guy dates 600x450 Devet tipova ljubavi koje ćete doživeti u životu

Ne postoji “pogrešna ljubav”… Postoji samo pogrešna percepcija ljubavi i pogrešna očekivanja od nje… Zato je važno otkriti koji tip ljubavi je u pitanju i šta možemo da očekujemo od nje

Strastvena ljubav

Ovo je vrsta ljubavi koja nastaje i zasniva se na međusobnoj požudi. To je tip ljubavi koji se razvija prema osobi koja vas, iznad svega, neverovatno seksualno privlači. U ovakvim odnosima sve se vrti oko kreveta. Nedostatak romantike, brige, emocionalne vezanosti i nežnog odnosa je ono što ovu ljubav čini nekompletnom.

Romantična ljubav

Ljubav se posmatra kroz ružičaste naočare. Uz voljenu osobu ceo svet izgleda lepše. Moto ove ljubavi je “što više vremena provoditi sa voljenom osobom”, čak i kad niste zajedno, maštate o vremenu koje ste proveli zajedno ili željno iščekujete sledeći susret. Srećni ste. Vaš partner je srećan, i kao da ceo svet peva vašu ljubavu pesmu, ali samo vi potpuno uživate u zajedničkom plesu.

Bezuslovna ljubav

Najuzvišeniji oblik ljubavi. Svakako nije lako doživeti ovu vrstu ljubavi i retki su oni koji je dožive tokom svog života. Volite li neku osobu više od sebe? Da li brinete o njoj više nego o ičemu drugom? Onda postoji šansa da ste doživeli ovu vrstu ljubavi. Ovo je onaj tip ljubavi koji najčešće srećemo u romanima i bajkama. Zato je mnogi vide kao nedostižnu i utopističku. No, većina ljudi je u potrazi za ovom vrstom ljubavi tokom celog života. Ukoliko nesebično dajete, bezuslovno volite drugu osobu i brinete o njenim potrebama bez razmišljanja o sebi, verovatno spadate u onu retku grupu srećnika i srećnica koji su hrabro i požrtvovano kročili na put prave ljubavi.

Izvori fotografija: prescriptionwealth.com, fc3arch.wordpress.com


Ana Krkeljić je večita studentkinja života. Budistkinja. Feministkinja. Sanjarka koja se nikada ne budi, jer misli da je najbudnija dok sanja. Misija joj je da vrati veru u duhovnost svakodnevnog života. Voli ljude zato što ih razume, a razume ih zato što ih voli.

Comments