Ako je sudeći prema nekim novim pričama koje nam dolaze iz sveta enterijera, izgleda da je vreme da prestanemo da pratimo trendove odnosno da ih slepo primenjujemo na svoje domove, već da počnemo da ih svatamo samo kao sredstvo pomoću kog ćemo svoj dom urediti na krajnje ličan način, pričajući svoju priču i prateći ono što što jesmo ili ono što želimo da budemo. Može se reći da je ovo filozofija koja nam dolazi sa juga Amerike, iz domova raznih preduzetnika, umetnika i aktivista kojima je autentičnost u svakom pogledu najvažnija, pa tako i u prostoru koji je samo njihov i u kom provode najlepše i najmirnije trenutke sa svojim omiljenim osobama.

Dakle, poenta nije to kako ćeš urediti svoj dom i čime ćeš ga ispuniti. Poenta je da tvoj dom bude tvoj glas, da oslikava tvoju prošlost, kao i budućnost, i sve što ti zapravo jesi.

Evo nekoliko ključnih pravila kojih se možeš pridržavati, ukoliko na svoj dom želiš da gledaš na malo drugačiji i znatno ličniji način.

Stočić za kafu postaje ključni element doma

Šankovi su ranije bili onaj najzanimljiviji detalj na prelazu između kuhinje i trpezarije ili dnevne sobe koji je uvek okupljao ukućane na po koje piće i “čašicu razgovora”. Danas nam je cilj da se okupimo u malo prijatnijoj i udobnijoj atmosferi te centar domova postaje dnevna soba i stočić za kafu oko kog se formiraju krugovi bliskih ljudi. Južnjački stil nas inspiriše da se okrenemo lakoći, prijatnosti i jednostavnosti, motiviše nas da se više i češće okupljamo, a da prostor u kom provodimo najviše vremena na ovaj način uredimo tako kao da je i on deo ovog uskog kruga ljudi. Tako, stočić za kafu, taj sićušan detalj u prostoriji treba da okuplja naše najdraže, ali i da predstavlja nas kao središte tog kruga. Zato, tvoj stočić za kafu ne mora da bude najnoviji i najmoderniji, dovoljno je da bude takav da ti se dopada i da bude ukrašen detaljima koji te najbolje opisuju – cveće, knjige, mirišljave sveće, ukrasi i činije – pronađi svoj zaštitni znak i pozicioniraj ga ovde.

stočić za kafu e1592997112960 Duh Južne Amerike u tvom domu: 4 ključna pravila trenutno najpopularnijeg stila u uređenju enterijera

Nešto staro, nešto novo

Većina nas voli moderno opremljene domove koji izgledaju kao da su ispali sa stranica najluksuznijih magazina o uređenju enterijera. Međutim, tako uređeni, domovi se često suočavaju sa malim nedostatkom – nemaju dušu. Ili se tako makar nekome čini. Zato, koliko god tvoj dom bio nov i “skockan”, uvek mu moraš dati lični pečat, deo sebe, da bi mogao da postane zaista tvoj. A u duhu južnjačke filozofije, sasvim je u redu da novo kombinuješ sa starim, sa nečim što je porodična tradicija, što je deo tvoje priče, tvog odrastanja, što za tebe ima emocionalnu vrednost. Da, fensi barska kolica su baš takva, fensi, i super ih je videti u moderno uređenom prostoru, ali ne osećaj se glupo ukoliko želiš da ih zameniš starinskim regalom tvoje bake koji ti jako znači, a nisi sigurna kako će se uklopiti. Eksperimentiši i ne odbacuj ono što voliš zarad trenda – tvoj dom treba da bude ogledalo tebe.

starinski regal e1592997153701 Duh Južne Amerike u tvom domu: 4 ključna pravila trenutno najpopularnijeg stila u uređenju enterijera
Comments