Možda ste odlučili da ove godine budete bolji u ostvarivanju svojih ciljeva i razmišljate o tome zbog čega niste u dovoljnoj meri ostvarili sve što ste hteli prošle godine u ovo doba, kada ste se osećali isto tako odlučno i rešeno. I verovatno vam je jasno – uglavnom je disciplina, odnosno, nedostatak discipline, razlog. Imate dobar start, puni ste rešenosti i krećete u ostvarivanje cilja (vežbanje, dijeta, pisanje, veliko spremanje…), a onda, pošto zadatke koje ste sebi postavili ne možete obaviti za jedan dan, gubite volju, usporavate, preskačete termine, odustajete. Prvo počnete da zaboravljate da se bavite onim hoćete da postignete – obično „uleti“ nešto što vam skrene pažnju, pojavi se neka distrakcija ili neki „hitan slučaj“ koji dolaze kao naručeni da podrže vašu samosabotažu. Ne bavite se nečim dovoljno istrajno, da biste usvojili naviku i stvari vam izmiču – počinjete loše da se osećate, a onda dođe još novih distrakcija, koje vam skrenu pažnju sa lošeg raspoloženja i tako polako prestanete i da mislite na svoje ciljeve.

Disciplina se neće stvoriti sama od sebe – moraćete da poradite na tome da se disciplinujete, razvijete radne navike, odnosno, usvojite nove programe i istrajavate u njihovoj upotrebi. Možda da počnete od toga da vam je disciplina glavni cilj ove godine – a mi vam predlažemo neke strategije za bolju samodisciplinu.

Efikasni načini da povećate disciplinu

Uklonite iskušenja

Disciplina je „nežna biljka“, zato je negujte sa puno razumevanja – ako želite da istrajete u posebnom režimu ishrane, uklonite sve što vas dovodi u iskušenje. Ne morate testirati svoj karakter tako što ćete gledati kolač u frižideru i nećete ga pojesti – to je pre oblik mučenja, nego discipline. Odlučite koliko ćete biti na dijeti, napravite jelovnik i nabavljajte samo ono što vam se uklapa u novi način ishrane. Ako ne kupite grickalice, slatkiše i gazirane sokove, nećete biti u iskušenju da posegnete za njima, kad vam opadne motivacija i kad se osećate nestabilno.

Disciplina se temelji na osećanju svrhe

Postavite dobar temelj, da bi disciplina bila stabilna – odredite jasnu svrhu onoga što želite da uradite. Kada vam je potpuno jasno zašto vam je nešto potrebno, koja je svrha i šta želite da postignete, veća je verovatnoća da ćete biti posvećeniji i manje sabotirati sebe. Stvari za koje vam je potrebna disciplina, obično nisu prijatne i zabavne, nego teške i naporne – zato pogledajte širu sliku i držite je u glavi, podsećajući sebe zašto je nešto važno za vas i zašto to morate da uradite.

Pročitajte i ovo: Samodisciplina – prevazilaženje otpora

Imajte rezervne planove i opcije

Dobra disciplina vam treba da sprovedete plan, ali plan može zakazati – ponekad stvari jednostavno ne idu kako treba i zato razmislite o alternativnim opcijama koje mogu da dopune ili zamene početni plan i omoguće vam da ostanete na kursu koji ste odredili.

Počnite malim koracima

Kada razmišljate o tome šta želite da postignete, krajnji cilj može delovati daleko i neosvojivo, kao planina na koju morate da se popnete. Ne možete se približiti planini ni započeti uspon u jednom potezu. Zato svoje aktivnosti podelite na manje planove, male korake koje ćete istrajno praviti dok napredujete ka vrhu. Disciplina upravo tome služi – da podrži istrajnost u kretanju. Bitno je da svakog dana uradite nešto, a kada uvidite da se na taj način stvarno približavate cilju, ojačaće vam i motivacija i disciplina.

Disciplina kao podrška potencijalu     

Verujte u sebe – radeći ono što ste planirali, ostvarujete svoj potencijal. Kada ste u to uvereni, lakše ćete postići planirano, nego kada se borite protiv malodušnosti i sumnje u sebe.

Oprostite sebi

Kada disciplina popusti i slabost preovlada, nemojte biti suviše strogi prema sebi. Oprostite sebi greške koje ste napravili juče, ili prošle godine, jer će oproštaj osloboditi energiju koja vas vezuje za samooptuživanje i samoosuđivanje, a sa tom energijom ćete moći da obnovite i osnažite disciplinu.

Pročitajte i ovo: Strategije za bolju motivaciju uz minimum stresa i napora

Disciplina kroz vremenske blokove

Ovo je veoma korisna strategija – fokusirajte se 25 minuta, a zatim napravite 5 minuta pauze. Nakon četiri takva bloka, napravite pauzu od 20 minuta. Ovakva dinamika omogućava da osetite kako disciplina funkcioniše i da završite zadatke bez iscrpljivanja.

Nađite partnera za odgovornost

Vaš prijatelj, kolega ili partner može vam pomoći da održite disciplinu i ostvarite svoje ciljeve, tako što će prihvatiti ulogu partnera za odgovornost, kome podnosite izveštaje o postignuću. Ova strategija ima psihološki učinak – disciplina se lakše održava kada imate osećaj da ste se nekome obavezali i da radite da ga ne biste razočarali.

Uvedite dodatna poboljšanja

Za ostvarenje vaših ciljeva, nije važna jedino disciplina i istrajnost, ali njih ćete izgraditi i podržati poboljšanjima i malim promenama koje možete uvesti u svoj životni stil i način razmišljanja. Možda vam je potrebna bolja rutina spavanja, ili veštine komunikacije, ili više vremena i alata za samorefleksiju. Možete otkriti da vam neke strategije i ideje izazivaju otpor i da su kontraproduktivne – i možete smisliti nove strategije, koje rade za vas.

Imajte cilj, napravite (okviran) plan, držite u glavi zašto vam je važno i potrebno da nešto postignete – i uradite to na svoj način.

Naslovna fotografija: instagram.com/mimixn

Brankica Milošević

Comments