Stiven Hoking je savremeni naučnik poznat po svojim idejama o prostoru i vremenu. Ovaj sedamdesetdvogodišnji britanski fizičar rođen je u Oksfordu, a studirao je na Kembridžu, gde i danas radi kao profesor.

Dok je bio student, dobio je veoma progresivnu neuromotoričku bolest koja organičava i onesposobljuje kretanje i govor. Reč je o amiotrofičnoj lateralnoj sklerozi, bolesti koja paralizuje nerve. Doktori su mu tada rekli da mu je još veoma malo vremena života ostalo, međutim, na sreću, ovaj naučnik i danas živi, stvara i svojim otkrićima umnogome olakšava život svih nas. Upravo zbog svog delovanja, postao je član Kraljevskog društva. Njegov životni rad predstavlja izvanrednu pobedu nad teškom fizičkom onesposobljenošću. On ne može da se kreće, a ni da govori, ali se vrlo dobro sporazumeva pomoću računara simuliranog glasa.

02 DNIK Stiven Hoking Doza nauke i kulture: Čovek kom se divimo – Stiven Hoking, savremeni naučnik

Iz emisije “Stiven Hokingova nauka budućnosti”

Stiven je započeo proučavanje opšte teorije relativnosti primećujući da Ajnštajnova teorija ne objašnjava kvantnomehaničku prirodu fizike i nije u stanju da adekvatno opiše gravitacione singularitete poput crnih rupa ili Velikog praska.

U knjizi “Kratka istorija vremena” koju je napisao, Stiven saopštava svoje ideje o prostoru, vremenu i prošlosti svemira od Velikog praska. To je bila jedna od najprodavanijih naučnih knjiga 20. veka.

Isto tako, on je razvio ideju o singularitetu, neverovatno malom mestu u središtu crne rupe gde ne važi nijedan zakon fizike.  Njegov rad pruža čvrst temelj ideji da je svemir nastao Velikim praskom, eksplozijom iz singulariteta.

Ono što je trenutno veoma aktuelno jeste emisija “Stiven Hokingova nauka budućnosti” koja je emitovana na National Geographic televizijskom kanalu. Sa profesorom Stivenom Hokingom, kao voditeljem, svaka epizoda bavi se jednom oblašću progresa i šalje pet vrhunskih naučnika da aktivno testiraju izume i novotarije koje su do toga dovele. Ekipa tih naučnika istražuje poboljšanje ljudi, virtuelni svet, bio-mimikriju, visokotehnološke odgovore na hitne slučajeve i još mnogo toga. Sa širokim dijapazonom primera, od napredne robotike do zapanjujućih digitalnih glumaca, modernih pametnih kuća i elektronske stimulacije mozga, emisija otkriva kako nauka unapređuje naše živote. Isto tako, pomoću sakupljenih zaključaka ekipa procenjuje koje će godine koji izum nama biti prikazan i kada ćemo od njega imati koristi, a Stiven na osnovu toga iznosi svoja predviđanja o tome kako će svet izgledati u predstojećim godinama.

Aleksandra Grujić

Comments